Sovepose: Guide til ord og forkortelser, du skal kende, når du køber sovepose

Skal du købe ny sovepose til dig selv eller børnene? Er du – ligesom jeg – forvirret over alle de mange fagudtryk og forkortelser?

I denne guide får du et overblik over de vigtigste ord og forkortelser, du skal kende til, når du går på jagt efter ny sovepose.

Vi gennemgår de begreber, der fortæller dig, hvor varm soveposen i virkeligheden er.

Uanset om du skal købe en babysovepose, juniorsovepose eller voksensovepose, kan du bruge guiden her.

Sovepose: Fagudtryk og forkortelser, du skal kende

Få svar på disse spørgsmål:

  1. Hvad er EN 13537 – og hvorfor skal jeg kende til det?
  2. Hvad er øvre temperaturgrænse?
  3. Hvad er komforttemperatur?
  4. Hvad er grænsetemperatur?
  5. Hvad er ekstremtemperatur?
  6. Hvad betyder pakvolumen?

LÆS OGSÅ: Sovepose til børn: Sådan vælger du den bedste juniorsovepose

1. Hvad er EN 13537?

EN 13537 er en europæisk standard for, hvor varm en sovepose er.

Din soveposes vigtigste funktion er at holde dig – eller dit barn – lun hele natten. For at gøre det gennemskueligt for os, der køber soveposer, vedtog EU i 2005 et sæt regler, der beskriver, hvordan producenterne tester, hvor varm en soveposerne er, og hvordan de skal beskrive under hvilke temperaturer, du kan bruge soveposen.

Her er de fire udtryk fra EU reglerne, som du skal kende til:

  • Øvre temperaturgrænse
  • Kompforttemperatur
  • Grænsetemperatur
  • Ekstremtemperatur

Mange webshops bruger forkortelsen ”EN norm” eller ”EN standard”, når de vil vise os, at temperaturangivelserne følger den europæiske standard.

EU-mærkningen er frivillige at bruge. Det betyder, at du kun med sikkerhed kan vide, at reglerne er blevet fulgt, hvis der står en henvisning til EN 13537 på soveposen.  Butikker og producenter af soveposer kan vælge at lave deres egne test og bruge deres egne temperaturangivelser. Så vær kritisk.

2. Hvad er øvre temperaturgrænse?

Den øvre temperaturgrænse er den højeste temperatur, hvor en almindelig mand kan bruge soveposen uden at svede for meget (ifølge EU standarden EN 13537).

3. Hvad er komforttemperatur?

Komforttemperatur er den laveste temperatur, hvor en almindelig person, der ligger afslappet i soveposen, har det behageligt (ifølge EU standarden EN 13537).

Komforttemperatur er den vigtigste temperaturangivelse, du skal kikke efter. Komforttemperatur fortæller dig mest om, hvor og hvornår du kan bruge soveposen.

Det er ofte også den eneste temperaturangivelse, der er angivet på børnesoveposer og juniorsoveposer.

Forkortelser for komforttemperatur kan være:  T-comf; T komfort; Konf-temp og Comfort.

Nogle gange vil du opleve, at der står komfortområde på soveposen. F.eks. komfortområde: +5 til +18 grader. Komfortområdet er det temperaturinterval, hvor soveposen er behagelig at sove i. Det laveste tal er komforttemperaturen (+5). Det højeste tal er den øvre temperaturgrænse (+18).

4. Hvad er grænsetemperatur?

Grænsetemperatur er den laveste temperatur, hvor du kan holde varmen i soveposen en hel nat, hvis du ligger sammenrullet (ifølge EU standarden EN 13537).

Forkortelser, der dækker grænsetemperatur kan være: Limit; T-limit, T grænse eller Gr.

Børnesoveposer og juniorsoveposer er sjældent mærket med en grænsetemperatur.

Du har det altså ikke behageligt i din sovepose, når temperaturen nærmer sig grænsetemperaturen. Men du kan netop holde varmen – forudsat du ruller dig sammen. Tænk på det, når du vælger sovepose.

5. Hvad er ekstremtemperatur?

Ekstremtemperatur er den allerlaveste temperatur, hvor du kan overleve seks timer i soveposen. Du kan dog forvente at få forfrysninger eller blive alvorligt nedkølet (Ja! Sådan har EU faktisk defineret ekstremtemperatur ifølge standarden EN 13537!)

Forkortelser for ekstremtemperatur kan være: T-extreme, Tekstreme, T-ext.

Børnesoveposer og juniorsoveposer er meget sjældent mærket med ekstremtemperatur.

6. Hvad er pakvolume?

Pakvolume fortæller dig, hvor meget soveposen fylder, når den er pakket sammen i hylsteret eller pakposen. Pakvolume bliver typisk angivet i centimeter: Længde gange bredde. Eksempelvis 22 x 47 cm.  Hvis der er tre tal, viser det sidste tal omkredsen. Pakvolume kan også være angivet i liter.
Vær især opmærksom på pakvolumen, hvis soveposen skal være i en rygsæk.

En kompressionspose er en pakpose med stropper, som du kan stramme, så soveposen fylder mindre. De fleste gode soveposer kommer i en kompressionspose. Ellers kan du med fordel købe en.

LÆS OGSÅ: Trangia-guide: Sådan finder du den model, der matcher dit behov – 4 nemme trin

Line Wagener

Redaktør på Alleud.dk. Min mission med Alleud.dk er at vise andre forældre vejen til flere fantastiske outdooroplevelser med deres børn. Jeg er selv passioneret outdoormenneske - og dyrker aktiv ferie i stor stil: Cykelferie, vandring, kano- og kajakture, MTB og andre outdooraktiviteter. Ved siden af jobbet som redaktør på Alleud.dk, driver jeg konsulentvirksomheden LINE WAGENER CONSULT (www.linewagener.dk)

You may also like...

2 Responses

  1. afootdk siger:

    Hej Line.
    Fin guide 🙂 Jeg vil lige tillade mig at komme med et par fif mere. Køb også en inderpose, så slider du mindre på soveposen, og det er nemmere at vaske inderposen end selve soveposen..De kommer i mange udgaver. En ting er temperatur-angivelserne men man skal også være opmærksom på længden. En (alt for) lang sovepose, er sværere at varme op…
    Toni / afoot

    • Line Wagener siger:

      Hej Toni
      Tak fordi du deler flere gode tips. Jeg er helt enig. En lagenpose – især hvis man vælger silke – varmer også et par ekstra grader. Og kan nemt vaskes.
      Og at vælge en pose, der passer i længde og bredde er også vigtigt!
      Vh. Line, Alleud.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn


Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev

Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.