Cykelferie: Sådan pakker du cyklerne – få overblik og gode råd

Hvor meget fylder vores bagage til en cykelferie? Hvordan får vi plads til det hele?

De spørgsmål er vigtige at stille, FØR du tager familien med på cykelferie.

Og du får hjælp her:

Jeg viser dig, hvordan jeg selv pakker familiens grej til en cykelferie – og hvor meget vores bagage fylder. Du får billeder og et par gode råd – og kan hurtigt danne dig et overblik over, hvor meget bagagen til en cykelferie fylder.

Cykelferie: Hvordan får vi plads til det hele?

Eksemplet er fra min seneste cykelferie på Hærvejen med familien. Cykelholdet bestod af 2 voksne og 2 børn (på 7 og 9 år), og vi havde medbragt “den fulde oppakning” –  dvs. også udstyr til overnatning i telt og madlavning.

Bagagen, vi havde med på denne 3-dages cykeltur var præcis det samme, som vi havde med, da vi var afsted på vores 2½ måneds cykeltur gennem Europa sidste forår.

Pointen her er: Det er ikke længden af jeres cykelferie, der afgør mængden af bagage. Det vigtige er derimod:

 1. Hvordan I vil overnatte – Hvis I sover indendørs, kan I slippe for telt, soveposer og liggeunderlag og dermed have betydeligt mindre bagage med
 2. Hvordan I vil spise – Hvis I ikke vil lave mad selv, slipper I for at medbringe service, trangia og gas – og sparer derfor også en del bagage
 3. Hvor små børnene er – Blebørn kræver alt andet lige ekstra bagage i form af bleer, babygrej og ekstra tøj
 4. Hvor dygtige I er til at begrænse jer –  Her er der kun ét at sige: I behøver meget mindre tøj og toiletgrej, end I tror! En plet på bukserne gør ikke så meget, når man er på cykelferie! Jo mere I har med, det hårdere bliver turen. Så øv jer i at begrænse tøj og unødvendige ting – og lav en prøvepakning.

Bagage til en cykelferie med telt (den fulde oppakning)

Her får du et konkret eksempel på, hvor meget bagagen fylder til en familie på 4 personer (2 voksne og 2 børn) til en cykelferie med telt. Jeg viser dig også, hvordan vi har pakket bagagen på cyklerne.

Min datter på 7 år cykler stadig uden bagage. Min søn på 9 år cykler med to mindre cykeltasker. Resten af bagagen er fordelt mellem min kæreste og jeg. Og med “resten” mener jeg ALT hvad vi havde med  – telt, soveposer, liggeunderlag, tøj, service, trangia, gas, mad, toiletsager, bøger, værktøj til cykler, ekstra cykelslanger, solcreme og alt det andet.

Og husk: Vil du selv afsted uden telt (og dermed også uden soveposer og liggeunderlag), kan du hurtigt ser på billederne, hvor meget oppakning, du kan slippe for!

Voksencykel 1: Telt, mad og udstyr til madlavning

Efter den ene voksencykel har vi monteret en Bob Yak cykelanhænger. Her ligger vores rummelige men lette 6 personers telt (teltet ligger i den gule dry bag, der hører til cykelanhængeren). Ovenpå  har vi en sort Ortlieb Rack Pack 31 liter. Det er vores “madtaske”, hvor vi har service, mad og alt udstyr til madlavning – bortset fra trangiaen.

På cyklen er også en mindre styrtaske, hvor vi har vores solbriller, solcreme og en snackpose.

Bagage til fire personer

Voksencykel 2: Tøj, toiletgrej, soveposer, liggeunderlag og diverse

På den anden voksencykel har vi to gule cykeltasker. Heri ligger alt vores tøj og toiletgrej. Hver taske deles af én voksen og ét barn. Taskerne er Ortlieb Back Roller Classic (20 liter). De er 100% vandtætte og lette at tage af og på cyklen.

Efter cyklen har vi monteret vores anden cykelanhænger: En Burley Flatbet trailer. På traileren ligger 3 vandtætte poser:

 • En rød Ortlieb Dry Bag PD350 (79 liter) med 4 soveposer
 • En  sort Ortlieb Dry Bag PD350 (79 liter) med 4 liggeunderlag, lagenposer, hovedpuder og teltfutter
 • En sort Ortlieb Dry Bag PD350 (35 liter) med diverse: Trangia og gasflaske, badetøj, ekstra cykelkort og bøger, powerbank, opladerstik til mobiltelefoner, dolke, kortspil, dagbøger, tørresnor, ekstra cykelslanger, lappegrej og værktøj mv.

