Kanotur på Uggerby Å med børn: ‘Vores bedste kanotur til dato’ | Sådan kommer du afsted med familien

Uggerby Å aa Kanotur Kano familie børn

En kanotur på Uggerby Å tager dig langt væk fra storbyens støj. Åen er familievenlig, og du slipper for den tætte trafik, der kendetegner de mere kendte danske kano-åer.

Uggerby Å i Nordjylland er et godt valg for dig, der vil på kanotur i naturskønne omgivelser, og som foretrækker roen og storslåede natur- og friluftsoplevelser.


GÆSTEINDLÆG. Artikel er skrevet af Morten Vadskær.
Morten er kanoentusiast og tager sine børn på kanotur hvert år. I denne artikel deler Morten sine oplevelser fra en 3 dages kanotur på Uggerby Å i Nordjylland med sine to børn på 7 og 9 år.
Du får også en stor guide, så du nemt selv kan tage familien med på kanotur af én, to eller tre dages varighed på Uggerby Å.

På Uggerby Å i Nordjylland kan du sejle uforstyrret. Her er ikke den trafik, du oplever på de mere ‘kendte’ kanodestinationer, som f.eks. Gudenåen

Kanotur er en familietradition

Siden min søn blev 2 år, har vi været på en årlig kanotur på de danske åer. Da hans søster fyldte 2 år, kom hun også med.

Nu er børnene 9 og 7 år – og vi padler stadig rundt hver sommer.

I 2018 gik turen for første gang til Uggerby Å i Nordjylland.

Det blev en kanotur, der på flere måder adskilte sig fra vores tidligere kanoture. Vi måtte håndtere nye udfordringer – men da vi kørte hjem, konkluderede vi alligevel, at turen var familiens bedste kanotur til dato.

Opstartskrise: Skal vi overhovedet afsted på kanotur i år?

Efterhånden er madlavning over bål – og skumfiduser over gløderne – blevet obligatoriske på vores kanoture.

Selvom aftensmaden nogle gange smager lidt ekstra af røg, vil vi helst ikke undvære bålet.

Men i 2018 kom tørken.

Med gult græs, knastørre kviste og et afbrændingsforbud i baglommen.

Det betød farvel til hyggestunder om bålet. Farvel til at tænde op med én tændstik. Farvel til havregrød med røgsmag til morgenmad.

Jeg spurgte derfor ungerne, om det overhovedet gav mening at tage på en kanotur denne sommer: For “hvad skal vi så spise?”

(…Og “Hvordan skal jeg klare mig tre dage uden kaffe?”, rungede det i mit hoved).

Tørken til trods: Vi nåede hurtigt til enighed. Selvfølgelig skulle vi afsted. Om det så betød, at vi skulle leve af chokoladekiks og spegepølsemadder i tre dage!

Uggerby Å Kanotur kano sejlads familie børn
Ungerne tager et hvil i kanoen med benene oppe. Det er der tid til – selvom vi skal padle 42 km på 3 dage for at nå helt ud til Uggerby Ås udmunding i havet

Uggerby Å: Off the beaten kano-track

Siger du ordet “kanotur” til en dansker, tænker 99% nok på Gudenåen.

Gudenåen er bestemt også smuk og velegnet til kano. Vi har haft nogle gode ture i det midtjyske. Men lad os være ærlige: Gudenåen er en smule trafikeret. Og trafik og trængsel er sjældent dét, man leder efter, når man vil ud i naturen.

Når vi nu alligevel havde gang i et mindre opgør med (madlavnings)traditionerne, blev vi enige om at styre udenom kanoklassikeren over dem alle – Gudenåen – og udforske det nordjyske og den noget mere rolige Uggerby Å.

Det skulle vise sig at blive et fantastisk valg.

Vi fik rig mulighed for at nyde naturen og hinandens selskab på åen, der ikke var særligt befærdet.

Der er kun to kanoudlejere, som hver maksimalt har 50 kanoer. Derfor er der et naturligt loft for, hvor mange andre, man kan møde på turen.

