Outdooråret 2022 – Anbefalinger til outdooroplevelser fra året, der gik

outdooråret 2022 outdooroplevelser

2022 er slut. Og det er tid til et tilbageblik på året, der gik.

I denne artikel deler jeg de bedste outdooroplevelser fra 2022, og du får en række anbefalinger til oplevelser i naturen.

Jeg deler også årets værste outdooroplevelse og historien om årets outdoorbommert… desværre med mig i hovedrollen. Men ærlig må man jo være.

Én af årets outdooroplevelser tog afsæt i en masse stykker pap. Hvordan dét gjorde mig kisteglad, og hvad det handler om, får du svaret på, hvis du læser med.


Det er femte gang, jeg laver det årlige tilbageblik her på Alleud.dk.

Du kan læse de tidligere artikler her:


Disclaimer: Artiklen er lang (jeg har udvalgt 15 oplevelser) – så sæt dig til rette i sofaen, hvis du vil have det hele med.


Nyt i år: Stjerner og “anbefales til”

For at du nemt vurdere, hvad der er interessant for dig og din familie, får du:

  • Vurdering af familievenlighed: Jeg vurderer hver oplevelse på familievenlighed og uddeler fra én til fem stjerner⭐
  • Anbefales til: Du kan se, hvem jeg især vil anbefale hver oplevelse til.
Norge har dannet ramme om mange outdooroplevelser i 2022 både sommer og vinter. Billedet her er fra Reinheimen Nasjonalpark, juli 2022.

Outdooråret 2022: Årets bedste og værste outdooroplevelser – og anbefalinger til dig

Jeg har håndplukket 15 oplevelser fra 2022.
Lad os komme i gang:

#1: Topture på norske fjelde

En mangeårig drøm gik i opfyldelse, da jeg i sommers tilbragte 3½ uge i Norge sammen med familien. Vi ville opleve Vestlandets dybe fjorde, vilde vandfald og smukke norske fjelde i sommerklæder.

Hjemmefra havde vi bestemt, at vi bestige en masse fjeldtoppe og holde os til dagsture.

Det lykkedes blandt andet at komme til tops her:

  • Bitihorn (1.608 m.o.h), Veslloftet (1630 m.o.h.) og Gjendeshøe (1.257 m.o.h.) i Jotunheimen
  • Skeikampen (1.124 m.o.h.) og Kyrakampen (975 m.o.h) i Gausdal

For en ‘lavlands-familie’ fra Danmark er det en sejr, hver gang, man står på en fjeldtop. Det var både børn og voksne enige om.

Her var vilde udsigter, flotte stenvarder og nogle steder også top-bøger, man kunne skrive sig ind i. Wow, siger jeg bare!


Dagsture op på udvalgte fjeldtoppe (Norge, Jotunheimen og Gausdal)

  • Vurdering familievenlighed; ⭐️⭐️⭐️⭐️(⭐️)
  • Anbefales til: Alle, der er i ok kondi, har ordentligt fodtøj og ikke har noget imod, at det går opad. Børn ned til 6-7 år kan være med (….Har du norske børn? Så er aldersgrænsen nok 2-3 år).
  • Læs mere: En artikel om familievenlige topture til udvalgte norske fjeldtopppe publiceres på Alleud.dk i løbet af 2023


#2: Lydvandring: På flugt tilbage til fortiden

Årets måske mest uventede outdooroplevelse indtraf i oktober.

Sammen med familien besøgte jeg det nyåbnede museum FLUGT nær Oksbøl i Vestjylland.

Museet fortæller historien om livet som flygtning på tværs af lande og årtier. Den nye bygning er smuk, og den indendørs udstilling er både tankevækkende og lærerig.

Men dét, jeg vil fremhæve her, er den udendørs lydvandring.

Med en audioguide i ørene vandrer du 5 kilometer gennem området, hvor der i 1940’erne var en stor flygtningelejr.

Fortællingen aktiveres automatisk bid for bid, når du bevæger dig langs den skiltede rute.

