Kanotur med børn – 9 gode råd fra kano-eksperten Erik B. Jørgensen

Kanotur med børn - Eksperten Erik B Jørgensens 9 bedste råd

Vil du på kanotur med dine børn?

Her får du de 9 bedste råd fra en hardcore kanoekspert.

Jeg har interviewet Erik B. Jørgensen – og han deler ud af sine guldtips til kanotur med børn.

Han ved, hvad han taler om. Både når det gælder kanoture med børn – og overlevelse i naturen generelt: Erik B. Jørgensen har kørt med Sirius-patruljen i Grønland, har haft en lang karriere i Jægerkorpset, har krydset indlandsisen 6 gange – og har gennemført et hav af outdoor-ekspeditioner.

Men Erik er også far.

Han har haft sin datter Karen med på kanotur mange gange. Små korte ture – og et par rigtig lange.

Karen var kun 3½ år første gang, Erik tog hende med på en 45 dage lang kanotur i vildmarken. Kun de to.

Her deler Erik B. Jørgensen sine allerbedste råd med dig, der vil have dine børn med på kanotur.

Eriks motto lyder: “Eventyret starter i din baghave”. Han driver virksomheden Kom Ud, hvor han bl.a. tilbyder kurser, foredrag og undervisning.

Kanotur med børn – Erik B. Jørgensens 9 bedste råd

1. Vælg en å med mange overnatningsmuligheder

Når man sejler i kano med børn, er det en stor fordel, at overnatningsmulighederne ligger tæt.

Vælg en å med mange lejrpladser eller andre overnatningsmuligheder. Det giver fleksibilitet, og I undgår at være tvunget til lange dage i kanoen. Et eksempel på en dansk å, der er meget familievenlig på dét punkt, er Mølleåen (Sjælland).

2. Få de nødvendige færdigheder

Kan du, hvad der skal til for at kunne håndtere de situationer, I kan komme ud for?

Vær konkret og tænk over, hvilke færdigheder, der er nødvendige til den konkrete tur- og træn så små delelementer, før I tager afsted: Eksempelvis at slå telt op, læse kort, tænde et bål, når det regner – eller hvad du nu har brug.

Planlæg aldrig en tur, der kræver færdigheder, du ikke har.

3. Hav små overraskelser med til børnene

Pak nogle små overraskelser, du kan hive frem, når der brug for afveksling eller ekstra hygge. Det kan være noget, I kan spise eller bruge sammen. Det behøver ikke være store ting. Dét. at du har en overraskelse med, skaber stor lykke i sig selv. Tag f.eks. majs med, som I kan forvandle til popcorn, et kortspil, en tegnebog eller ingredienser til pandekager.

4. Tænk turen igennem – og vær beredt

Overvej, hvad der kan gå galt, og hvordan du vil håndtere disse situationer. Hvad vil du gøre, hvis alt bliver vådt? Kan du tørre tingene – hvor, hvordan og hvor lang tid vil det tage? Hvad gør du, hvis dit barn bliver syg? Hvad gør du, hvis det viser sig, at I ikke kan sejle så langt, som du havde planlagt? Hvad gør du, hvis jeres bagage falder over bord? Tænk de forskellige situationer igennem og hav løsninger parat.

5. Fortæl andre, hvilken rute I vil tage

En vigtig del af sikkerheden, når man sejler i kano, er, at andre kan hjælpe jer, hvis tingene går galt. Fortæl derfor altid andre, hvor og hvornår I vil sejle – og aftal gerne hvornår og hvor ofte, I giver lyd fra jer. På den måde kan andre reagere og skaffe hjælp – og I bliver hurtigere fundet, hvis andre ved, hvor I befinder jer.

6. Læg stoltheden derhjemme

Det er ikke kikset at give op, hvis noget går galt undervejs. Man skal ikke være bange for at indrømme, at der er noget, man ikke kan klare. Hvis kanoerne vælter på en å i Danmark, og alt bliver vådt, er det ok at tage en taxa hjem eller til et sted, hvor I kan få varmen og få tørret jeres ting. Dét er netop at tage ansvar for situationen.