Cykelbagage - foto 1 med tekst

Børnecykel 1: Overtøj

Min søn på 9 år cykler med to mindre cykeltasker. Det er Ortliebs Front Rollers. Cykeltaskerne er oprindeligt er lavet til at sidde på bagagebærer foran på cyklen, men de passer perfekt til en børnecykel.

I de to cykeltasker har vi fleecetrøjer, regnbukser, regnjakker, regnfutter, huer og handsker til fire personer. Min søn cykler altså med fuld oppakning, når vejret er godt – og nyder de tomme tasker, når det regner eller er køligt, og vi har brug for vores overtøj.

Bagage foto 2 med tekst

Børnecykel 2: Ingen bagage

Min datter på 7 år cykler stadig uden bagage. Denne gang havde hun dog besluttet at tage en lille rygsæk på, hvor hun kunne have sin lille bamse.

(Men selvom hun cyklede uden bagage, kunne det jo godt blive hårdt for de små ben op ad bakken – og så er det jo rart at kunne få et skub…)

Cyklist 4 uden bagage

Vi har ikke cykelanhængere – hvad gør vi så?

Som du kan se, bruger vi cykelanhængere til det meste af bagagen.

Men en cykelanhænger er ikke nødvendig for at tage på cykelferie: Hvis I sover indendørs – eller børnene er store nok til at cykle med et par tasker –  kan I sagtens have al bagage i jeres cykeltasker.

Kik på billederne ovenfor: Skal I afsted uden telt slipper I for:

 • Den store gule taske på BOB traileren (telt)
 • De 2 store Ortlieb Dry Bags på Burley traileren (soveposer, liggeunderlag mv.)

Det er i høj grad en smagssag, om man foretrækker at cykle med sin bagage i cykeltasker eller på en cykelanhænger.

Hvilke cykeltasker skal vi vælge?

Hvis I ikke været på cykelferie før, så lad være med at investere i en masse dyrt udstyr. Lån jer frem, køb noget brugt eller brug hvad I har. Og start med en kort cykelferie, hvor I sover indendørs – så er behovet for cykeltasker ikke stort.

Men når I vil ud og købe cykeltasker – så invester i et sæt af god kvalitet.

Cykeltaskerne fra Ortlieb er – efter min mening – uden sammenligning de bedste på markedet:

 • Taskerne er 100% vandtætte og meget solide.
 • De er superlette at montere på cyklerne og justerbare, så de let kan tilpasses alle typer bagagebægre.
 • Og så er de holdbare! De sorte Ortlieb Front Rollers, som min søn nu cykler med, købte jeg for over 10 år siden – og jeg har brugt dem dagligt til og fra arbejde. Og de holder stadig vandet ude – og jeg smiler, hver gang jeg tager dem frem.

Ortlieb har flere typer af cykeltasker.

Her er et overblik over de cykeltasker, vi bruger

 • Ortlieb Front-Roller Classic (Dimensioner 30x25x14 cm. Volumen: 2*12,5 liter). De går også under navnet Sport-Roller. Fås i mange farver. Til børnecykler eller på bagagebæger foran på cyklen
 • Ortlieb Back-Roller Classic (Dimensioner: 42x32x17 cm. Volumen: 2*20 liter). Fås i mange farver. Til bagagebægeret bagpå cyklen
 • Ortlieb Rack-Pack 31 liter  (Dimensioner: 30x54x27 cm. Volumen: 31 liter). Kan kombineres med Ortlieb Back-Rollers og monteres på ovenpå cykeltaskerne på bagagebægeret.

Indlægget indeholder affiliatelinks


Måske er du også interesseret i….

Pakkeliste cykeltur børn familie cykelferie

Pakkeliste til cykeltur

Udarbejdet af Alleud.dk – og baseret på erfaringer fa mere end 5.000 km cykelferie med børn i Danmark og Europa.
>> Få fingre i pakkelisten her <<

Line Wagener

Redaktør på Alleud.dk. Min mission med Alleud.dk er at vise andre forældre vejen til flere fantastiske outdooroplevelser med deres børn. Jeg er selv passioneret outdoormenneske - og dyrker aktiv ferie i stor stil: Cykelferie, vandring, kano- og kajakture, MTB og andre outdooraktiviteter. Ved siden af jobbet som redaktør på Alleud.dk, driver jeg konsulentvirksomheden LINE WAGENER CONSULT (www.linewagener.dk)

You may also like...

13 Responses

 1. Anders Hansen siger:

  Jeg har endnu tilbage at tage på tur med trailer. Har overvejet en “flatbed” eller måske “hinterher”. Jeg kan anbefale et alternativt til Rack-pack’en. En rygsæk på omkring 35-40 liter med tilhørende rain cover. I det tilfælde du må forlade din cykel (og gemme din bagage i skoven) har du rygsækken til mad og vand. Også hvis du bare gerne vil kombinere dit cykeleventyr med vandring/trekking.