Vi sejlede så godt som uforstyrret i næsten tre dage. Og på dele af turen var der (heldigvis) ingen mobildækning. Det var en dejlig måde at koble helt af på – og bare være sammen i naturen.

Og efter en mindre indledende krise, satte børnene også stor pris på ”bare at være”.

Kanotur Kano Uggerby Å Binderslev overnatning
Morten og hans to børn på 7 og 9 år nyder en velfortjent is ved Bindslev Gl. Elværk efter de første 2 dage i kanoen.

Afbrændingsforbud betød bålforbud – hvad gør man så med maden?

Afbrændingsforbuddet i sommeren 2018 havde lagt en dæmper på grillentusiasters humør landet over – og vores kanotur led også nød.

Vi skulle være kreative og tænke lidt ud af den vanlige ”tilbage til naturen”-box.

På dag nummer to overnattede vi i Bindslev, hvor der heldigvis er gode indkøbsmuligheder. Den havregrød, jeg normalt sværger til, blev den næste morgen skiftet ud med rundstykker fra Brugsen 5-8 minutters gang fra overnatningspladsen.

Aftenen inden havde vi alle tre stået mutte og sultne og set på de fine bålsteder. Men alle aftensmadens bålklassikerne var jo udelukket. Now what?

Løsningen blev en smuttur til det lokale pizzeria cirka 1 km væk. Muligvis
den mindst passende aftensmad til en kanotur nogensinde. Men det endte som kæmpe hit alligevel – og den bedste pizza, vi fik hele året. Der kan man bare se!

Rundkredshyggen blev derfor omkring en pizza i stedet for omkring pindebrænde. Og det blev langt mere hyggeligt, end jeg havde troet.

Dér lærte jeg så selv, at der er ingen ‘rigtig’ måde at være ude i naturen på – det kan være hyggeligt på mange måder.

Hvis vejret og brandmyndighederne tillader det, er der ellers bålpladser på alle overnatningspladserne, hvilket giver mulighed for en lidt mere ”autentisk” naturoplevelse.

Når sommeren viser sig fra sin bedste side, er det oplagt med en is eller to. Ved Bindslev Gammel Elværk købte vi is af det fantastiske bestyrerpar Bodil og Christian.

Vi stod og nød udsigten til den flotte fisketrappe og fik et hvil. De har også en masse pæne malerier, man kan kigge på, hvis man trænger til at være indendørs i lidt skygge.

Undervejs i løbet af dagen standsede vi flere gange op for at plukke mirabeller langs bredden. Det fungerede super som en lille pause til trætte arme, og ungerne syntes, at det var skægt med selvpluk og at sidde i kanoen og nyde høsten – og så smagte mirabellerne dejligt at sommer og frisk luft.

Uggerby aa kano kanotur mosbjerg naturlejrplads
Mosbjerg Naturlejrplads ved Uggerby Å har en idyllisk udsigt. Vi slog vores telt op helt ned til åen

Tilbage til naturen – primitive naturlejrpladser langs åen

Selvom vi ikke kunne lave mad over bål, kunne vi nyde naturen og den friske luft undervejs.

Der er også gode muligheder for at komme i kontakt med sin indre spejder på en kanotur som denne.

På dag ét overnattede vi på Mosbjerg lejrplads, som er af den mere primitive slags med muldtoilet.

Ikke desto mindre ligger lejren fantastisk lige ned til åen. Og – særligt vigtigt – helt væk fra trafiklarm.

Uggerby Ås udmundingen i havet

Hvis du sejler med strømmen, ligesom os, ender du ved Vesterhavet – helt præcist ved Uggerby Strand.

Det var sjovt at følge landskabet ændre sig undervejs på kanoturen, efterhånden som vi kom tættere på havet.

Vi sluttede kanoturen af på Uggerby Strand. Her fik vi os en forfriskende dukkert i havet,

Kanotur Uggerby Å Kano
Uggerby Å munder ud i havet ved Uggerby Strand. Her slutter kanoturen. Du kan tage en dukker og få kanoen hentet

Evaluering: Uggerby Å er vores nye favorit-å – Perfekt til kanotur

Efter tre dejlige dage og 42 km i kanoen, udnævnte vi Uggerby Å til vores nye favorit-å.