Professionelle skuespillere har lagt stemmer til de personer, du møder. Lyduniverset er utrolig velproduceret med alle de lyde, du kan forestille dig at støde på, hvis du befandt dig i midt i flygtningelejren i 1946.

Det er supertroværdigt: Du springer til siden, når du hører en hestevogn nærme sig, og du kikker ind mellem træerne for at se børnene, hvis leg og stemmer, du kan høre. Men alt er fiktion og “kun lyd” – alligevel helt fantastisk.

Det er en helt anderledes vandreoplevelse, som jeg gerne vil anbefale!


Udendørs lydvandring (audiowalk) ved museum FLUGT (Danmark, Oksbøl)

  • Vurdering familievenlighed: ⭐️⭐️⭐️
  • Anbefales til: Alle fra 10 år og opefter. Du kan godt tage yngre børn med, men fortællingen henvender sig primært til voksne og større børn. Alle går med egne øretelefoner, og lydbidderne bliver afspillet forskudt, hvis I ikke følges 100% ad. Med yngre børn, der måske løber i forvejen, og ikke selv kan håndtere teknikken, tænker jeg, at oplevelsen let kan blive amputeret og forstyrret. Turen er 5 kilometer. Men der er flere muligheder for at skyde genvej og korte turen lidt af.

Museum FLUGT
På Museum FLUGT kan du tage på en tidsrejse. Med en særdeles velproduceret audioguide i ørene, vandrer du fem kilometer rundt i den store (nu nedlagte) flygtningelejr. Fotokredit for foto til venstre: Museum Flugt

#3: En tur i Helvede – mod betaling

Hvis du er kristen, frygter du det formentlig: At komme i Helvede!

Men Helvede var præcis, hvad jeg satte kursen mod sammen med familien midt i juli.

Helvede (eller Helvete som stedet hedder på norsk) ligger i Norge – i Espedalen, ca. 60 km nordvest for Lillehammer.

Og det er et ret fantastisk sted.

I Helvete oplever du resultatet af vilde naturkræfter: Vand har gravet sig ind grundfjeldet og formet dybe runde og bølgede huler og huller. Jettegryder kaldes fordybningerne. De blev skabt for 10.000 år siden under sidste istid.

I Helvete kan du opleve den største samling af Jettegryder i hele Norge. Og Nordeuropas allerstørste Jettegryde. Den er ca. 40 meter dyb og 30 meter i diameter.

Den norske natur er gratis at færdes i. For at komme i Helvete skal du dog betale entre. Men så er der også (næsten) garanti for, at du kommer retur til dit almindlige liv på jorden bagefter.


Jettegrytene i ‘Helvete’ i (Norge, Espedalen)

  • Vurdering familievenlighed: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • Anbefales til: Alle, der kan gå på trapper og i ujævnt terræn, og som ikke har højdeskræk. Børn fra 4-5 år kan være med (når forældre holder i hånd!). Den samlede gåtur igennem Helvete er kun godt 1 km tur/retur.


#4: Årets værste outdooroplevelse

Mellem alle de fede outdooroplevelser i 2022 er der selvfølgelig også nogle som er knap så rosenrøde.

Hvis jeg skal kåre årets værste outdooroplevelse bliver det en eftermiddag på Hærvejen i august 2022.

Jeg er afsted på en fire dages vandretur med min kæreste, mens børnene holder ferie hos bedsteforældre. Vi råhygger os, overnatter i telt på primitive teltpladser og nyder livet …..lige ind til det ikke er sjovt mere:

Denne dag har vi kurs mod et hærvejsherberg. Og dét viser sig at være held i uheld.

Vejrudsigten har varslet uvejr – så vi har holdt et godt tempo fra morgenstunden. Men vi har en dagsmarch på 26 km med fuld oppakning.

Uvejret rammer os, da vi stadig har 9 kilometer igen. Regnbukser, regnjakker og regnslag kommer lynhurtigt på.

Vi er midt i skoven, og der er absolut ingen steder at søg ly, så vi fortsætter. Velvidende at det vil tage mindst 2 timer at nå frem til herberget.

Og de to timer er mildest talt ikke rosenrøde: Himlens sluser har åbnet sig. Det er som at stå under en bruser.