  • Line Wagener siger:

   Hej Anders
   Ah ha – ja det er en alternativ løsning. Bestemt et godt forslag.
   Tak fordi du deler din erfaring!
   vh. Line

 2. Mads siger:

  Hej Line,

  Hvilket telt anvendte I?

  mvh

  Mads

  • Line Wagener siger:

   Hej Mads
   Vi bruger et Helsport Gimle Family 4+2
   Det er et tunneltelt men med fuld ståhøjde, hvilket var den primære årsag til at vi valgte netop dette telt, da vi bruger teltet på mange lange cykelture, hvor det er virkelig rart at være fri for at skulle kravle rundt på alle fire hele tiden.

   Det er et 3 sæsontelt med plads til 6 personer, hvis man tilkøber den ekstra sovekabine.
   Vi har kun den ene store kabine med plads til fire personer – og har dermed en enorm apsis til bagage – ja nærmest et stort opholdsrum.

   Teltet vejer 7,7 kg – men fordi vi er to voksne, der begge cykler med anhængere, er det ikke noget problem.

   Vi har været meget glade for teltet! Og har tilkøbt footprint for ekstra komfort. Jeg kan på det varmeste anbefale teltet.
   Vh. Line

 3. Lone siger:

  Hej
  Min plan er at leje en cykelanhænger, men ved ikke om sådan én kan låses på en måde? Tænker hvad man gør hvis man nu parkerer i en lidt større by og gerne vil lade cyklerne og alt ens grej stå, mens man går på sightseeing?

  • Line Wagener siger:

   Hej Lone
   Det er altid et dilemma, om man tør gå fra sin cykel og sin bagage.

   Vi har altid en styrtaske, som vi tager med, når vi forlader cyklerne. Her lægger vi alle værdigenstanden (mobil, pung mv.).

   Og så låser vi alle cykler og anhængere sammen med et par lange kraftige kædelåse. Når man stiller cykler og trailere i en stor bunke og de er låst sammen er det vanskeligt at komme til at stå og rode i tasker og trailere og stjæle noget.

   Men det er altid en overvejelse af HVOR man er, om vi forlader bagagen. I mindre byer er jeg typisk mere tryg.

   Hvis du cykler alene vil jeg altid vælge at låse cyklen og traileren fast til noget.

   Kædelås:
   Denne 120 cm lange kædelås svarer til den vi bruger: https://alleud.dk/kaedelaas-abus-120cm-cykelpartner (reklamelink)

   Vh. Line

 4. Hanne siger:

  Hej, Tak for din beskrivelse. Jeg har et spørgsmål omkring vægt af tasker bagpå og bagagebærere. Både min mand og mine to børn (9 og 11) har mountainbikes. Der er ingen bagagebærer på nogen af dem. For at køre med cykeltasker skal vi jo have en bagagebærer – der er vist ingen vej udenom (bortset fra en 11 L sadelpindstaske, jeg har set, og vi får brug for flere liter). De aftagelige bagagebærere, jeg har kunnet finde på nettet, kan klare en vægt på 10-11 kg. Og – det kommer man vel ikke langt med med to store sidetasker og et telt ovenpå? Har du et løsningsforslag? På forhånd tak. Vh Hanne

  • Line Wagener siger:

   Hej Hanne
   Det lyder dejligt, at I har mod på cykelferie med bagage!

   Løsningsforslag:
   Overvej at investere i en cykeltrailer/cykelanhænger.
   De to modeller vi bruger (Bob Yak og Burley) er begge monteret på bagakslen på cyklen. Det har en del fordele:
   1) Belastningen på cyklen er dermed MEGET mindre, end når du læsser cyklen op med cykeltasker. (hjul, eger, dæk skånes!)
   2) Cykeloplevelsen er betydeligt mere behagelig,
   3) Du kan cykle med mere på traileren (end i tasker) uden det føles tungt

   Det er et oplagt valg, når alle kører MTB.

   Hvis I er gode til at begrænse jer og kun har to mindre telte med, vil jeg vurdere I også kan nøjes med én anhænger – såfremt familiens tre andre bruger cykeltasker bagpå.

   Anhænger er selvfølgelig en større udskrivning. Men til gengæld kan den holde årevis (jeg tør næsten sige i årtier eller livstid) – og køber du en kvalitetsmodel (f.eks. Bob Yak eller en Burley Normad kan du altid sælge igen uden stort tab.
   Der er også den mulighed at se efter en brugt – f.eks. på DBA, De gule sider eller i forskellige facebookgrupper. Jeg har selv købt mange ting brugt – og hvis du holder dig til kvalitetsmærkerne, er der også meget stor sandsynlighed for at udstyret er i rigtig god stand, selvom det har været afsted på en cykeltur eller 5.