Inden børnene faldt i søvn på bagsædet, nåede vi lige at blive enige om, at Uggerby Å er lige så flot som Gudenåen – og at turen her helt sikkert havde været vores bedste kanotur til dato.

Børnene nød naturen og afslapningen på åen. Kanotur er bare en helt anden måde at være sammen på – også selvom man egentlig sidder og kigger hinanden i nakken under hele sejladsen.

Selvom vi blev nødt til at ”snyde” lidt med pizza og rundstykker på denne tur, er der stadig noget dejligt befriende ved bare at tage på tur uden iPad og Nintendo Switch. Man er bare sammen på en anden måde.


Guide: Sådan kommer du selv afsted i kano på Uggerby Å | Planlæg let en kanotur på 1, 2 eller 3 dage

Her har jeg samlet alt, hvad du skal vide, så du let kan tilrettelægge din egen kanotur på Uggerby Å.

Ideer til kanoture af forskellig længde

Endagstur: Fra Bindslev Gammel Elværk til Uggerby Strand

 • Start ved Bindslev Gl. Elværk og sejl ud til Uggerby Strand for at få den fantastiske afslutning ved Vesterhavet. Det er en sejltur på 3-5,5 timer.
 • I kan starte med at besøge Bindslev Gl. Elværk og få en is hos forpagterparret. Undervejs kan I gøre stop ved Uggerby Kanofart, hvor man kan spise sin madpakke, købe mad, en is eller en kop kaffe og snakke med andre kanosejlere. Her er både toilet, vand, borde og bænke og madpakkehus.
 • Slut kanoturen af med madpakker på stranden og en dukkert i havet, hvis årstiden og vejret er til det.

Todagestur: Fra Sindal/Sønderskov/Ilbro til Uggerby Strand

Dag 1

 • Start ved Sindal, Sønderskov eller Ilbro – alt afhængigt af, hor langt I vil sejle den første dag (se distancer og estimerede sejltider længere nede).
 • Overnat ved Bindslev. Der er en lille overbæring (du skal have kanoen op og ned et andet sted), men det er ikke noget stort problem. Der er masser til at hjælpe, og det er alligevel her, du skal overnatte, så kanoen skal tømmes. Lejrpladsen ligger lidt væk, men der er trillebør på stedet, så du hurtigt kan flytte dit bagage derover. Her kan du købe ind i Brugsen eller købe en pizza, hvis humøret eller vejret er mere til det.

Dag 2

 • Her efter sejler I videre fra Bindslev til Uggerby Strand. Læs beskrivelsen under endagsturen ovenfor.

Tredagestur: Fra Ilbro til Uggerby Strand
Har du sejlet i kano før eller har mod på en lidt længere tur, kan jeg varmt anbefale en tredages tur, som vores:

Dag 1

 • Fra Ilbro til Sindal eller Mosbjerg. Vi tog afsted fra Ilbro, hvor kanoer og redningsveste lå klar. Bilen kunne parkeres i vejkanten et par hundrede meter derfra.
 • Du kan overnatte i både Sindal og Mosbjerg. Distancemæssigt giver Sindal god mening. Men hvis I vil have en lidt mere øde lejrplads, kan I sejle cirka to timer videre til Mosbjerg.
 • Hvis I ikke vil overnatte i Sindal, er det er godt sted til en pause. Her er med mulighed for at tanke vand og at benytte toiletfaciliteterne.
 • I Mosbjerg er der en fin landgangsbro og mange gode steder at sætte telt op. Der er også shelters, man kan overnatte i. Da vi var der, var der cykler, man kunne leje for en 20’er.

Dag 2

 • Turen starter i Mosbjerg eller Sindal og fører jer til Bindslev.
 • Der er et par små overbæringer, som sagtens kan klares af én voksen. En af overbæringerne på vores tur skyldtes tørken og den meget lave vandstand.
 • Ved Bindslev skal kanoen op for natten. Der er gode faciliteter i Bindslev med toiletter, plads til at slå telt op og lave bål og mange børnevenlige faciliteter. Også her er der shelters, hvis man ikke har telt med. Det var her, vi fik pizza og provianterede i Brugsen lige i nærheden.

