Bryrupbanestien – Cykeltur fra Silkeborg til Horsens på “Danmarks smukkeste jernbane” (banesti)

Bryrupbanesti Silkeborg Horsens banesti Danmarks smukkeste jernbane cykeltur

Danmarks højeste toppe finder du ved Silkeborg.

Men på Bryrupbanestien mellem Silkeborg Horsens behøver du ikke okse op af bakkerne for at nyde det flotte landskab. Turen på banestien mellem Horsens og Silkeborg er pandekageflad.

Bryrupbanens blev kaldt ”Danmarks smukkeste Jernbane” – og imponerende flot er her!

Glæd jer til en tur, hvor historien puster jer i nakken: Tag cyklerne med veterantoget mellem Bryrup og Vrads og kryds Den Genfundne Bro. En fabelagtig cykeltur ned gennem Midtjylland.

Kort  – Bryrupbanestien

Brurupbanestien Silkeborg Horsens

Bryrupbanestien skærer sig gennem det smukke og kuperede Østjylland

Se ruten på Google Maps:

.

Cykelkort, der dækker ruten:

Du kan bruge dette fremragende kort: 

.

Længde – Bryrupbanestien

61 km. 
Heraf 5 km med veterantoget mellem Bryrup og Vrads

.

Om ruten – Bryrupbanestien

Banestien mellem Silkeborg og Horsens er asfalteret og bilfri.

Mellem Bryrup og Vrads (en strækning på 5 km) er skinnerne bevaret. Her kan du tage cyklerne med veterantoget. Ellers må du ud på den kuperede landevej eller de snirklede skovveje.

Turen på Bryrupbanestien går gennem smukt morænelandskab, frodige ådale, åbne herregårdslandskaber, lyngklædte hedeområder og gamle bøgeskove.

Der blev flyttet meget jord for at skabe et fladt forløb, da jernbanen blev anlagt. Derfor kan du nu nyde imponerende udsigter på de gamle banedæmninger.

Banestien er skiltet som regional cykelrute 31. Stien er bred, og asfalten er god. Det meste af banestien følger den gamle jernbanes tracé.

Langs stien er der etableret primitive overnatningspladser og rastepladser med shelters, muldtoiletter og vand.

Der er masser af børnevenlige oplevelser undervejs på banestien mellem Silkeborg og Horsens. Veterantoget og oplevelseparken Labyrinthia, for bare at nævne to. Naturen er utrolig afvekslende, og så er belægningen og skiltningen bare god. En af landets klart mest familievenlige banestier (Sven Århammer, banestiekspert)

.

Se og oplev undervejs

 • Den Genfundne bro
  Nordeuropas højeste gitterbro blev bygget i 1899, så togene kunne krydse Gudenådalen. Men i 1925 begravede den smukke bro i en dæmning, fordi sporene skulle udvides. Her lå broen gemt indtil 2014. I dag er Den Genfundne Bro en stor turistattraktion – og banestien fører dig direkte hen over broen. Gør stop her!
 • Labyrinthia
  Find vej – eller far vild – i de mange labyrinter i oplevelsesparken syd for Silkeborg.
 • Vestbirk Vandkraftværk
  Kraftværket er i dag et arbejdende museum og er åbent for besøgende.
 • Vrads station: Traktørsted, iskiosk og restaurant
  Snup en is – eller spis aftensmad i en gammel togvogn på Vrads Station.
 • Togtur med veterantoget mellem Bryrup og Vrads
  5 km af “Danmarks Smukkeste Jernbane” er bevaret. Om sommeren – og på andre udvalgte dage – køres der med damplokomotiv. Cykler kan medtages.
 • Kunstcenter Silkeborg Bad
  Tidligere kurbad. Under 2. verdenskrig var Silkeborg Bad hovedkvarter for tyskerne. I dag er det kunstcenter med skiftende udstillinger. Parken er indrettet som skulpturpark.
Bryrupbanen Bryrup Vrads Veterantog

Damplokomotivet, der kører mellem Bryrup og Vrads er et tilløbsstykke. Du kan tage cyklerne med og opleve historiens vingesus.

Bryrupbanestien Silkeborg_Horsens Banesti

Sol over Søhøjlandet – her ved Vestbirk på banestien mellem Silkeborg og Horsens

.

Historiske facts – Bryrupbanestien

Bryrupbanestien blev anlagt etapevis i perioden 1899-1923.

Jernbanen blev nedlagt i 1968. Herefter blev den rekreative banesti etableret.

.

Forlæng din cykeltur – ad flere banestier

Vil du cykle længere?

Du kan forlænge din cykeltur – og fortsætte videre på andre banestier i begge ender:

 • Nordpå:
  Fra Silkeborg kan du fortsætte til Randers ad banestier. Ruten er skiltet som regionalrute 29.
  Turen går først via Gjernstien fra Silkeborg-Laurbjerg (38 km), derefter ad banestien Langå-Laurbjerg (4 km) og til sidst ad Gudenåstien fra Langå til Randers (14 km).

 • Syd-Øst:
  Fra Horsens kan du cykle videre til Haldrup ad banestien, der er markeret som nationalrute 5 (Horsens-Haldrup) (11 km). Stien følger Horsens Fjord, omgivelserne er meget smukke og stien er bilfri. Se fotos og læs om Horsens-Haldrup banestien her.