   Cykeltasker på MTB – bagagebæger.
   Selvom I bruger en anhænger får I får brug for bagagebægere på de andre cykler.
   Dem, der udelukkende monteres på sadelpinden (som du har kikket på) ville jeg aldrig selv vælge til en cykelferie med cykeltasker.
   Andre har måske en anden holdning. Men det bliver ikke en anbefaling herfra.

   Der er flere ting, I skal være obs på – f.eks. at MTB ofte kan være kortere målt fra navn til nav – det betyder, at der kan være risiko for at hælen rammer taskerne. Og så kan man ikke cykle. Outliebs cykeltasker har greb, der kan flyttes og tasken rykkes bagud – men om det er nok, kan jeg ikke sige.

   Jeg har aldrig selv haft bagagebæger på min MTB – så jeg vil ikke give konkrete anbefalinger til konkrete bagagebæger-modeller.
   Men jeg ved fra dialog med langturscyklister, at nogle bl.a. bruger THULE PACK’N PEDAL TOUR RACK. De har en anden monteringsmetode. Og jeg ved fra en erfaren turcuklist at han bruger dem både for og bag.
   Men det afhænger formentlig også af den enkelte cykel.

   Håber dette kan bruges – og at I kommer videre.

   Skriv gerne igen, når I har besluttet jer.
   Vh. Line

 5. Iben siger:

  Tak for et fint og brugbart indlæg. Hvor kan jeg leje en Bob Yak anhænger?

  • Line Wagener siger:

   Kære Iben
   Tak for din positive tilbagemelding. Jeg kender ikke til steder, der lejer ud – men det skyldes nok mere, at jeg ikke har undersøgt det, end at det ikke er muligt.
   Så jeg må desværre blive dig svar skyldig.
   En mulighed er at købe brugt – jeg ser ofte anhængere til salg.
   og viser det sig, at du fortryder, kan du sælge videre – formentlig uden (et væsentligt) tab. Kvalitetsgrej holder prisen!
   Vh. Line

 6. Tine Juul Christoffersen siger:

  Hej Line.

  MEGA fed side du har, du er en kæmpe inspiration!

  Min familie og jeg, to voksne og to drenge på 10 og 11 år er nye i friluftslivet – jeg hr faldet over nogle Ortlieb drybags på 13 og 22 L + en der er større, har ikke L mål på den.
  Er disse tasker for små? Vi planlægger cykel-sommerferie i år og tænker, at brugt kan være givet godt ud – men da jeg ikke har begreb og L kontra kapacitet, tænker jeg du måske kan give et fif. Er de ok til tøj, toiletsager, madservice?

  På forhånd tak,

  Mvh Tine

  • Line Wagener siger:

   Kære Tine
   Tusind tak for din dejlige kommentar – den gør mig superglad.
   Også dejligt at høre, at I vil afsted på cykelferie.

   Som du kan se i artiklen er et sæt Ortlieb Frontrollers 2×12,5 liter – det er små cykeltasker, hvor der ikke kan være ret meget i!
   Ortliebs Backrollers er 2×20 liter.
   Mængden af bagage afhænger af, hvordan I vil overnatte og lave mad – og hvor gode I er til at begrænse er. SÅ det er første skridt, når I skal vurdere jeres behov for cykeltasker.
   Du kan se i artiklen, præcis hvad vi pakker i hvilke tasker, og hvad vi har plads til.

   I kan ikke nøjes med tre tasker a 13, 22 og xx liter til en hel familie. Men det er måske heller ikke det du mener?
   Beklager jeg ikke kan være mere præcis her. Prøv at løbe artiklen igennem igen – og se om den måske svarer på nogle af dine spørgsmål – ellers skriv igen

   Vh. Line

 7. Tine Juul Christoffersen siger:

  Hej Line.

  Tak for dit svar.

  Jeg har købt, brugt, 4x 13l, 2x 22 l og en større igen. Min tanke er, at vores tøj, toiletsager, overtøj og måske madservice kan pakkes i disse.

  Det er til en start, tænker vores soveposer, liggeunderlag osv denne gang kan pakkes i sække ved regnvejr, måske jeg falder over et andet godt tilbud.

  Vi må starte et sted. Synes de brugt Drybags var et godt tilbud, dur det ikke kan de bruges til andet og vi må supplere op.

  Mvh Tine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn


Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev

Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.