5 grunde til, at du skal bruge uld, når du dyrker friluftsliv [Uld = Naturens wonderkid]

Uld uldprodukter friluftsliv uldens egenskaber

Uld er guld. Især hvis du holder af udeliv og friluftsoplevelser!

Brug uld, hvis du vil undgå at fryse om vinteren. Eller hvis du vil slippe for at være fugtig og stinkende af sved, når du bevæger dig.

For flere tusind år siden havde fårehyrderne allerede opdaget uldens nærmest overnaturlige egenskaber. Hyderne opholdt sig ude døgnet rundt i al slags vejr. Men de brugte uldtøj, sov under uldtæpper og klarede de sig gevaldigt godt ude i naturen – og ikke uden grund!

Uld er naturens eget vidundermiddel.

Et wonderkid, der i en periode har været fuldstændig overset, samtidig med at mange syntetiske stoffer har haft deres indtog på friluftsmarkedet. Men uld har nogle helt unikke egenskaber, der slår selv det dyreste syntetiske stof i kappestriden om at være wonderkid nr. 1, når det gælder materiale til friluftstøj.

Mange af os har måske dårlige barndomsminder om tykke kradsende uldtøjer. Men dét er for længst passé. I dag finder du uldprodukter, der føles blødere og lækrere end det fineste silke.

Her er årsagerne til, at uld slår alle de andre materialer. Med andre ord – grundene til, at du skal kaste din kærlighed over uld, hvis du ikke allerede ér fan. (Du får også mine egne 3 uldfavoritter)

5 grunde til at bruge uld – til friluftsliv både vinter og sommer

Derfor skal du bruge uld:

1) Uld varmer betydeligt bedre end kunststoffer og bomuld

Uld er sammensat at små naturlige krøllede fibre.

Krøllerne skaber små luftlommer og skaber dermed et ekstra luftlag rundt om kroppen. Luften isolerer og sikrer, at du automatisk holder på din naturlige kropstemperatur.

2) Uld regulerer din kropstemperatur automatisk

Uld er unikt ved både at kunne isolere både mod varme og kulde.

Når det er koldt, vil du opleve, at ulden føles varm, straks du tager den på. Ulden isolerer, så kroppen ikke afgiver unødvendig varme, og du undgår spændinger i musklerne. Og afslappede muskler giver bedre blodkredsløb og hjælper dig også med at holde varmen.

Er det varmt, lader ulden sveddampen fra din krop passere, samtidig med at ulden isolerer dig mod varmen udefra.

3) Uld bliver ikke fugtigt

Modsat eksempelvis bomuld, der bliver klamt og koldt, når du sveder, bliver uld ikke fugtigt.

Ulden ånder og transporterer effektivt fugten væk fra huden, uden at uldstoffet føles fugtigt. Det er optimalt, hvis du skiftevis er i bevægelse og står stille og vil undgå at blive kold.

Uld kan optage op til 35 % af sin egen vægt i vand uden at det føles vådt. Fugten fra kroppen bliver absorberet i uldfibrenes kerne og den lanolinholdige overflade bliver ved med at føles tør.

4) Uld er naturligt lugt- og bakteriehæmmende (selvrensende)

De fleste af os er vant til at smide tøj til vask hver dag. Men det er unødvendigt, når det gælder uldtøj.

Uld er naturligt lugt- og bakteriehæmmende. Det renser så at sige sig selv – hvis du blot hænger det til luftning.

Det er lanolinen – et naturligt fedtstof – i ulden, som afviser snavs og hæmmer bakterievækst og dermed også reducerer lugten. En superpraktisk og nærmest overnaturlig egenskab, der ikke findes i syntetiske stoffer eller bomuld. Her er der omvendt garanti for, at svedlugten virkelig kan udvikle sig i løbet af en dag i felten.

5) Uld er yderst holdbart og holder farven

Lavpraktiske egenskaber som holdbarhed og evnen til at holde facon og farve, kendetegner også uld.

Det er værd at sætte pris på, når du på tur og ikke har oseaner af tøj med. Og når du investerer i et stykke uldtøj, der ofte kan forekomme lidt halvdyrt sammenlignet med noget tilsvarende i et andet materiale.

