Hybenrosesaft – nem opskrift på en magisk pink sensommerdrik – Smag på naturen

Hybenrosesaft_hybenrose

Har du smagt på sensommeren?

Her får opskriften på en hybenrosesaft, der ikke bare er nem og hurtigt at lave – men også har en vanvittig flot pink farve.

Og smagen – ja den er nærmest magisk!

Find en hybenbusk, pluk de bløde pink blade – for det er dem, du skal bruge her – og tryl saften frem. Den lysende pink saft får ben at gå på hurtigere end du tror!

Naturen er jo ikke bare dér, hvor dyrene bor eller hvor vi kan tage hen, når vi vil væk fra hverdagens hektiske program. Naturen bugner med bær, blomster, svampe, frugt – som bare venter på at blive fundet, plukket og spist.

Og intet smager så himmelsk som mad man selv har fundet!

Jeg anede ikke selv, at de pink blade fra hybenrosen kunne bruges til andet end pynt på salat – men det kan de!

Opskriften på hybenrosesaft er fra bogen Naturens Spisekammer. Jeg havde bogen med i rygsækken sidste weekend, hvor min kæreste, datter og jeg var hoppet på cyklerne ud for at finde bær og frugt i et naturområde tæt på vores hjem. Vi var egentlig på jagt efter brombær, æbler og hyben. Men da vi slog op i bogen fandt jeg opskriften på hybenrosesaft – og så plukkede vi ellers løs af de pink blade.

Bogen Naturens Spisekammer er et sandt skatkammer!  Her finder du ideer til alt det spiselige, du kan finde i naturen. Tips til indsamlingsmetoder, information om, hvornår de forskellige bær, svampe, blomster,  frugter osv. er modne og hvor man skal lede.  Og så er der selvfølgelig opskrifter i massevis.

I bogen – på siderne om hyben – fandt jeg opskriften på hybenrosesaft.

Jeg har justeret en lille smule på opskriften og udskiftet sukker med sukrin1 for at få en sukkerfri variant. Har du ikke sukrin, så brug almindeligt sukker

Hybenrosesaft – nem opskrift på en magisk pink sensommerdrik

Det skal du bruge

 • 1 liter kronblade fra hybenrosen (de pink blade)
 • 1 liter vand
 • 100 gram sukrin (sukkererstatning – du kan også bruge almindeligt sukker)
 • 1 stang vanilje (eller vaniljepulver)
 • saft fra 1 citron

Sådan gør du

 1. Pluk de pink rosenblade af hybenblomsterne. Opbevar dem i en bøtte, så de ikke bliver mast på vejen hjem
 2. Kom rosenbladene i gryde, hæld vand over og kog op
 3. Lad det småsimre i 5 minutter (og forvivl ikke: Farven er på dette tidspunkt helt håbløs brun-grå)
 4. Si bladene fra saften og kom saften tilbage i gryden
 5. Tilsæt vaniljestang og sukrin (start med halvdelen og smag til, så saften ikke bliver for sød) og kog op
 6. Fjern vaniljestangen og smag til med citronsaft (det er hér magien indtræffer: Saften skifter farve og resultatet er en magiske pink drik)
 7. Afkøl saften

I Naturens Spisekammer kan du også finde opskrift på rosente, rosenbrød og kandiserede rosenblade – alt sammen lavet med de flotte pink hybenroseblade

Er du for sen på den til at finde hybenroseblade? Så pluk en pose hyben i stedet: Anette Eckmann har i Naturens Spisekammer en fabelagtig opskrift på Gazpacho med rå hyben. Den smager så englene synger!

God jagt!

Artiklen indeholder affiliatelinks

Line Wagener

Redaktør på Alleud.dk. Min mission med Alleud.dk er at vise andre forældre vejen til flere fantastiske outdooroplevelser med deres børn. Jeg er selv passioneret outdoormenneske - og dyrker aktiv ferie i stor stil: Cykelferie, vandring, kano- og kajakture, MTB og andre outdooraktiviteter. Ved siden af jobbet som redaktør på Alleud.dk, driver jeg konsulentvirksomheden LINE WAGENER CONSULT (www.linewagener.dk)

You may also like...

5 Responses

 1. julie siger:

  Lyder utrolig godt og jeg er fint igang med at koge blomsterne op!
  Findes der mon nogen gode fif til at sikre sig at alle biller og lign. er skyllet ordentligt af?

  • Line Wagener siger:

   Skønt at høre, du er igang Julie. Det bedste fif er vel at si saften? Ellers må du betragte det som lidt ekstra protein 🙂
   Vh. Line

 2. Michala Kure siger:

  Hej Line

  Så er saften lavet. Og fik heldigvis en flot farve bagefter😊😊 Er det meningen at den skal blandes op med vand, eller blot drikkes direkte fra gryden?

  • Line Wagener siger:

   Kære Michala
   Ej hvor dejligt at høre – jeg håber, saften er blevet lækker.
   Du kan hurtigt smage, om du synes den skal blandes på. Det er jo lidt en smagssag, hvor stærk/kraftig smag man ønsker. Personligt fylder jeg både isterninger og vand i – men det er også fordi jeg godt kan lide at smagen er afdæmpet.
   Kh. Line

 1. 11. oktober 2022

  […] indeholder enkle opskrifter, hvor råvaren indgår. En af mine egne favoritter fra bogen er den lækre hybenrosesaft, som laves på de pink hybenroser, du kan finde sommeren igennem overalt i […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn


Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev

Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.