7 grunde til at oplevelser gør dig mere lykkelig end ting
Vil du investere i lykke – så brug dine penge på en oplevelse frem for på en ting!
Så enkel er anbefalingen fra lykkeforskere, hvis vi skærer årtiers forskningsresultater ud i pap.
Det er ret interessant – tænker jeg – i en tid, hvor kapløbet om gadgets, modetøj, biler og smarte køkkener ikke ligefrem er aftagende.
I denne artikel får du 7 forklaringer på, hvorfor oplevelser gør dig mere lykkelig end materielle ting.
Lykkeforskere: Oplevelser har vist sig at skabe større lykke
Lykkeforskere har gennem årtier undersøgt, hvad der gør os lykkelige.
Den teoretiske antagelse var længe, at du bliver mere glad, hvis du bruge penge på materielle ting end på oplevelser – simpelthen fordi en ting holder længere.
En umiddelbart logisk antagelse.
Men men men:
Flere forskere, blandt andre Dr. Thomas Gilovich, en amerikansk psykologiprofessor, har påvist, at det forholder sig direkte modsat:
Oplevelser gør os betydelig mere lykkelige end ting.
Derfor gør oplevelser dig mere lykkelig end ting
Her er forklaringerne:
#1. Glæden ved materielle ting aftager hurtigt
En af lykkens fjender er tilvænning.
“Vi køber ting for at blive lykkelige. Men lykken er kun kortvarigt. En ny ting er spændende i starten, men vi bliver meget hurtigt vant til at have den. Og ting, som vi har vænnet os til, glæder vi os sjældent ret meget over “, siger Dr. Gilovich
Psykologer kalder dette ‘hedonisk tilvænning’.
Bag dette fancy fagudtryk ligger blot den pointe, at du vænner dig til de gode ting i livet og derfor tager dem for givet.
Din begejstring over en ny bil, en ny iPhone eller en ny moderigtig trøje aftager altså hurtigt – fordi tingene bliver en del af din hverdag.
#2. Oplevelser bliver en del af din identitet
Med oplevelser forholder det sig anderledes.
Oplevelser – f.eks. en rejse, et besøg på en kunstudstilling eller dét at gennemføre en vandretur sammen med en ven – bliver derimod en del af din identitet. Og det giver større tilfredshed.
“Vores oplevelser bliver en større del af os selv end vores materielle ting”, siger Gilovich.
“Du sætter måske stor pris på dine materielle ting. Måske tror du endda, at en del af din identitet er forbundet med disse ting, men tingene forbliver adskilt fra din personlighed. Og dette står i modsætning til dine oplevelser, som bliver en del af dig. Vi er alle summen af vores oplevelser. “
Du bliver altså lykkeligere af at investere i oplevelser end ting – fordi oplevelser bliver en del af din identitet – i modsætning til den ting, som du hurtigt vænner dig til.
#3. Ejendele skaber ikke relationer – det gør oplevelser
“Vi får typisk oplevelser i sociale sammenhænge – sammen med andre mennesker,” siger Gilovich. “Og bagefter er den fælles oplevelse en del af de historier, vi fortæller til hinanden.”
Overvej selv:
Er din forbindelse til andre bedst, når I diskuterer materielle ting eller når I taler om en oplevelse, I har haft sammen?
Tænk på en god ven: I føler jer forbundet af de oplevelser, I har haft sammen. Uanset om det er en kajaktur, I har gennemført sammen i ungdommen, en fælles koncertoplevelse eller den sidste tur på MTB i skoven.
I kan tale om jeres fælles (og kommende) oplevelser – eller nogle nye ting, I begge har købt. Hvilken samtale er mest interessant?
Og hvad knytter jer tættest sammen: Den fælles oplevelse (selvom den måske ligger år tilbage) – eller det, at I begge ejer den samme nye seje Iphone?
#4. Selv små øjeblikke er mindeværdige – oplevelser skaber lykke både før, under og efter
Selvom oplevelser kun varer et kort stykke tid – måske kun et øjeblik – giver de et højt lykkeniveau.
Oplevelser kan skabe høj begejstring – ikke kun i det enkelte øjeblik – men også i tiden før og efter begivenheden finder sted.
Et eksempel: Du beslutter at tage familien med på skitur. Du sætter kryds i din kalender. Ikke kun ud for afrejsedatoen– men ud for den dato, hvor I senest skal have bestilt rejsen og måske også ud for den dato, hvor I skal mødes med den familie, som I skal rejse sammen med og planlægge turen.
