Banestien Salling Natursti – Familievenlig cykelrute ved Limfjorden mellem Skive og Glyngøre
Salling Natursti er en familievenlig cykelrute nær Limfjorden i Nordvestjylland.
Ruten er et godt valg for dig, der cykler med mindre børn – eller blot foretrækker en bilfri og tryg cykelrute.
Salling Natursti er en banesti. Cykelruten er anlagt på et nedlagt jernbanespor. Derfor er ruten flad og uden stejle stigninger, og cykelruten følger sit helt eget spor langt fra befærdede veje.
Cykelturen på Salling Natursti starter i Skive, hvor du nemt kan komme til med tog, og slutter i Glyngøre.
Du cykler i det smukke Limfjordslandskab og får den lokale digter Jeppe Aakjær og jernbanehistorien helt ind under huden på denne cykelrute. Undervejs kan børnene boltre sig på en flot naturlegeplads, og en planetsti langs ruten gør dig klogere på solsystemet.
Cykelruten er unik pga. mange informationstavler og gode rastepladser med borde og bænke.
I denne artikel stiller vi skarpt på Banestien Salling Natursti mellem Skive og Glyngøre og oplevelserne langs cykelruten.
Artiklens indhold:
- Cykelrutens længde
- Oversigtskort
- Om banestien: Trafiksikkerhed, underlag, skiltning mv.
- Se og oplev undervejs
- Historiske facts – fra jernbane til rekreativ banesti
- Cykelkort til din cykeltur
- Andre gode banestier i Danmark
Cykelrutens længde – Salling Natursti
Salling Natursti er 29 kilometer lang.
Ruten starter i Skive ved Skive Banegård og tager dig i nordvestlig retning hen over Salling. Undervejs cykler du igennem landsbyerne Lyby, Jebjerg, Roslev og Durup, der alle tidligere var stationsbyer på den nu nedlagte Sallingbane.
Salling Natursti slutter i Glyngøre på Glyngøre Havn.
Oversigtskort – Salling Natursti: Banestien fra Skive til Glyngøre
Om banestien Salling Natursti
Banestien Salling Natursti er bilfri på langt størstedelen af ruten. Det betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om biler, der overhaler eller støjer. Du er omgivet af naturen og skal kun krydse trafikerede veje et par gange undervejs.
Salling Natursti er en del af Nationalrute 2. Derfor kan du følge de blå cykelskilte med et hvidt cykelikon. Rutenummeret (to-tallet) er angivet med hvid tekst på rød baggrund. Læs mere om nationalrute 2 her .
Ruten er uden nævneværdige stigninger, fordi naturstien er anlagt på det nu nedlagte jernbanespor, Sallingbanen. Der er altså ingen stejle bakker, der skal forceres undervejs.
Underlaget er faststampet semmel.
Langs ruten er der opstillet kort og infotavler. Her kan du læse om områdets historie og seværdigheder. Og du kan finde information om indkøbs- og overnatningsmuligheder.
Der er 6 rastepladser med borde og bænke langs den 29 kilometer lange cykelrute.
Se og oplev undervejs
Banestien Salling Natursti byder på mange oplevelser.
Seværdighederne er nævnt i den rækkefølge, du møder dem, når du starter i Skive og cykler nordpå mod Glyngøre. Alle seværdigheder ligger lige ved cykelruten, med mindre andet er nævnt.
Her er hvad du kan se og opleve undervejs:
- Skulpturen Fire Jernmænd (Skive)
Start din cykeltur i krydset ved Nordbanevej og Ågade i Skive. Her finder du skulpturen ‘Fire Jernmænd’, der forestiller fire hårdtarbejdende ‘jernbanebisser’. Huset ved siden jernbanebisserne var tidligere jernbanerestaurant. Og på den modsatte side af vejen lå den nu nedlagte station Skive Nord.
Når du starter her, er den historiske ramme om din cykeltur på banestien sat. Og du kan se frem til endnu mere jernbanehistorie på denne cykeltur. Skulpturen er udført af kunstneren Poul E. Nielsen.
- Stationsbygninger (Lyby, Jebjerg, Roslev, Durup, Glyngøre)
De gamle stationsbygninger er – modsat skinnerne – bevarede. Stationsbygningerne anvendes i dag til andre formål; blandt andet beboelse og museum. Du cykler forbi de karakteristiske stationsbygninger i Lyby, Jebjerg, Roslev, Durup og Glyngøre. Alle stationsbygninger, med undtagelse af Glyngøres, er tegnet af samme arkitekt, Niels Peder Christian Holsøe, som står bag en lang række stationsbygninger i Danmark.
- Skulpturen ‘Toget Kommer’ (Jebjerg)
Kunstneren Poul E. Nielsen har i 2021 skabt en skulptur med rejsende, der venter på toget.
Togstationen og jernbanen er for længst er nedlagt, og skulpturen peger derfor tilbage på en tidslomme i byens historie.
Du finder skulpturen, der hvor banestien krydser Vestergade i Jebjerg. Her er i dag et busstoppested og et madpakkehus. Madpakkehuset er, ligesom skulpturen, udført så det leder tankerne tilbage på landsbyens jernbanehistorie.