Dag 3

 • Start dagen med at lægge kanoen i vandet på den anden side af fisketrappen. Der er en rampe, så det er en opgave, du som voksen sagtens kan klare alene.
 • Efter et par timer kan man holde pause og spise frokost ved Uggerby Kanofart. Her er der toiletter og mulighed for at købe kaffe og en is. Der er også et madpakkehus, og her er endda mulighed for at købe en pølse og pommes frites. Herfra er der cirka 1,5 times sejlads til åens udmunding i Vesterhavet. I kan slutte turen af med en dukkert i havet og turens sidste is.

Kort over Uggerby Å

Uggerby Kanofart har lavet forslag til forskellige ture. Se dem her

Du kan også orientere dig om Uggerby Å og distancer på dette Google Maps

Afstande og estimeret sejltid

Ilbro – Sønderskov 9 km (ca. 2,5 time)
Sønderskov – Sindal 6 km (ca. 1,5 time)
Sindal – Mosbjerg 8 km (ca. 2 timer)
Mosbjerg – Bindslev Gl. Elværk 10 km (ca. 3 timer)
Bindslev Gl. Elværk – Uggerby Kanofart 9 km (ca. 3 timer)
Uggerby Kanofart – stranden 5 km (ca. 1,5 time)

Kanoudlejning på Uggerby Å

Du kan leje kano to steder på Uggerby Å:
Hos Uggerby Kanofart, Skagen Landevej 849, Uggerby, 9800 Hjørring
Eller hos Sindal Campingplads, Hjørringvej 125, 9870 Sindal

Prisen afhænger naturligvis af, hvor længe du skal bruge kanoen.

Vi gav 815,- kr. for tre dage. Her var kanoen lagt ud til os ved Ilbro og blev hentet igen på Uggerby Strand. En to dages-tur koster ca. 600 kroner, hvis du vil aflevere kanoen på stranden. Én dags kanoleje ligger i omegnen af 325 kr.

Pagajer og redningsveste er inkluderet i prisen.

Når du booker en kano, er det vigtigt, at du får nævnt hvor mange personer, der skal sidde i kanoen, da der til tider skal et ekstra sæde i. Derudover skal du nævne personernes vægt, så du får redningsveste i de rigtige størrelser.

Licens til din egen kano på Uggerby Å

Har du selv en kano, skal du have en licens til at sejle. Den koster 50,- pr. dag og kan bestilles ved Sindal Campingplads.

Lejrpladser langs Uggerby Å

Naturlejrplads ved Mosbjerg
Her er telt- og shelterplads med multtoilet.

Sindal Marina
Her er en lejrplads med toilet, vand, borde, bålplads og shelters

Naturlejrplads ved Bindslev
Her er lejrplads til telte og fire shelters. Her er vand, toilet og bad.

Afhentning af kanoer efter kanoturen

Hvis man vælger at slutte på stranden, kan man få hentet sit udstyr dér, så man ikke skal slæbe det fra stranden. Det er en lidt lang tur, så det vil jeg kraftigt anbefale. Derudover er det bare et dejligt sted at slutte turen.

Husk at tage mobiltelefon og evt. badetøj og håndklæde med, så du kan tage en dukkert og efterfølgende ringe efter en teletaxa.

Kom retur til startstedet: Teletaxa

Udfordringen med kano er jo, at man starter og slutter to forskellige steder og typisk har en bil placeret ved startstedet.

En løsning på dette problem er at bestille en teletaxa til at køre dig tilbage til udgangspunktet. Bemærk at teletaxaen skal bestilles mindst en time inden, du skal afhentes. Du bestiller teletaxaen på 99 34 11 14, og prisen er yderst rimelig; mere buspriser end taxapriser.

Bonustips om Uggerby Å

Pluk bær: Flere steder langs åen er der mirabelletræer. Så hold øje og hav en pose med, så I lige kan nappe nogle stykker til turen, hvis I sejler i mirabellesæsonen.