I glæder jer, ser på pistekort og taler om skiskole, afterski og ture på pukkelpisten.
Skiferien varer måske kun en enkelt uge. Men du har glædet dig i månedsvis. Sammen med familien. Og bagefter – i årevis – har I det fælles minde. Oplevelsen har sat sig fast.
På den måde skaber oplevelser et højt lykkeniveau over lang tid. Både før, under og efter.
#5. Ting skaber stress
Har du skabe og skuffer fyldt med ting, du ikke bruger?
Forskning har vist, at ting, du aldrig bruger, i yderste konsekvens kan skade din mentale sundhed.
Det skyldes, at et hjem fyldt med ting og rod, øger vores stressniveau.
Har du prøvet at rydde gevaldigt op og smide ting væk? Det letter, ikke sandt?
#6. Oplevelser giver nye perspektiver
I modsætning til, når du investerer i en ny ting, kan oplevelser i højere grad give dig nye perspektiver og ny indsigt.
Rejser er måske det bedste eksempel.
Vi behøver ikke rejse ret langt væk, før vi møder andre typer mennesker og ser nye tilgange til hverdagen. Det sætter vores eget liv i perspektiv og giver stof til eftertanke.
I 2015 rejste jeg 2½ måned rundt på Europas cykelstier med min kæreste og mine to børn på 6 og 8 år. Med telt, trangia og cykeltasker
Vi havde ikke køleskab, sjældent adgang wifi og strøm og ingen luksusting. Kun hinanden og det tøj og grej, vi kunne have i vores cykeltasker.
Til gengæld fandt vi roen i naturen. Vi oplevede nærværet i en hverdag uden krav om at deltage i SFO-arrangementer, udflugter med arbejde, børnehavens klippe-klistre-dag og krav om at være tilgængelig for chefer, familie og venner. Vi havde bare tid til hinanden.
Den oplevelse satte hverdagen derhjemme i perspektiv på en måde, jeg slet ikke havde forventet.
Og jeg er i dag mere ydmyg eller taknemmelig over min familie – bedre til at prioritere – og mere opmærksom på, hvad det egentlig er vigtigt i min hverdag.
Den indsigt tror jeg ikke, jeg kunne have købt mig til på anden måde.
LÆS OGSÅ: 7 ting jeg lærte af en cykeltur på 2½ måned med mine børn
#7. Det er ikke sjovt at deltage i kapløbet om de nyeste ting
Den syvende og sidste forklaring på, at oplevelser skaber mere lykke end ting er, ifølge lykkeforskerne, denne:
Kravet om til at skulle ”være med på beatet” er mere krævende, når det gælder ting end oplevelser.
Det skyldes, ifølge forskerne Ryan Howell og Graham Hill, at det er nemmere at sammenligne materielle goder end oplevelser.
“Det generer de fleste, hvis vi er på ferie og ser folk, der bor i et bedre hotel, får finere mad eller flyver første klasse. Men det skaber ikke så meget misundelse, som når vi sammenligner ting, som andre har – som vi ikke selv har.”
Et stort fokus på ting, og et ønske om hele tiden at have det nyeste og de mest hippe ting, skaber et højt stressniveau. Det er en skrue uden ende.
Forskerne peger på, at vi alene ved at flytte fokus og rette blikket hen mod oplevelser, kan blive mere lykkelige.
“Når vi fokuserer på oplevelser, vi gerne vil have – og bruger vores penge på det – kan det reducere vores misundelse. Dermed bliver vi mindre stressede, mere sunde og lykkeligere i sidste ende.”
Den korte lykkefølelse, der kommer, når vi køber en ting, forsvinder hurtigt – fordi vi hurtigt vænner os til den. Og det efterlader en tomhed, som får os til at ville have endnu en ny ting.
Drømme om flere oplevelser skaber ikke på samme måde stress – og alene drømmen kan sætte gang i lykkerusen via forventningens glæde.
Hvad gør dig mest glad – ting eller oplevelser?
Kilde: Pointerne er hentet bl.a. i denne artikel
Jeg kunne ikke være mere enig! Måske man skulle ønske sig rejser i julegave, nu da forskningen viser, at det gør en mere lykkelig end alle de hårde og bløde pakker under træet (:
Hej Camilla
Overvej endelig det – jeg synes også selv det er en federe gave at give.
Jeg har samlet nogle af de – efter min mening – mest interessante oplevelsesgaver for familier, der holder af udeliv, bevægelse og grin her:
https://alleud.dk/7-oplevelsesgaver-hele-familien/
Vh. Line