Jeg er afsted i mine gamle vandresko. Total dumt – for de er langt over pensionsalderen. Men jeg har haft voldsomt svært ved at finde et par nye, der passer mine uduelige smalle fødder.

Goretex-membranen er revnet flere steder, og vandet vælter ind. Det er som at gå rundt i et fyldt badekar med sko på. Og fordi det storregner bliver alt fugtig, og vandet presser sig ind af de mindste sprækker – selvom jeg har ordentligt regntøj.

Vådt vådt vådt og dermed koldt, koldt koldt. Mine hænder er som istapper – og jeg klamrer dem om vandrestavene. Øv bøv. Vandring i heavy rain er bare ikke lykken. Og slet ikke når det fortsætter time efter time.


Vandretur i heavy rain i flere timer (Danmark)

  • Vurdering familievenlighed; ⭐️
  • Anbefales til: Ingen

Et stivnet smil. Jeg er drivvåd. I et lillebitte ophold i regnen fotodokumenterer jeg regnvejrs-mareridtet. Få sekunder senere vælter det ned igen. Og der er to timers vandring mere forude. Årets værste outdooroplevelse.

#5: Vilde kaniner, aktiv ferie og ø-ro

Nu til noget helt andet:

Den lille charmerende ø Endelave, der ligger i det sydlige Kattegat ud for Horsens Fjord, har også sneget sig ind i mit hjerte i 2022.

Jeg har besøgt øen i flere omgange i forbindelse et projekt, jeg løser i regi af min konsulentvirksomhed. 

Her er vilde kaniner, helt unik natur og hyggelig ø-stemning. Virkelig fin lille destination til dig, der vil have en outdooroplevelser med familien.

Jeg har håndplukket 5 familievenlige udeoplevelser på Endelave – og skrevet en guide til dig:


Aktive natur- og outdooroplevelser på Endelave (Danmark, Sydlige Kattegat)

  • Vurdering famlievenlighed; ⭐️⭐️⭐️
  • Anbefales til: Børnefamilier, der leder efter en ferieoplevelse med ø-stemning, ro og naturoplevelser. Nogle teenagere vil måske mene, der er lidt for stille på øen – så jeg vil primært anbefale Endelave til familier med børn under 13-14 år.

Endelave

#6: I sabotørernes fodspor for at redde verden fra atombomber

Kender du historien om det tunge vand i Norge, som nazisterne ville have fingre i for at producere atomvåben under 2. verdenskrig?

Historien foregik i 1943 ved Rjukan. Rjukan er en lille norsk by, som huser det, der dengang var Europas største vandkraftværk, Vemork. Her blev det tunge vand produceret.

Historien kort: De allierede havde flere gang forsøgt at tilintetgøre tungtvandsproduktionen. Men uden held. Først da en gruppe norske mænd fik ansvaret for en operation – som både var farefuld, vanvittig og helt igennem utrolig – lykkedes det.

Sammen med familien besøgte jeg Rjukan i sommers. Vi var på en guidet tur, hvor vi vandrede på Sabotørstien og fik hele historien.

Sabotørstien følger præcis den rute, som de norske sabotører tog den skæbnesvangre nat i 1943. Undervejs så vi huller fra bomber, der var nedkastet i området. Vi kom ind i Sabotørhytten, hvor sabotørerne overnattede, og gik den lange tur frem mod Vemork, hvor sabotagen fandt sted.

Det er meget få guidede ture, jeg og familien har deltaget i – men denne her vil jeg varmt anbefale.

Vi var alle opslugte af historien, fordi vi fik den fortalt bid for bid, mens vi vandrede dér, hvor historien udfoldede sig.

Vores guide var en dygtig formidler og havde styr på alle facts og detaljer. Han var tydeligvis svært stolt over den herodiske indsats, som de norske mænd havde udført. Turen sluttede på vandkraftværket Vemork, hvor vi besøgte tungvandskælderen, der blev sprængt.

Min teenagesøn var så optaget af historien, at han bagefter fandt en norske tv-serie om sabotagen og de dramaer, der udspillede sig. Vi så serien sammen – og dén kan jeg også varmt anbefale!


