Kanotur med børn – 9 gode råd fra kano-eksperten Erik B. Jørgensen

Kanotur med børn - Eksperten Erik B Jørgensens 9 bedste råd

Vil du på kanotur med dine børn?

Her får du de 9 bedste råd fra en hardcore kanoekspert.

Jeg har interviewet Erik B. Jørgensen – og han deler ud af sine guldtips til kanotur med børn.

Han ved, hvad han taler om. Både når det gælder kanoture med børn – og overlevelse i naturen generelt: Erik B. Jørgensen har kørt med Sirius-patruljen i Grønland, har haft en lang karriere i Jægerkorpset, har krydset indlandsisen 6 gange – og har gennemført et hav af outdoor-ekspeditioner.

Men Erik er også far.

Han har haft sin datter Karen med på kanotur mange gange. Små korte ture – og et par rigtig lange.

Karen var kun 3½ år første gang, Erik tog hende med på en 45 dage lang kanotur i vildmarken. Kun de to.

Her deler Erik B. Jørgensen sine allerbedste råd med dig, der vil have dine børn med på kanotur.

Det får du også: Erik fortæller, hvordan han efter 3½ års kamp for at finde sig til rette i farrollen endelige fandt formlen: I kanoen i vildmarken alene med sin datter. Interviewet bringes Alle Ud senere på sommeren. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, så får du direkte besked 

Eriks motto lyder: “Eventyret starter i din baghave”. Han driver virksomheden Kom Ud, hvor han bl.a. tilbyder kurser, foredrag og undervisning.

Kanotur med børn – Erik B. Jørgensens 9 bedste råd

1. Vælg en å med mange overnatningsmuligheder

Når man sejler i kano med børn, er det en stor fordel, at overnatningsmulighederne ligger tæt.

Vælg en å med mange lejrpladser eller andre overnatningsmuligheder. Det giver fleksibilitet, og I undgår at være tvunget til lange dage i kanoen. Et eksempel på en dansk å, der er meget familievenlig på dét punkt, er Mølleåen (Sjælland).

2. Få de nødvendige færdigheder

Kan du, hvad der skal til for at kunne håndtere de situationer, I kan komme ud for?

Vær konkret og tænk over, hvilke færdigheder, der er nødvendige til den konkrete tur- og træn så små delelementer, før I tager afsted: Eksempelvis at slå telt op, læse kort, tænde et bål, når det regner – eller hvad du nu har brug.

Planlæg aldrig en tur, der kræver færdigheder, du ikke har.

3. Hav små overraskelser med til børnene

Pak nogle små overraskelser, du kan hive frem, når der brug for afveksling eller ekstra hygge. Det kan være noget, I kan spise eller bruge sammen. Det behøver ikke være store ting. Dét. at du har en overraskelse med, skaber stor lykke i sig selv. Tag f.eks. majs med, som I kan forvandle til popcorn, et kortspil, en tegnebog eller ingredienser til pandekager.

4. Tænk turen igennem – og vær beredt

Overvej, hvad der kan gå galt, og hvordan du vil håndtere disse situationer. Hvad vil du gøre, hvis alt bliver vådt? Kan du tørre tingene – hvor, hvordan og hvor lang tid vil det tage? Hvad gør du, hvis dit barn bliver syg? Hvad gør du, hvis det viser sig, at I ikke kan sejle så langt, som du havde planlagt? Hvad gør du, hvis jeres bagage falder over bord? Tænk de forskellige situationer igennem og hav løsninger parat.

5. Fortæl andre, hvilken rute I vil tage

En vigtig del af sikkerheden, når man sejler i kano, er, at andre kan hjælpe jer, hvis tingene går galt. Fortæl derfor altid andre, hvor og hvornår I vil sejle – og aftal gerne hvornår og hvor ofte, I giver lyd fra jer. På den måde kan andre reagere og skaffe hjælp – og I bliver hurtigere fundet, hvis andre ved, hvor I befinder jer.