7. Vær ikke bekymret: Tro på, at børnene kan klare det

Børnene kan sagtens klare en kanotur. Vær ikke så bekymret på deres vegne. Det er dine færdigheder og din passion, der er vigtigst.

8. Kun én ny ting pr. tur

Når I tager afsted så sørg for, at der maksimalt er én ting, I ikke har prøvet før. Bruger du denne regel, bliver du som forælder sjældent rigtig presset, hvis tingene spidser til.

Hvis du ikke har sejlet i kano før, og familien ikke er vant til at sove i telt, og du aldrig har lavet mad på et stormkøkken før, er det en dårlig idé at planlægge en kanotur i vildmarken. Der vil være alt for meget nyt, I skal kaste jer ud i på én gang, og der opstår nemt farlige situationer, hvor du træffer dårlige beslutninger.

Sørg for, at der maksimalt er én ting, du ikke har prøvet før. Hvis der er flere – så må I i gang med at øve jer, inden I tager afsted (se råd nr. 2!)

9. Husk passionen

Glem ikke, hvorfor du gør det: Hav din passion med – ellers har du ikke noget at give til dine børn. Du skal selv finde din begejstring frem – også når det er hårdt. Børn følger med, når man viser sin passion.

Bonustip:

Og til sidst får du et ekstra tip:

10. Hold dine ting tørre: Husk drybags

Der er næsten ikke noget værre end en våd sovepose eller mobiltelefon. Der ligger næsten altid vand i bunden af en kano – efter en regnbyge eller fordi du trækker vand med op i kanoen, når du padler.

Pak derfor dine ting i vandtætte poser – drybags – så holder det hele holder sig tørt.

Vandtætte poser (drybags) til tøj, sovepose mv – se et stort udvalg her

Vandtæt etui til din mobil (luksusudgavemed indgang til jackstik, så du let kan sætte høretelefoner eller headset, direkte i den vandtætte pose. Og i et materiale så du stadig kan bruge din touchscreen, mens din telefon er pakket sikkert ind)

Artiklen indeholder affiliatelinks


Vil du have flere gode råd om aktiv ferie med børn?
Så er nyhedsbrevet også noget for dig! Ingen spam – kun håndplukkede og erfaringsbaserede tips!Tilmed dig Nyhedsbrev fra Alle Ud her

Line Wagener

Redaktør på Alleud.dk. Min mission med Alleud.dk er at vise andre forældre vejen til flere fantastiske outdooroplevelser med deres børn. Jeg er selv passioneret outdoormenneske - og dyrker aktiv ferie i stor stil: Cykelferie, vandring, kano- og kajakture, MTB og andre outdooraktiviteter. Ved siden af jobbet som redaktør på Alleud.dk, driver jeg konsulentvirksomheden LINE WAGENER CONSULT (www.linewagener.dk)

You may also like...

5 Responses

  1. Morten siger:

    Shit det var nogle gode tips. Måtte straks inkludere link til dem i et blogindlæg om vores årlige kanotur http://farberedt.dk/kanotur-i-nordjylland/

  2. Rie Kornum siger:

    Tak for de gode tips. Flere af dem kan også bruges på vandreture osv. – især det med ikke at være overambitiøs. Vi starter med en lille tur og bruger den som øvelse til større eventyr 🙂

    • Line Wagener siger:

      Kære Rie
      Helt enig – mange af disse råd kan også bruges i andre sammenhænge.
      Ideen med at starte i det små og langsomt bygge ovenpå er en virkelig god løsning.
      Jeg skriver i øjeblikket på en artikel om netop vandring med børn. Vi har været afsted på en tredages vandretur i DK som “opvarmning” til en 7 dages tur til sommer.
      Her vil jeg dele erfaringer om netop vandring med børn.
      Har du tips – så del ENDELIG!
      Vh. Line

      • Rie Kornum siger:

        Kære Line,
        Tak for svaret, og jeg må lige finde den artikel om vandring med børn. Undskyld, jeg først vender tilbage nu.