Guidet vandretur på Sabotørstien til Vemork (Norge, Rjukan i Telemark)

  • Vurdering familievenlighed; ⭐️⭐️⭐️(⭐️)
  • Anbefales til: Den guidede tur vil jeg anbefale til familier med børn på 10 år og ældre. Børnene skal kunne forstå norsk eller du skal som forælder være klar på at simultantolke. Vandreturen er på 8 kilometer i kuperet terræn, og turen (inklusiv besøg på Vemork) tager 4-5 timer. Du skal selv medbringe vand og madpakke. Vandreturen er ikke egnet til klapvogne, små børn eller personer, der er dårligt gående. Du kan vandre på Sabotørstien eller besøge Vemork uden guide, men jeg vil gætte på oplevelsesværdien er noget mindre.


#7: Skattejagt – på vej mod et jubilæum

Under årets sommerferietur til Norge var jeg og familien sammen 24-7 i knap fire uger. Så både teenagere og forældre havde brug for frikvarter ind i mellem.

Jeg brugte en del af mine på at lede efter norske geocaches.  

Geocaching er en virkelig hyggelig aktivitet. Jeg er vild med det, fordi du – i din søgen – kommer rundt i afkroge af et område, man ellers slet ikke ville opleve. Og fordi det jo er en slags skattejagt.

Ok – hånden på hjertet – der gik også lidt sport i den:

Jeg opdagede nemlig, at det snart er 10 år siden, jeg sammen med børnene fandt den allerførste geocache – og at jeg samtidig nærmer mig 100 fund.

Ergo forsøgte jeg at få fundet en masse caches, så jeg (forhåbentlig) kan ramme 100 fund i forbindelse med mit 10 års jubilæum som geocacher.

Har du og familien endnu ikke prøvet geocaching, så lad 2023 blive året, hvor I får jeres debut. Du kan bruge Alleud.dk’s begynderguide. Det kræver bare en mobiltelefon og en app (den gratis version er fin til en start).


Geocaching (Over hele verden)

  • Vurdering familievenlighed; ⭐️⭐️⭐️⭐️
  • Anbefales til: Alle (børn, unge, voksne, ældre). Børn ned til 4-5 år kan være med, hvis du er opmærksom på kun at lede efter de letteste og største caches.

En mikro-geocache fundet ved en kirke i Norge i juli 2022

#8: Med vandresko i himlen

Vil du med en tur i Himlen?

Nu har vi jo allerede været i Helvede!

Himlen besøgte jeg nemlig også i 2022 – og den oplevelse, vil jeg også anbefale:

I forsommeren var jeg på vandretur på Himmelbjergruten sammen med min søn. Bare os to. Det var næsten som en tur i Himlen:

Jeg vidste godt, der var smukt i Søhøjlandet og Silkeborgskovene (for jeg kommer der tit).

Men at Himmelbjergruten var SÅ flot, velskiltet, varieret og godt udstyret med faciliter (f.eks. adgang til drikkevand) vidste jeg ikke. Derudover var logistikken (transport til/fra ruten og proviantering/forplejningsmuligheder) bare i orden.

Vandreturen på Himmelbjergruten står som en af de fineste outdooroplevelser i 2022. Og en af de vandreruter i Danmark jeg vil rate som allermest familievenlig.


Himmelbjergruten (Danmark, Midtjylland/Søhøjlandet)

  • Vurdering familievenlighed; ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • Anbefales til: Familier med børn ned til 6-7 år. Himmelbjergruten er et virkelig godt valg, hvis du vil prøve flerdages vandretur med børnene – uden det behøver være bøvlet, svært eller primitivt. Læs min guide og se hvordan:


#9: Bedste nat i naturen

Overnatning i naturen topskønt, hvis du spørger mig.

2022 blev desværre et år med færre udenætter end normalt. Men der er alligevel et par overnatninger, som jeg især vil mindes, fordi stederne var helt unikke.

På en andenplads over bedste nætter i naturen i 2022 kommer en overnatning i telt med min søn på den primitive lejrplads Vestre Gåsekær i Silkeborgskovene, da vi vandrede på Himmelbjergruten (se ovenfor).

