Kanotur med en 2½ årig. Far og datter alene afsted: Disse lavpraktiske løsninger gjorde turen til en succes

Kanotur Barn Sverige Blebarn

Karla var 2½ år, da hendes far tog hende med på fire-dages kanotur i Sverige for første gang. Kun de to.

Der var tid til at plukke åkander, fiske og lege i kanoen for lille Karla.

For Karlas far, Poul, havde udtænkt en række lavpraktiske løsninger  – og havde sikret sig, at Karlas bleskift, middagslur, spisetider og soverytme ikke blev besværlige forhindringer – men fint lod sig kombinere med længere tur i kano. Selvom de var alene afsted.

I mine øjne er der ingen ‘minimumsalder’ for, hvornår børn kan komme med på kanotur. Turen skal bare afpasses til børnenes alder og deres basale behov. Og sikkerheden skal selvfølgelig være i orden (Poul, Karlas far)

Læs med:

  • Poul deler sine overvejelser og bekymringer om kanotur med et blebarn
  • Han fortæller om de lavpraktiske løsninger,  der gjorde turen sjov for både Karla og ham selv: Om genbrug af et gammeldags skumunderlag. Om at forvandle vandrestave og en billig presenning til et kanotelt. Og om sikkerhed på vandet med en 2½ årig
  • Du får også 7 gode råd om kanotur med små børn – så du selv kan tage sikkert afsted

Efter kanoturen med min 2½ årige datter Karla, havde jeg en fantastisk oplevelse hos hendes dagplejemor. Karla havde fortalt sin dagplejemor om turen igen og igen. Og hun havde leget kanotur med de andre børn mange gange. Det gjorde mig meget glad og stolt – og var absolut medvirkende til, at kanoture siden er blevet en fast tradition i vores familie (Poul, Karlas far)

Kanotur lille barn alle ud

Karla er våd. Det har regnet, men det er sjovt at være på kanotur, når far har styr på tingene

Jeg vil dele min begejstring med min datter – det betyder alt

Siden min egen barndom har jeg været begejstret for friluftsoplevelser. Som barn var jeg spejder – og jeg nyder både det simple basisfriluftsliv i nærområdet og de ekstreme outdooraktiviteter langt væk fra Danmark. Dén begejstring vil jeg gerne give videre til mine børn.

Derfor var Karla fra tre-måneders alderen med i rygsækbærestol, babyjogger og cykeltrailer på familiens ugentlige ture i skoven og til vandet.

Det simple turliv, hvor man er i naturen hele døgnet og er tvunget til at tilpasse sine rutiner efter vejret og omgivelserne, ville Poul også gerne dele med Karla.

Det var baggrunden for, at Poul indlod sig på – hvad andre måske vil mene er  – en besværlig ferieform med en 2½ årig: En firedages kanotur med telt og trangia.

Da Karla var 2 ½ år, tænkte jeg, det var på høje tid at tage hende med. Hun gik stadig med ble og sov middagslur. Så det stillede det jo nogle markant andre krav til døgnrytmen, end jeg var vant til fra mine egne ture.

Men Poul lod sig ikke begrænse.

I stedet planlagde han en firedages kanotur på Rönne Å i Sydsverige.

Og han fandt små løsninger, der gjorde turen både sikker, let og sjov.

Kano Barn Kanotur familie Alle ud

“Kom nu!” Karla hjælper med at holde humør og farten oppe i kanoen

Derfor er kanotur en nem ferieform med små børn

Poul mener, at netop kanotur er et oplagt valg, når man gerne vil på en aktiv friluftstur med mindre børn:

Kanoen giver mulighed for medbringe en del oppakning, hvilket er praktisk, når man har mindre børn med. Samtidig er det fleksibelt, fordi man nemt kan holde pauser.

Og kanoen er jo så stor, at et lille barn kan ligge og slappe af, ja sågar sove lidt. Derfor var det oplagt for mig, at min datters første flerdages-friluftstur skulle være en kanotur.

Karlas mor, Lotte, er også glad for udeliv. Men de mere primitive ture er primært Pouls passion. Derfor valgte forældrene, at Karla og Poul skulle tage afsted alene.

Kanotur med en 2½ årig: Bekymringer og overvejelser

Den fire dage lange kanotur i Sverige var 2½ årige Karlas første kanotur med overnatninger. Derfor gjorde Lotte og Poul sig en del overvejelser inden turen.

Vi var bekymrede for, om hun ville holde sig i kanoen. Om hun kunne sove middagslur i et telt – og om hun kunne holde sig beskæftiget i kanoen i flere timer af gangen. Men vi tænkte også en del over hvilken udfordring, det ville blive, hvis det blev regnvejr 4 dage i træk. For hvor hvad gør man så?.

Poul fandt dog en række løsninger.

Kanotur Kano familie barn alle ud

Man kan komme helt tæt på dyrene, når man glider stille forbi i en kano

Sikkerhed først: Sådan minimerede jeg turens risici

Sikkerheden kommer først, når små  børn skal med på vandet. Derfor forsøgte Poul at minimere risikoen for uheld på flere måder.