Mine egne 3 uld-favoritter

Jeg har efterhånden en del tøj i uld. Her er mine tre absolutte favoritter.

1. Tynde uld-inder-handsker

Selv er jeg vanvittig glad for mine tynde inder-handsker i ren merinould (reklamelink), som jeg købte i efteråret.

De er så tynde, at de kan være under alle mine almindelige handsker. Jeg bruger uldhandskerne på alle friluftsture. Men også under mine varme vinterhandsker, når jeg står på ski, under mine cykelhandsker, når jeg cykler på arbejde. Og når det bare er småkøligt, bruger jeg handskerne alene. Tjah…de har egentlig været i brug stort set hver dag, siden jeg købte dem.

Handskerne er næsten parpirtynde – og alligevel udstråler det tynde uldstof en himmerisk varme på mine ellers altid piv-kolde fingre.

2. Uldhue

En anden storfavorit er min tynde uldhue fra Arcteryx (reklamelink).

Hvis du har læst med på bloggen eller fulgt AlleUd’s facebookside, har du formentlig set mig med netop dén hue trukket godt ned over ørene både forår, sommer, efterår og vinter!

Den er fabelagtig i soveposen på shelterture, til den almindelige gåtur i skoven og under cykelhjelmpen og skihjelmen.

Selvom huen er ultratynd og ikke har en membran, føles den vindtæt. Jeg har stået i den vildeste vestenvind ved Vesterhavet og i bidende frostvejr uden at fryse ører eller pande. Og vel at mærke uden at have andre tykkere huer udenpå den tynde uldhue.

Min uldhue er efterhånden 5 år gammel – men ser stadig ny ud. Elsker den!

En lidt billigere model fra Aclima (reklamelink) er kommet på markedet efterfølgende. Den ser også ret lækker ud – og fås i et par andre farver end sort.

3. Uldundertøj med lange ærmer og ben

Har du også ejet det klassiske Helly Hansen skiundertøj af kunstfiber? Dét med de blå og hvide striber på ærmerne og fin gylp i bukserne?

Det har jeg! Og jeg har brugt det hele min barndom og størstedelen af mit voksenliv. På skiture selvfølgelig – og som inderste lag på friluftsture, når temperaturen var lav.

Sådan var det – lige indtil jeg fandt ud af,  at der fandtes tilsvarende langærmede bluser i uld og langbenede underbukser i uld (reklamelink).
Og sikke en opdagelse!

Uldundertøjet er lige så velfungerende som det klassiske skiundertøj, når det gælder almindelige friluftsture. Men det er hestehoveder foran, hvis man – som jeg – har brug for ekstra hjælp til at holde på varmen. F.eks. i soveposen eller på den halvkølige skovtur. Og så hænger den frygtelige svedlugt ikke ved – selvom jeg har haft det varmt.

Nu bruger jeg kun mit Helly Hansen skiundertøj, når jeg løber eller cykler med høj intensitet og storsveder. Ellers hedder det uldundertøj. Året rundt. Til stort set alt.

Ungerne har selvfølgelig også fået et sæt uldundertøj. Det har dog været ret svært at finde – men jeg kan se, at Friluftsland har uldundertøj til børn i øjeblikket (reklamelink). Dog ikke i alle størrelser eller ret mange farver.

**

Uld er guld. Mere er der ikke at sige om den sag!

Artiklen indeholder reklamelink – læs mere her

Line Wagener

Redaktør på Alleud.dk. Min mission med Alleud.dk er at vise andre forældre vejen til flere fantastiske outdooroplevelser med deres børn. Jeg er selv passioneret outdoormenneske - og dyrker aktiv ferie i stor stil: Cykelferie, vandring, kano- og kajakture, MTB og andre outdooraktiviteter. Ved siden af jobbet som redaktør på Alleud.dk, driver jeg konsulentvirksomheden LINE WAGENER CONSULT (www.linewagener.dk)

You may also like...

2 Responses

  1. Niels Pinholt siger:

    Hej Line
    Tænker du kunne have lyst til at se på mærket Kari Traa fra Norge. De har masser af sports udstyr både i 100% Merino og i blandings produkter. Og så de mønstre! Desværre er det kun til piger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn


Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev

Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.