På førstepladsen – trommehvirvel – kommer en nat på shelterpladsen ved Vrads Strande sammen med min kæreste. Uha her var skønt.

Selvom Danmark er et lille bitte land – og selvom vi har alt alt for lidt natur – er der faktisk hundredevis af fantastiske steder, hvor du kan få en skøn nat i naturen. Hep hep – afsted afsted siger jeg bare.


Overnat i naturen – i shelter eller telt (over hele Danmark)

  • Vurdering familievenlighed; ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • Anbefales til: Alle, der har lyst til en nat i naturen.
    Shelterpladsen nord for Vrads (Midtjylland): Her er bålplads, brænde, adgang til drikkevand, muldtoilet og et fint shelter (læs mere)
    Den primitive lejrplads Vestre Gåsekær (Midtjylland): Her er bålpladser, men ellers ingen faciliteter (læs mere)

Tidlig morgen efter en fantastisk nat på shelterplads nord for Vrads i Midtjylland. Stilhed, udsigt og flot natur.

#10: Vilde naturoplevelser i pap

Øh – hvad handler dét nu om?

Nu tænker du måske, at vi er på kanten af dét, man kan kalde outdooroplevelser. Men men men – der er en forklaring:

Brætspil er en stor passion for mig. Og i 2022 lykkedes det at forene min brætspilspassion med min outdoorpassion:  

Jeg har nemlig råspillet flere brætspil, der har dét til fælles, at de har natur-, dyre- eller outdoortema.

Her vil jeg fremhæve ét spil: Biotopia – fordi det spil har føjet en helt ny dimension til min families færden i naturen:

Biotopia er et kortspil, hvor du skal opbygge en blomstereng (biotop) og tiltrække smukke danske sommerfugle. Sommerfuglene giver dig point, og den spiller, der først har 15 point, vinder.

Vi gik amok med Biotopia i vores sommerferie. 42 spil blev det til i løbet af ferien (ja, jeg er en nørd, der fører regnskab!).

Det er et virkelig fint, enkelt og lettilgængligt spil.

Men det bedste er, at jeg og børnene – efter vi har spillet Biotopia – nu pludselig kan genkende og navngive mange danske sommerfugle;

“Hey, der er en citronsommerfugl…”

“Mor, se der, der flyver to kålsommerfugle”

“Hvad sulan, er det ikke en stegbredpande, der sidder der?!”

At pap skulle give mig en af 2022’s største a-ha oplevelser på outdoorområdet, havde jeg ikke set komme!


Kortspillet Biotopia (på dit bord, hvor end du er)

  • Vurdering familievenlighed; ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • Anbefales til: Alle over 7-8 år, der har den mindste interesse for at spille. Du behøver ikke være erfaren brætspiller for at spille Biotopia. Til gengæld kan du forvente, at det er sjovt, og at du lærer de mest almindelige danske sommerfugle at kende (win-win!)  

De smukke danske sommerfugle er temaet for spillet BIOTOPIA. Spillet er underholdende og sjovt – og gør det dig i stand til at genkende de mest almindelige sommerfugle i den danske natur. Jeg er kæmpefan.
Her sidder to fine eksemplarer af ‘nældens takvinge’. Jeg har aldrig tidligere kunnet navngive de danske sommerfugle – men det har BIOTOPIA gjort mig i stand til.

#11: Årets outdoor-nedsmeltning (årets pinligste outdooroplevelse)

Her får du en oplevelse fra 2022 med høj pinlighedsfaktor – årets “outdoor-nedsmeltning” kan vi kalde den.

Hmm… Here goes:

Juledagene tilbragte jeg og familien med langrendsski under fødderne i det store norske langrendsområde Gålå.

De første dage udforskede vi områdets kortere rundture: Én tur om formiddagen, hjem til frokost og ud igen om eftermiddagen.

På tredjedagen skinnede solen fra skyfri himmel. Der var nysne, og pistemaskinerne havde fixet løjpere. Toplækkert. Min kæreste mente derfor, det var tid til den lange rundtur på 23 km.