Selvfølgelig skulle det være sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Jeg skulle sikre mig, at kanoen ikke kæntrede. Og at det ikke blev farligt, hvis den alligevel gjorde. Eller hvis Karla faldt i vandet.

Poul tog flere forholdsregler:

Jeg valgte en rolig å uden strømmende vand. Og vi holdt os hele tiden var tæt på bredden, så vi hurtigt kunne gå i land, hvis noget gik galt.

Desuden købte jeg en komfortabel redningsvest til en 2½ årig. Jeg turde ikke stole på, at kanoudlejeren havde én, der passerede så lille et barn. Jeg valgte ikke en padle- eller svømmevest til hende men en regulær redningsvest, der vender hende rigtigt med hovedet opad, hvis hun skulle falde i vandet.

Lavpraktiske løsninger, som sikrer, at en 2½ åriges basale behov bliver opfyldt

Poul ville sikre sig, at turen ikke kun blev sjov for ham selv – men også for 2½ årige Karla.

Det var helt afgørende for mig, at Karla fik en god oplevelse på vores først tur.

Da det sikkerhedsmæssige var på plads, planlagde jeg turen, så min datters basale behov gik forud for alt andet. Karla skulle hele tiden var varm, tør, mæt og udhvilet.

Derfor forede Poul kanoen med et gammelt liggeunderlag, så bunden var lun at sidde i. Og han medbragte grej, så et simpelt kanotelt kunne etableres i tilfælde af regn.

Kano familietur kanotur børn

Pyt med at det regner! Karla sidder i tørvejr i ‘kanoteltet’, som Poul har bygget af et sæt vandrestave og en billig presenning

Et ‘kanotelt’ og et skumunderlag giver varme og ly

Bunden af en aluminiumskano bliver hurtigt meget kold. Derfor forede Poul kanoen med et skumliggeunderlag.

Samtidig placerede Poul bagagen i stævnen, så Karla havde masser af plads i agterenden tæt ved Poul.

Skumunderlaget isolerede mod kulde nedefra, og på den måde kunne Karla sidde og lege i bunden af kanoen. Hun kunne endda sidde og sove mellem mine ben, mens vi padlede.

Poul medbragte også et sæt vandrestave og en presenning, der kunne bruges til at skabe ly for dårligt vejr.

I kanoen lavede jeg en anordning, så jeg hurtigt kunne spænde et lille telt op, hvis det begyndte at regne.

Ved også at holde fast i rutinerne fra dagligdagen og sikre, at Karlas basale behov for mad, søvn, varme og nærhed var opfyldt, blev der overskud til at fokusere på selve turen.

Undervejs snakkede vi om alt, hvad vi så. Vi fiskede, plukkede åkander, sang og fortalte historier. Indimellem sov hun også lidt.

Jeg prioriterede også mange korte pauser undervejs. Enten når vi fik øje på noget på land, som Karla ville udforske – eller når der skulle skiftes ble.

Der var ikke et eneste tidspunkt, hvor Karla kedede sig.

Kano Kanotur med børn barn Sverige

Mørket har sænket sig, og det er tid til at sige godnat.

Sove i telt barn kanotur

Før turen var Karlas far spændt på, om Karla kunne finde ro til at sove i teltet. Men han holdt fast i rutiner og puttetidspunkter fra hverdagen – og skabte dermed trygge rammer for Karla

LÆS OGSÅ: Sådan vælger du en god sovepose til dit barn – 4 ting, du skal være opmærksom på

Skal man binde et lille barn fast i kanoen?

Flere spurgte Poul, om han overvejede at binde Karla fast til kanoen, ligesom mange gør med hunde.

Den løsning fraråder han dog på det kraftigste:

Uanset hvor roligt vand, du padler på, og uanset hvor erfaren du er, må du ikke negligere risikoen for, at en kano kan kæntre. Derfor mener jeg, det er absolut no-go at binde børn fast til en kano. Det kan ende fatalt, hvis kanoen vender rundt. Snoren kan kan vikle sig rundt om en gren under vandet, så barnet bliver holdt nede. Eller barnet kan blive kvalt i snoren.

Jeg ville hellere risikere, at Karla faldt i vandet. Det ville måske gøre hende forskrækket – og våd selvfølgelig – men med en redningsvest ville jeg hurtigt kunne hive hende op igen.

Pouls bekymringer for, at Karla skulle falde over bord, viste sig dog at være helt unødvendige.

Karla havde en helt naturlig respekt for vandet – uden at være bange for det. Og den vægtforskydning, der opstod, når Karla lænede sig ud over rælingen for at nå en åkande eller plaske i vandet, kunne jeg nemt kompensere for ved at rykke mig lidt over i modsatte side af kanoen. Så hun faldt faktisk aldrig i vandet.