Landgangssteder: Der er ikke så mange steder undervejs, hvor man kan lægge til og få en pause på land. Så sørg for at I har frokosten og snacks i nærheden af, hvor I sidder i kanoen, så I evt. bare kan tage frokosten i kanoen. Det er jo hyggeligt nok, hvis bare man er forberedt på det. Det betyder så også, at børn skal tisse af, inden I sætter jer i kanoen.

Sejl mod strømmen: Du må godt sejle modstrøms på Uggerby Å. Så hvis du er klar på en udfordring, og det passer dig bedre at sejle modsat retning, så kan du godt det.

Fiskeri: Du kan – efter sigende – fange bækørred, ål, skalle, gedder og havørred i åen. Vil du fiske, skal du have gyldigt fisketegn. Det kan bestilles her.

Mobildækning: Husk at der ikke er mobildækning alle steder. Det kan være en idé at have styr på de vigtigste aftaler, inden I stævner ud.

Redningsvest: Det er vel unødvendigt at sige at alle bærer redningsvest. Selv hvis du er elitesvømmer, så gør du det selvfølgelig alligevel for det gode eksempels skyld.

Udstyr – pak vandtæt

Jeg foretrækker at pakke vores udstyr i duffelbags. De kan tage det værste vand, som man får sprøjtet op i kanoen med pagajen.

Ovenpå vores udstyr ligger vores liggeunderlag normalt og for at undgå de falder i vandet, spænder jeg dem fast med en af de elastikker, man normalt bruger på traileren (en ”blækspruttearm”) og kan fås i biltilbehørsbutikkerne.

Sørg for noget vandtæt til din telefon og din bilnøgle. Uheldet kan være ude, og så er det rart, at de elektroniske dimser er tørre.

God kanotur på Uggerby Å

Jeg håber, I får en fantastisk kanotur i det nordjyske.

// Morten;
Farberedt.dk og Faktorfobi.dk

Morten Lønstrup Vadskær

Morten Lønstrup Vadskær er datamatiker, far til tre og glad for friluftsliv. Han blogger om at være far og om børn på Farberedt.dk og er gift med Anne. Sammen med hustruen Anne har han webshoppen Faktorfobi.dk. Morten er tit udenfor med sine børn. Både på ture med overnatning - men han hænger også gerne en hængekøje op i sin parcelhushave og sover i den sammen med børnene både sommer og vinter.

You may also like...

4 Responses

 1. Jacob Worsøe siger:

  Super god guide Morten, med masser af gode tips og ikke mindst inspiration til alternativer til charter ferier. Jeg har da sjældent haft så meget lyst til at sejle i kano, som lige nu!

  Mine piger er pt. kun 1 og 3 år men jeg har hørt mange andre anbefale at tage dem med på en lille “overlevelsestur” i telt når de bliver større.

  Gerne et barn af gangen, så man har dem alene og kan få snakket en masse uden afbrydelser. Jeg er sikker på man lærer sit barn at kende på et helt andet niveau end det man kan opnå på en badeferie. Ikke mindst på grund af alle de udfordringer man skal løse sammen, når man skal overleve i et telt.

  Og kano kan jo fint indgå i sådan en overlevelsestur!

 2. Morten siger:

  Tak Jacob.
  Du kan sagtens have et barn på 3 med på kanotur. Men … kan også se, jeg kommer halvandet år for sent ind til den her kommentar, så nu er de i hvert fald begge klar til at komme med på tur 🙂

  Og ja – når de er små, så er et barn ad gangen en rigtig god idé.

 1. 6. januar 2020

  […] for at inspirere andre til samme tur. Det kom der denne fabelagtige turbeskrivelse og guide ud af: Kanotur på Uggerby Å med børn.Tak for samarbejdet og for at dele ud jeres oplevelser, […]

 2. 18. marts 2020

  […] kan også vælge at gæsteblogge i andre brancher. Her er et eksempel på hvordan en guide til en kanotur er blevet til et link til Faktorfobi. Det tager lang tid at skrive sådan en guide, men linket er […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn


Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev

Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.