Jeg var skeptisk: 23 km er trods alt længere end en halvmaraton. Dét har jeg gennemført i løbesko. Meeen på langrendsski i ét stræk? Mine løbeevner er betydeligt bedre end mine langrends-skills. Og i 15 graders kulde?!…..Hmmm?!

Børnene mente, det lød som en fantastisk ide, så afsted med os. 23 km forude – og inden muligheder for genveje.

Vi er ok habile skiløbere (efter danske standarter! Nordmænd vil utvivlsomt mene, vi er store amatører). Desværre er det gået sådan, at børnene med årene er blevet noget bedre langrendsløbere end deres mor. Hmmm – de skøjtede afsted, mens jeg indtog bagtroppen. (Her kommer lige en indskudt anbefaling: Lad være med at oplære dine børn for godt).

Det var en vanvittig smuk tur. Ingen tvivl om det.
Storslået naturoplevelse. Og vi havde løjpen næsten for os selv de første 12-13 km. Hurra.

Men men men: “Mor kom nu. Kan du ikke køre lidt hurtigere?”

Jeg er en pivskid på nedkørslerne (når jeg har langrendsski på). Det betyder, at jeg bruger masse unødvendige kræfter på at bremse. Og altid sakker bagud, når det går nedad.

Efter tre timer havde vi tilbagelagt 15 kilometer. Op og ned og op og ned.

Og dér – med 7 km igen – begyndte nedsmeltningen: Jeg havde tissetrang, og der var pludselig nordmænd overalt på løjpen og fravær af træer. Krise. Samtidig var jeg megatørstig …..men jeg kunne jo ikke drikke, for så blev tissetrængen bare endnu værre. Ak og ve.

Det korte af det lange: De sidste 7 km blev – for mt vedkommende – gennemført (ikke nydt). Uden at bidrage til noget som helst. Bare fortsætte – i Zombie-tilstand. Ren overlevelse.

“Mor, er du ok? Du har ikke sagt noget den sidste time?”

Nej! Jeg var dehydreret – og hvis der er noget, jeg haaaaader, er det tørst. Overskuddet var på nulpunktet. Hvis børnene var blevet taget af en ulv, havde jeg ikke opdaget det.

Endelig endelig endelig kom vi i mål – efter 4 timer. Jeg var FÆRDIG – og kastede mig svimmel og udsplattet i sneen. Ikke pga. distancen eller ømme ben. Men fordi jeg var topynkelig pga. tørst.

Og børnene? De var kommet hjem. Før mig selvfølgelig. Skøjtede i høj fart det sidste stykke; havde uopfordret båret skiene i stistald og var gået i gang med af finde mad frem, mens de hyggede sig. OMG.

23 km på langrend – uden at kunne drikke og tisse …hvem f**nden fandt på det?


Langrend ved Gålå (Norge, Gudbrandsdalen, Per Gynts Rike)

  • Vurdering familievenlighed: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (stjernerne gives til langrendsmulighederne i området generelt – ikke til at tørste og opleve nedsmeltning)
  • Anbefales til: Alle, der har lyst til langrend……Vælg blot de løjper, der passer jeres niveau! Fra Gålå er der mange rundture i varierende længde og varierende sværhedsgrad. Turen på 23 km behøver man ikke starte med!

Øverst: Mens alt endnu er godt: Solen skinner, sneen er perfekt, vi har løjpen for os selv.
Nederst: Nedsmeltningen ved målstregen (OMG)

#12: Unik dansk natur, der risikerer at bliver asfalteret væk (skandaløst!)

Vidste du, at Røsnæs er med i Danmarks naturkanon – og dermed udpeget som ét af de 15 mest fantastiske steder i den danske natur?

Vidste du også, at Folketinget i årevis har drøftet muligheden for at asfaltere Røsnæs og ødelægge den flotte natur – for at anlægge en stor bred larmende motorvej?

Begge ting er sande. (…og det sidste er i mine øjne umådelig trist).

Røsnæs er Sjællands vestligste punkt – en tange ud i Storebælt nord for Kalundborg.

