Pandekager: Morgenmad dine børn vil elske dig for – nem opskrift

Pandekage aktiv ferie - Pandekager

Råber du ”Godmorgen – der er pandekager til morgenmad”, springer børnene ud af soveposerne som små raketter. Kan dagen starte bedre på en aktiv ferie?

Her får du vores favoritopskrift på turpandekager. Opskriften er næppe helt magen til dén, du plejer at bruge. Det er der flere grunde til. Forklaringen skal du nok få.

Du får også et par turtips til, hvordan du opbevarer æggene, når I er på tur. Og hvordan du let kan lave dejen til pandekager uden håndmixer.

Derfor har vi ændret opskriften – så disse pandekager er perfekte som turmorgenmad

Der er tre tvist ved opskriften:

  • Tvist nr. 1: Opskriften indeholder maaaange æg
    Når det gælder mad, bevæger man sig ind på et minefelt. Bølgerne går højt i debatten om, hvad der er sundt og usundt. I min verden er æg nærmest hellige. Æg er blandt de mest nærringsrige fødevarer. Derfor er de små hvide sundhedsbomber altid en del af vores (tur)morgenmad.
  • Tvist nr. 2: Der er skruet ned for mængden af mel og sukker
    Med andre ord: Færre kulhydrater.
  • Tvist nr. 3: Der er skruet op for fedtprocenten
    Piskefløde har sparket mælken ud af ingredienslisten.

De tre tvist betyder, at børnene – og du selv – får stabilt blodsukker og er mætte lææænge. Masser af vitaminer, mineraler og proteiner, høj fedtenergiprocent og få kulhydrater. Genialt, når man gerne vil ud over stepperne og i gang med dagens aktivitet, før frokostsulten melder sig.

Den høje fedtprocent betyder også, at du er fri for fedtstof på panden. De steger faktisk sig selv, de her pandekager.

Ærlig snak: Ingen aktiv ferie uden pandekager til morgenmad

En indrømmelse: I min familie gælder reglen ”Ingen tur med trangia uden pandekager til morgenmad”. Okay, der står ikke pandekager på menuen hver morgen, når vi er på tur. Meeeen ….. i hvert fald hver anden.

Det er en regel, vi har levet efter nogle år efterhånden. En rigtig god én, synes vi alle. (De smager jo fremragende sådan nogen pandekager!).
Vi har tilbagelagt hundredevis af kilometer på cykelstierne med smil på læberne og pandekager i maverne. Mætte og med masser af energi – og uden småsultne børn, der piver efter formiddagssnacks.

Sådan opbevarer du æg på turen

En anden regel gælder også på vores ture: Æg opbevares efter sydeuropæiske standarder.

Det betyder bare, at de ikke er på køl. Ret praktisk for så kan æggene være med i turtasken.

Giver det dig nervøse trækninger? At æg ikke er i køleskabet?

Jeg har valgt at forholde mig til det faktum, at Danmark er det eneste land i verden, hvor æg opbevares på køl hele vejen fra hønen til forbrugeren. Så når flertallet af verdens befolkning kan klare det, fungerer det nok også fint for os.

Shake din dej – pandekagedej uden håndmixer

Shaker til pandekagedej

Shaker – perfekt til pandekagedej

Når man siger ”pandekagedej” vil den erfarne husmor straks sige ’håndmixer’. Men sådan én er ikke med på tur.

Løsningen er enkelt: Du skal shake din dej! Den skal nok blive jævn, bare armbevægelserne er store nok.

En boks med tætsluttende låg kan bruges.

Men fordi pandekager er fast deltager på vores ture, medbringer vi altid en helt særlig shaker. Det er oprindeligt en flødeskums-shaker, som min mor fik af en erfaren campist engang.

Hverken hun eller jeg havde hørt om sådan en fætter før. Og skeptisk var jeg. Men hold da op – den har fået et helt nyt liv hos os. Er perfekt til pandekagedej – og flødeskum!

Pandekage på trangia. Pandekager til aktiv ferie

Pandekage med udsigt til solopgang bag bjerget. Perfekt turmorgenmad!

Opskrift: Fabelagtige pandekager

Opskriften her passer til en familie på fire.

Du skal bruge  

  • 6 æg
  • 1½ dl piskefløde (ja fløde! Ikke mælk)
  • 1 tsk. kardemomme
  • 1 knivspids salt
  • 1-2 tsk sukrin melis (alternativ til sukker)
  • 1 dl mel (tilsæt ½ dl ekstra, hvis du synes pandekagerne er svære at vende)

Sådan gør du

1. Slå æggene ud i din shaker og hak hul på blommerne. Tilsæt fløde. På med låget og ryst. Grundigt.
2. Tilsæt alle de tørre ingredienser – og ryst igen. Og så lige lidt mere. Det er god morgengymnastik.
3. Lad eventuelt dejen hvile i 5-10 minutter (hvis I kan vente)
4. Bag pandekagerne

Hvis du bruger en shaker som vores, skal portionen shakes i to omgange.

Tilbehør

Giv dine pandekager et tyndt lag nutella, peanutbutter eller flødeskum (rystes i shakeren). Drys med en ordentlig omgang kokosmel.

Supplér herligheden med et par æbler i både, en agurk i grove skiver – og en kop dampende varm kaffe til de voksne.

Så er I klar til en dag i kanoen, på cykelstierne eller i vandrestøvlerne.

Artiklen indeholder affiliate link


Leder du efter inspiration aktive ferie?
Tilmeld dig nyhedsbrevet turtips og ideer til aktivt udeliv med børn.  

Line Wagener

Redaktør på Alleud.dk. Min mission med Alleud.dk er at vise andre forældre vejen til flere fantastiske outdooroplevelser med deres børn. Jeg er selv passioneret outdoormenneske - og dyrker aktiv ferie i stor stil: Cykelferie, vandring, kano- og kajakture, MTB og andre outdooraktiviteter. Ved siden af jobbet som redaktør på Alleud.dk, driver jeg konsulentvirksomheden LINE WAGENER CONSULT (www.linewagener.dk)

You may also like...

2 Responses

  1. Søren Davidsen siger:

    Super god artikel. Tak for den 🙂
    Hvordan medbringer du piskefløde. Her tænker jeg på hvordan den holder sig. Æggene er jeg helt med på. Jeg medtager altid selv æg i en plastbakke med plads til 12 æg.
    Mvh.
    Søren.

    • Line Wagener siger:

      Tak Søren!
      Fløden har jeg forskellige løsninger på.

      Den bedste løsning hedder “Tyskland”.
      Her kan man nemlig købe langtidsholdbar fløde, der ikke skal på køl.
      Det har vi brugt riiiiigtig meget af, når vi f.eks. har været på cykeltur.
      (og jeg har ofte hamstret med hjenm). Har også set langtidsholdbar fløde i Østrig og vist nok også Holland.

      En anden løsning hedder “kolde nætter”:
      Hvis man er afsted i forårsmånederne er det så køligt om natten, at en piskefløde godt kan holde sig natten over.
      Jeg er ikke sippet – og vi har endnu aldrig fået dårlig mave.

      En tredje løsning er nedfrysning:
      Skal vi bare afsted en enkelt overnatning fryser jeg en kvart piskefløde ned, pakker den ind i avis og tager den med.
      Så holder den sig fint til dagen efter.
      Den bliver grynet – men det har ingen indflydelse på pandekagernes smag i øvrigt.

      Fjerde løsning er at handle ofte.

      Vh. Line

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Sådan får du succes med cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn

Tilmeld dig Alle Ud's nyhedsbrev

Du har nu tilmeldt dig Alle Ud's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.