Kanotur fisk børn barn kano

Mon vi skal spise fisken til aftensmad? Karla rykker lidt til side, da Poul slynger den nyfangede fisk op i kanoen

Kanturen blev starten på en årlig tradition – med stadig længere og vildere kanoture

Pouls første kanotur med den 2½ årige Karla blev starten på en tradition.

Det er 9 år siden, de var afsted for første gang.  Siden har Poul, Karla og lillebror Konrad været på kanotur hvert eneste år.

Min hustru, Lotte, nyder også oplevelser i naturen. Men de mere primitive ture tager jeg alene sammen med børnene. Lotte ser helvigvis også en stor værdi i disse ture og bakker os op.

Efterhånden som Pouls børn er blevet større, har de skruet op for sværhedsgrad og længden på turene.

I 2017 begav Poul, Karla (nu 11 år) og Konrad (9 år) sig ud på vildmarkstur i Nordsverige.
Den tur kan du læse om her:  Vildmarkstur i Lapland med børn i kano 

Fotos: Poul Brix Bjerregaard

Tilmeld dig Alle Ud’s nyhedsbrev.…og få flere historier som denne 


Pouls bedste råd: Kanotur med små børn

1. Du behøver ikke en masse dyrt friluftsudstyr

I Danmark og Sverige kan I sagtens klare jer med børnenes hverdagstøj og et minimum af lejeudstyr.

2. Vælg en rolig å – og sejl med strømmen

Kanosejlads på åer har nogle helt konkrete fordele – frem for større søer:

Der er aldrig udfordrende bølger (hvis man undgår fosser), og der mere læ. Kanoer er vindfølsomme, og derfor kan kanosejlads på en forblæst sø være en stor fysisk udfordring.

Planlæg også turen, så I sejler med strømmen. Så får I hjælp til at komme fremad. Det er særlig rart, hvis du er alene afsted med mindre børn og både skal padle, finde kiks frem og pakke regnjakker væk.

3. Hav styr på sikkerheden

Få overblik over risici og tag de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.

4. Prioriter at opfylde børnenes basale behov – før alt andet

Præcis som i hverdagen skal man – på en tur med børn – have fokus på, at børnenes basale behov for mad, varme, hvile og tryghed hele tiden er opfyldt.

Min erfaring er, at jo yngre børnene er, jo mere fokus tager det væk fra oplevelsen, hvis de fryser, er sultne eller trætte.

I min lille ”daypack”  har jeg altid rigeligt med kiks, rosiner og chokolade, en termokande med varmt vand og et udvalg af pulverkaffe, -kakao og -suppe, ekstra trøje og regntøj. På den måde kan jeg hurtigt justere børnenes varme- eller energiniveau uden at vi skal i land. Og apropos regntøjet – så skal det være vandtæt!

5. Hav god tid

Der er absolut ingen grund til at jagte kilometer.

På en å eller langs en søbred er der altid en helt ny verden, når man runder næste sving eller næste pynt. Det ændrer ikke på oplevelsen, om man padler 5 eller 25 km om dagen.

Min erfaring er, at der altid dukker et godt klatretræ eller en god badeplads op på uventede tidspunkter. De muligheder skal man have tid til at benytte sig af.
Og man skal huske ‘bufferdage’ på længere ture, så man kan tage en overliggerdag, hvis det styrtregner.

6. Pak alting vandtæt

Vandtætte paksække med rullelukning eller  plastiktønder er supergode, når det gælder om at holde tingene tørre. Almindelige affaldssække inden i en rygsæk eller duffelbag kan dog også gå an.

Tønder og vandtætte paksække har dog flere åbenlyse fordele: Du er helt sikker på at have tørt tøj og en tør sovepose efter en dag med regn. Og vandtætte pakposer og tønder flyder oven på, hvis kanoen kæntrer – det gør en rygsæk med tøj i plastikposer ikke.

7. Kom afsted – spring ud i det

Hvis du overvejer en kanotur med dine børn for første gang, så er mit vigtigste råd: Spring ud i det. Kom afsted. Jo før jo bedre!


Vil du have artikler som denne direkte i din indbakke? 

Gør som 100vis af andre:

Tilmed dig Nyhedsbrev fra Alle Ud her

Line Wagener

Redaktør på Alleud.dk. Min mission med Alleud.dk er at vise andre forældre vejen til flere fantastiske outdooroplevelser med deres børn. Jeg er selv passioneret outdoormenneske - og dyrker aktiv ferie i stor stil: Cykelferie, vandring, kano- og kajakture, MTB og andre outdooraktiviteter. Ved siden af jobbet som redaktør på Alleud.dk, driver jeg konsulentvirksomheden LINE WAGENER CONSULT (www.linewagener.dk)

You may also like...

1 Response

  1. 6. januar 2020

    […] interviews med andre seje forældre – som f.eks. Poul, der tager sin 2½ årige datter med på kanotur – har givet blod på tanden til at selv at […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn


Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev

Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.