Den forlængede cykeltur på banestier helt fra Randers til Haldrup er 128 km. Se kort over den samlede “forlængede” rute Randers-Haldrup

.

Cykelkort i papir – glem aldrig…..

Et cykelkort i papir er altid rart at have med – selv på en godt skiltet cykelrute.

Jeg anbefaler dette cykelkort:

Find cykelkort over resten af Danmark her:


Måske er du også interesseret i…

Andre danske banestier her – find de bedste her 

.

Fotokredit: Arne Rudi Jensen

 

Line Wagener

Redaktør på Alleud.dk. Min mission med Alleud.dk er at vise andre forældre vejen til flere fantastiske outdooroplevelser med deres børn. Jeg er selv passioneret outdoormenneske - og dyrker aktiv ferie i stor stil: Cykelferie, vandring, kano- og kajakture, MTB og andre outdooraktiviteter. Ved siden af jobbet som redaktør på Alleud.dk, driver jeg konsulentvirksomheden LINE WAGENER CONSULT (www.linewagener.dk)

You may also like...

7 Responses

 1. Maja siger:

  Hej Line
  Tak for din hjemmeside
  Kan du hjælpe med tips til overnatning på cykelturen ml Silkeborg og horsens?
  Er der kun shelters, skal man booke dem og har du link til dem? For et par år siden fandtes der noget der hed overnatning i det fri, man betalte ca 20 kr for at sove på en bondemandsmark med adgang til vand. Findes det stadig?
  Med mange tak, venligst Maja

  • Line Wagener siger:

   Kære Maja

   Du kan finde oversigt over shelter og teltpladser i hele danmark på to måder:
   1) Gennem shelterApp
   2) I bogen overnatning i det fri: (læs mere her: https://alleud.dk/Overnatning_i_det_fri_gucca – reklamelink til webshop, hvor du kan læse mere om bogen).
   Sammen med bogen får et stort kort over DK, der viser hvor pladserne er og beskrivelser af alle pladserne. (Er der vand, hvordan bookes pladsen, hvem skal man kontakte, er der WC, er der shelter eller bare teltplads osv)
   Det er muligvis den type overnatning du tænker på?

   De fleste telt- og shelterpladser er gratis – og det er meget forskelligt om de skal/kan bookes – og forskelligt hvordan booking foregår.

   På Bryrupbanestien har jeg selv overnattet ved Vrads station på en shelterplads med 3 shelters. Jeg mener også der er shelters nær Den Genfundne Bro.
   Men som sagt: Find pladserne i shelterApp eller i bogen, jeg har linket til.

   Der er shelter og teltpladser som ikke er med i bogen og appen – men de to steder er de bedste at starte. Ellers kan du tjekke kommunernes hjemmesider eller VIsit-hjemmesiderne. Noget mere omstændigt dog.
   God fornøjelse!
   //Line

 2. Else-Marie siger:

  Shelterpladsen ved Them er flot.
  Vandskyllende toilet, køkkenbord med koldt vand og 2 shelter og jeg vurderede at det store græsareal var teltplads. Samt lidt legeplads

  • Line Wagener siger:

   Kære Else-Marie
   Tak fordi du har taget dig tid til at dele disse fine oplysninger om shelterpladsen på Bryrupbanestien. Nu kan andre får glæde af dem!
   vh. Line

 3. Kristine siger:

  Hej Line,
  Jeg vil gerne tipse om Langå camping, Silkeborg camping og Bryrup camping, som vi benyttede, da vi cyklede Randers-Silkeborg-Horsens for to uger siden. Jeg havde to piger (6år og 4år) med og for dem var det en stor motivationsfaktor at ankomme til en fed campingplads med legeplads (og i Bryrup swimmingpool) efter dagens cykling. Når vi ankom strøg de direkte til legepladsen og den voksne fik også ferietid til at læse/drikke kaffe.

  Når de blir ældre vil jeg også helst bruge shelters (vi sov også i shelter i Skorup ved Thorsøe, det var rigtig fint), men de piger som var meget trætte i benene fik altså ny energi og havde en fest på campingpladserne.

  Jeg havde i øvrigt en bekymring om om de var for små til at cykle, men det gik fint (og meget langsomt). Jernbanestien er dog ikke pandekageflad efter min mening, men min store pige blev trukket i en kraftig elastik (sat fast bag på cykelvognen) på bakkerne og den mindste kunne jeg give noget hjælp ved at holde hende på skulderen. Til gengæld er stierne uden trafik, som man kan både vælte, være uopmærksom og lave tricks uden det generer eller er farligt. Det er et stort plus!!!

  • Line Wagener siger:

   Kære Kristine
   Tak for din kommentar og for dit tip og din positive anmeldelse af Langå Camping – det er hermed givet videre til andre læsere!

   Og ja – 4 og 6 årige cykler ikke alt for hurtigt, men det må man jo bare tage med! Det vigtigste er at de har en god oplevelse, og så må vi voksne væbne os med tålmodighed!

   Og ja – det klart bedste ved banestierne er trafiksikkerheden! Det halter på virkelig mange andre danske cykelruter!
   Vh. Line

 1. 28. januar 2020

  […] ikke å forglemme mulighetene for en lang sykkeltur på den gamle jernbanetraseen mellom Silkeborg og Horsens, inkludert å krysse Gudenåen over Den Genfundne […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn


Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev

Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.