        Mht. tips kan jeg sagtens selv bruge nogen, men én ting, jeg er blevet glad for på alle ture af længere varighed, så er det at bruge ting omkring os og ikke mindst børnene selv til underholdning.
        Vi gør det jo allerede på bil- og togture, men det er ret godt på alle slags ture. At tale om de dyr, planter, køretøjer, bygninger, grafitti, vejr etc., vi ser, hører, mærker, at inddrage dem i kortlæsning, madlavning… alt muligt, men også at lade dem være børn – give dem albuerum og ro til fordybelse.
        Det er en ret god idé at tage udgangspunkt i børnene. Hvis de har det sjovt imens vi kommer fremad, har vi alle det sjovt. Det er min erfaring.
        En brøler vi begik var at glemme, at Naomi på syv år er et barn. Da vi så hvor god hun er til at ro, glemte vi at hun er syv år, og forventede af hende, at hun roede hele tiden. Da vi så hvordan det påvirkede hende, måtte vi lige minde hinanden om, at rose hende for, at det faktisk er flot, hvad hun gør. Idéen med turen var jo netop at dele vores glæde for at være i naturen med vores børn. Nor på fire år havde brug for mere end en frokostpause ude af kanoen. Han blev restløs og begyndte at drille, drikke søvand (selvom han havde en vanddunk), sige, han var sulten hele tiden og så videre). Han havde brug for at komme i land og løbe rundt. To stop frem for ét kunne faktisk gøre det. Et frokoststop og et stop, hvor vi kunne se på heste, plukke blomster, slå koldbøtter eller lignende i et kvarters tid. Og så tog vi jo først afsted på vandet kl. 9, og slog lejr omkr. kl. 15.
        Netop for at imødekomme børnene er det rigtig godt at indlægge pauser, faste og forudsigelige steder. Altså – Når vi når dertil på kortet, eller når der er gået så lang tid, så holder vi pause. Kan du finde den næste røde prik?! Men også gøre plads til, at der kan plukkes blomster og samles småsten. Snack er godt, og en tom tomatspand med hank er rigtig god at samle ting i. Hullerne i bunden gør, at sand og evt. regnvand bliver siet fra.
        Vi har givet børnene en bog hver. Lidt inspireret af “Villads fra Valby: Tegner udenfor Stregerne”. I Villads-bogen er der opgaver så som at man skal cykle over en side i bogen med mudder på hjulet. Bøgerne vi har lavet er en slags huskebøger, hvor børnene klistrer ting ind, de finder, samt billetter osv. fra sommerferien. Nogle af de planter og andet de finder på turen kan om eftermiddagen klistres ind i bogen, eller måske gengives som tegning. Naomi på 7 skriver selv noget til, og i Nor på 4,s bog skriver jeg, hvad han selv fortæller om tingene og oplevelserne. Fx plaskede han noget å-vand i bogen, og jeg skrev. Nor smagte på Susåen og plaskede vand i bogen. Vi bruger ikke bøgerne hver dag, men når vi synes.
        Vi fortæller også historier og fantaserer om det vi ser. På vores tur i Suså så Nor en enhjørning (hvid hest), blæksprutter (søgræs), han hørte slanger (siv i blæsevejr), så en masse sørøverskibe (robåde) og meget mere. De fortællinger underholdte både under sejlads, men også når vi fyldte i bogen senere.

        Jeg er også blevet inspireret af en film på Netflix, der hedder: “Given”. Noget af det, jeg tog med, var at skabe en historie med et mål for turen, hvor børnene er hovedpersonerne. Filmen kan virkelig anbefales.

        Og ja – Én ny ting pr tur er en rigtig god idé! Denne gang var den nye ting at have børn med. Vi har bl.a. lært at tage os god tid, og at børn ikke behøver såååh meget ekstratøj. Næste gang skal vi måske have fiskestænger med på kanoturen. Måske, skal vi forsøge os med vandre- eller cykeltur, hvor den mindste kan sidde i cykelvogn noget at tiden… hvem ved 🙂 Og hvert år kan vi tage på et lidt større eventyr!

        Rigtig dejlig sommer!
        Vh. Rie

  1. 9. august 2016

    […] Se flere tips til en god kanoferie her og skal du afsted med børn, så læs lige disse 9 virkeligt gode tips. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn


Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev

Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.