- Aktivitetspladsen Jeppe Aakjær (Jebjerg) og statue af Jeppe Aakjær (Jebjerg)
Digteren Jeppe Aakjær er den (måske) mest kendte indbygger fra Jebjerg.
Landsbyens naturlegeplads opbygget med afsæt i Jeppe Aakjærs univers. Du husker nok Jeppe Aakjærs sang ‘Ole sad på en knold og sang‘? Den er skrevet i Jebjerg. Ved naturlegepladsen kan du sætte dig ved ‘Jeppes hat’ på Oles knold. Aktivitetspladsen indbyder til både leg og fordybelse og ligger ved Jebjerg Bypark ca. 500 meter øst for cykelruten. Her finder du også en lille sø, bålhytte og en bronzeskulptur af Sallingpigen.
En skulptur af Jeppe Aakjær finder du ved Salling Efterskole i den nordlige ende af Jebjerg.
- Aakjærs Kunstnerhjem Jenle – Museum for Jeppe Aakjær (5 km øst for Jebjerg)
Digteren Jeppe Aakjær og billedskæreren Nanna Aakjærs kunstnerhjem Jenle er i dag museum med mindestuer, udstillinger og aktiviteter. Jenle ligger 5 km fra cykelruten.
- Planetstien (mellem Durup og Glyngøre)
Rejs gennem solsystemet undervejs på din cykeltur på Glyngøres planetsti. Når du kommer cyklende fra Skive møder du først planeten Pluto, der er placeret i Durup. I løbet af de næste 6 kilometer cykler du forbi de 8 andre planeter i solsystemet. Solen møder du i Glyngøre ved museet Glyngøre Kulturstation.
Find flere danske planetstier her
- Glyngøre Kulturstation (Glyngøre)
Museet, der har til huse i Glyngøres gamle stationsbygning, gør dig klogere på Glyngøres historie, byens kulturliv og jernbanehistorien. Kulturstationen rummer både udstillinger og forskellige arrangementer.
- Sallingpigerne (Flere steder langs cykelruten)
På flere naturskønne steder langs banestien kan du hilse på ‘Sallingpigerne’. Der er otte i alt, og skulpturerne, der er udført i bronze, er 2 meter høje.
Sallingpigernes placering er ikke tilfældig: Kunstneren Erik Dahl Nygård er optaget af naturen, og han mener, at det er i naturen, at vi skal finde roen i os selv.
Du se, hvor de 8 Sallingpiger er placeret, her.
- Glyngøre Vandpark (Glyngøre)
Her kan du du boltre dig på vandet med klatrevæg, rutsjebane og balanceredskaber. Vandlegepladsen er den største af sin slags i Skandinavien. Den er åben hele sommeren og gratis. Børn under 12 år skal være i følge med voksen.
Historiske facts – Fra jernbane til natursti
Jernbanen Sallingbanen mellem Skive og Glyngøre blev indviet i 1884. I knap 100 år kørte tog med passagerer og gods.
De små landsbyer langs jernbanen – Lyby, Jebjerg, Roslev, Durup og Glyngøre – var nu stationsbyer. Landsbyerne voksede, og nye virksomheder og forretninger åbnede.
De første årtier kørte togene kun 45 km/t, indtil hastigheden blev sat op til 75 km/t.
I 1971 var det slut med persontransport på jernbanestrækningen. Godstrafikken fortsatte indtil 1979, hvor de allersidste tog kørte på jernbaneskinnerne.
I syv år lå jernbanen øde hen, indtil de daværende kommuner og Viborg Amt blev enige om at etablere en rekreativ natursti på den gamle banestækning.
Arbejdet startede i 1986. Jernbaneskinner og -sveller blev gravet op og solgt, og indtægterne blev brugt til at anlægge den nye natursti.
I dag er banestien Salling Natursti flittigt brugt af både lokale og turister, der færdes til fods og på cykel på den 29 kilometer lange sti.
Cykelkort i papir – til din cykeltur på banestien Salling Natursti
Vil du have et cykelkort med på din cykeltur?
Så brug Nordisk Korthandels cykelkort ‘Vestlige Jylland’.
Kortet dækker Nordvestjylland, inklusiv Salling – og dermed også Banestien Salling Natursti. Kortet viser dig alle områdets skiltede cykelruter. Cykelkortet er trykt på et vandfast og slidstærkt materiale.
På cykelkortet er Banestien Salling Natursti markeret med tallet 2, fordi banestien er en del af Nationalrute 2, der starter i Hirtshals og slutter i København.
Læs mere: Nordisk Korthandels cykelkort ‘Vestlige Jylland‘ (reklamelink).
Flere familievenlige banestier i Danmark
Nysgerrig efter flere banestier?
Du kan finde de bedste danske banestier lige her:
Kilder: Skulpturguiden.skive.dk; Wikipedia; Jernbanen.dk, Sallingweb.dk, YouTube videoen ‘Salling Natursti – På tur med Peter og Thomas’, Jebjerg7870.dk
Fotos: Orla Faaborg; Jan Sand og Poul E. Nielsen/Skulpturguiden Skive.
Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn
Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev
Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.