Jeg besøgte Røsnæs i 2022 – for første gang faktisk – for at vandre med en god veninde og opleve naturen.

Området, landskabet og naturen ér unik – jeg var virkelig positiv overrasket.

Der er flere rigtig gode og velmarkerede vandrestier i området, nye flotte faciliteter og et charmerende fyrtårn. Er du interesseret i vin, kan du også se vinmarker og købe lokalproduceret vin fra Røsnæs

Skynd dig afsted – før det er for sent.


Vandreture og oplevelser på Røsnæs (Danmark, Vestsjælland)

  • Vurdering familievenlighed: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • Anbefales til: Alle familier: Vælg den rute, der passer jer: Der er vandreruter i forskellig længde. Den korteste er 1,5 km. Den længste er Røsnæs Rundt (25 km). Alle vandreturene er rundture, så I starter og slutter samme sted.

Røsnæs. Udsigt mod øst fra fyrtårne.

#13: Sommerfugle som krimiplot

Nu bevæger vi os ud af endnu en tangent. Men stay tuned – det giver mening:

Her får du nemlig endnu en skæv outdoor-anbefaling.

I sommers, mens familien og jeg råspillede Biotopia og lærte at de danske sommerfugle at kende, landede en ny bog på det danske marked: “Uglens Øje”

Bogen er skrevet af én af mine yndlingsforfattere Sissle-Jo Gazan. Hun er brandklog, skriver medrivende og har sin helt egen niche: Naturvidenskabelige krimier.

Jeg læste selvfølgelig bogen med det samme. Og fik endnu en sommerfugle-åbenbaring (her kommer koblingen til outdoor):

Sissel-Jo Gazans bog har nemlig en sommerfugl på forsiden og et helt fantastisk sommerfugle-plot. Bogen indeholder maleriske beskrivelse af sommerfuglenes forvandling fra larve over puppe til sommerfugl. Og jeg var helt solgt over den fantastiske scene i bogen, hvor én af hovedpersonerne står med håret fuldt af ‘Almindelig Blåfugl’ (yep – den sommerfugl er også med i Biotopia).

Ud over en fantastisk historie, gjorde bogen mig endnu klogere på de sommerfugle, jeg havde lært at genkende i Biotopia.


‘Uglens Øje’ af Sissel-Jo Gazan (i en boghandel eller et bibliotek nær dig)

  • Vurdering familievenlighed: ⭐️⭐️
  • Vurdering af bogen: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • Anbefales til: Dig, der kan lide litteratur med dybde og detaljer – og som er nysgerrig på, hvordan sommerfugle kan blive en del af et krimiplot. Egnet til gode læsere fra 14-15 års alderen.


#14: Ingen gæs – men jungle, træbroer, udsigter og lækker sandstrand

Overskriften får dig måske til at tænke på en tropisk ø i stillehavet?

Men nej – denne oplevelse er også fra Danmark!

Det handler om Gåsehageetapen, som er den nyeste etape på vandreruten Mols Bjerge Stien.

Mols Bjerge Stien finder du på Djursland. Vandrestien er internationalt certificeret, dvs. at du har garanti for høj kvalitet (skiltning, underlag, natur, transportmuligheder, overnatning osv.)

Jeg er storfan af Mols Bjerge Stien. Derfor havde jeg set meget til at vandre Gåsehageetapen, der åbnede i 2022.

Gåsehageetapen er en rundtur, der både starter og slutter i Ebeltoft.

Ruten skuffede ikke:

Der var ingen gæs (navnet til trods), men vi gik langs kysten med flotte udsigter over Ebeltoft Vig. Gennem skove og åbne strandenge. Og i et unikt område med pilesump, hvor vi vandrede på gangbroer. Flere steder var der rigt fugleliv.

Turen, der primært var flad, sluttede med en lang opstigning til et imponerende udsigtspunkt, hvor vi kunne se ind over Ebeltoft By og over vandet både mod øst, syd og vest.

På denne tur, var det mig, der var barnet: Jeg vandrede Gåsehageetapen med min megaseje mor, som var ved at forberede sig til 2 uger på Caminoen. Hun var i topform og satte højt tempo. Så jeg opførte mig som den lille datter: “Moar, kan vi gå lidt langsommere?”.


Vandretur på Gåsehageetapen (Danmark, Djursland)

  • Vurdering familievenlighed; ⭐️⭐️⭐️⭐️
  • Anbefales til: Familier med større børn, der er vant til længere dagsetaper. Gåsehageetapen er en rundtur på 21 km, der starter og slutter i Ebeltoft.
    Men men men: Du kan skyde genvej og afkorte ruten, så du har en rundtur på 6 kilometer eller 16 kilometer (se hvordan i min artikel her). Der er ingen vanskelige passager. Vandreruten egner sig ikke til klapvogne, da der er strækninger på stranden og på ujævne trampestier.


#15 Årets outdoorbommert – når ultraletvægt går for vidt

Lad os slutte af med året outdoorbommert. Som skyldes, at jeg var en tand for smart…..

Jeg er medlem af en ultraletvægts-vandregruppe. Her bliver der nørdet og udvekslet tips til, hvordan du kan få minimeret vægten i din rygsæk, så vandreture bliver sjovere (fordi rygsækken er lettere). Gruppen har inspireret mig til at udskifte noget grej i løbet af 2022, hvilket jeg har nydt godt af på flere vandreture. (Tak!)

Men men men. At det kan gå for vidt med ultraletvægt, måtte jeg bittert erkende i sommers. Her er historien:

Som om det ikke var slemt nok: Årets outdoorbommert indtraf på samme dag, som årets værste outdooroplevelse (regnvejsdagen på Hærvejen, se ovenfor):

Jeg var endelig (efter flere timer i heavy rain) kommet i ly på herberget og skulle have et varmt bad. Det var tiltrængt, for jeg var gennemkold.

Men i min iver efter at pakke rygsækken så ultralet som muligt, havde jeg fravalgt mit normale letvægts-outdoorhåndklæde. For med en vægt på 202 gram var det jo aaaaalt for tungt. I stedet havde jeg medbragt et ultra-minimalistisk “håndklæde” på kun 18 gram!

Eller…..Det var reelt ikke et håndklæde – faktisk kun en tynd klud. På størrelse med en karklud.

Efter det skønne varme bad viste det sig, at jeg OVERHOVEDET ikke kunne blive tør med ultraletvægts-kluden. Som i slet slet ikke.

Og da alt mit tøj jo var drivvådt, måtte jeg gå i ‘Eva-kostume’ ud på gangen på herberget og snuppe et viskestykke fra køkkenet. Held i uheld mødte jeg ikke nogen (ellers havde det været virkelig synd for dem). Og det lykkedes – med det kæmpestore store dejlige bomuldsviskestykke – at få tørret kroppen.

OMG. Den ultralette klud var ubetinget årets dummeste outdoor-beslutning. Så lærte jeg det.


Ultraletvægtsklud som håndklæde

  • Vurdering; ⭐️
  • Anbefales til: Ingen
  • Foto: Nej – det får du ikke!

Tak for i år!

Tak for i år – og tak fordi du læser med!

Det var et tilbageblik på udvalgte outdooroplevelser fra 2022.

Puha – det blev en lang omgang. Sejt at du kom hele vejen igennem!

Jeg håber, at nogle af mine anbefalinger har givet din inspiration til, hvad du og familien kan kaste jer over i 2023.

Naturen kan danne ramme om de mest fantastiske oplevelser. Brug den – men pas på den.

Alt det bedste herfra – til dig og dine i 2023.

//Line

Line Wagener

Redaktør på Alleud.dk. Min mission med Alleud.dk er at vise andre forældre vejen til flere fantastiske outdooroplevelser med deres børn. Jeg er selv passioneret outdoormenneske - og dyrker aktiv ferie i stor stil: Cykelferie, vandring, kano- og kajakture, MTB og andre outdooraktiviteter. Ved siden af jobbet som redaktør på Alleud.dk, driver jeg konsulentvirksomheden LINE WAGENER CONSULT (www.linewagener.dk)

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn


Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev

Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.