6. Læg stoltheden derhjemme

Det er ikke kikset at give op, hvis noget går galt undervejs. Man skal ikke være bange for at indrømme, at der er noget, man ikke kan klare. Hvis kanoerne vælter på en å i Danmark, og alt bliver vådt, er det ok at tage en taxa hjem eller til et sted, hvor I kan få varmen og få tørret jeres ting. Dét er netop at tage ansvar for situationen.

7. Vær ikke bekymret: Tro på, at børnene kan klare det

Børnene kan sagtens klare en kanotur. Vær ikke så bekymret på deres vegne. Det er dine færdigheder og din passion, der er vigtigst.

8. Kun én ny ting pr. tur

Når I tager afsted så sørg for, at der maksimalt er én ting, I ikke har prøvet før. Bruger du denne regel, bliver du som forælder sjældent rigtig presset, hvis tingene spidser til.

Hvis du ikke har sejlet i kano før, og familien ikke er vant til at sove i telt, og du aldrig har lavet mad på et stormkøkken før, er det en dårlig idé at planlægge en kanotur i vildmarken. Der vil være alt for meget nyt, I skal kaste jer ud i på én gang, og der opstår nemt farlige situationer, hvor du træffer dårlige beslutninger.

Sørg for, at der maksimalt er én ting, du ikke har prøvet før. Hvis der er flere – så må I i gang med at øve jer, inden I tager afsted (se råd nr. 2!)

9. Husk passionen

Glem ikke, hvorfor du gør det: Hav din passion med – ellers har du ikke noget at give til dine børn. Du skal selv finde din begejstring frem – også når det er hårdt. Børn følger med, når man viser sin passion.

Bonustip:

Og til sidst får du et ekstra tip:

10. Hold dine ting tørre: Husk drybags

Der er næsten ikke noget værre end en våd sovepose eller mobiltelefon. Der ligger næsten altid vand i bunden af en kano – efter en regnbyge eller fordi du trækker vand med op i kanoen, når du padler.

Pak derfor dine ting i vandtætte poser – drybags – så holder det hele holder sig tørt.

Vandtætte poser (drybags) til tøj, sovepose mv – se et stort udvalg her

Vandtæt etui til din mobil (luksusudgavemed indgang til jackstik, så du let kan sætte høretelefoner eller headset, direkte i den vandtætte pose. Og i et materiale så du stadig kan bruge din touchscreen, mens din telefon er pakket sikkert ind)

Artiklen indeholder affiliatelinks


Vil du have flere gode råd om aktiv ferie med børn?
Så er nyhedsbrevet også noget for dig! Ingen spam – kun håndplukkede og erfaringsbaserede tips!Tilmed dig Nyhedsbrev fra Alle Ud her

You may also like...

4 Responses

 1. Morten siger:

  Shit det var nogle gode tips. Måtte straks inkludere link til dem i et blogindlæg om vores årlige kanotur http://farberedt.dk/kanotur-i-nordjylland/

 2. Rie Kornum siger:

  Tak for de gode tips. Flere af dem kan også bruges på vandreture osv. – især det med ikke at være overambitiøs. Vi starter med en lille tur og bruger den som øvelse til større eventyr 🙂

  • Line Wagener siger:

   Kære Rie
   Helt enig – mange af disse råd kan også bruges i andre sammenhænge.
   Ideen med at starte i det små og langsomt bygge ovenpå er en virkelig god løsning.
   Jeg skriver i øjeblikket på en artikel om netop vandring med børn. Vi har været afsted på en tredages vandretur i DK som “opvarmning” til en 7 dages tur til sommer.
   Her vil jeg dele erfaringer om netop vandring med børn.
   Har du tips – så del ENDELIG!
   Vh. Line

 1. 9. august 2016

  […] Se flere tips til en god kanoferie her og skal du afsted med børn, så læs lige disse 9 virkeligt gode tips. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *