10 overraskende ting, du ikke vidste om danskernes friluftsliv
Her er resultater, der vil overraske dig!
Danskernes friluftsliv er ikke, som vi tror: Kvinder, computere, konfliktlinjer, sundhed og naturregler. Det er overskrifter på noget af det, der nok vil forundre dig.
For friluftsliv er ikke kun for spejdere og vandrelaug. Nye grupper indtager naturen. Friluftsliv får nye former. Nye interessefællesskaber og konfliktlinjer i naturen udvikler sig. Og friluftslivet har større betydning for vores liv, end vi troede.
Det viser en af de største undersøgelser af vores friluftsliv, der hidtil er gennemført.
Jeg har plukket 10 overraskende resultater – både positive og negative.
Stay tuned – der er med garanti også ting, der vil overraske dig!
Undersøgelsen offentliggøres i dag. Den bygger på svar fra 9.400 danskere, er betalt af Friluftsrådet – og er unik i omfang og detaljeringsgrad.
Den giver os ny viden om dit, mit og andre danskeres friluftsliv.
Her får du nogle af hovedresultaterne.
Danskernes friluftsliv: 10 overraskelser om vores adfærd, vaner og effekter
For en god ordens skyld: Friluftsaktiviteter forstås bredt i undersøgelsen:
Alt fra gåture, hundeluftning i naturen, kajakture, fisketure, geocaching, bærjagt, shelterovernatning, jagt, fuglekikkeri, kanosejlads til høj intensive aktiviteter så som mountainbike og surfing betragtes som friluftsaktiviteter.
Det var en rammen – her er resultaterne:
Som sagt: Jeg har plukket de 10 mest overraskende resultater til dig:
1. 99% af danskerne er friluftsaktive…. i hvert fald om sommeren
En af de måske allermest overraskende – og superpositive – resultater er, at kun 1% af os danskere aldrig opholder os i naturen i sommerhalvåret.
Stort set alle danskere (99%) dyrker en eller anden form for friluftsaktivitet i de varme, lyse måneder. Vi deler alle en natur-begejstring!
Halvdelen af os (56%) er i naturen en eller flere gange dagligt i sommerhalvåret – og en trejdedel af os (29%) dyrker friluftsaktiviteter 1-3 gange om ugen.
Om vinteren er vi lidt mindre aktive. Men 59% af os er faktisk i naturen mindst 1 gang ugenligt – selv i de mørkeste og koldeste måneder.
Er du?
2. Vi er vilde med hundeluftning, gåture og cykelture i naturen og at se på vilde dyr
Naturen er rammen for gåture. Mange gåture!
Det er i hvert fald den friluftsaktivitet, som bringer flest danskere ud i naturen hyppigst. To tredjedele af os (66%) går ture i naturen hver uge.
Hundeluftning, cykelture og afslapning i naturen – og dét at iagttage fugle og andre dyr – topper også over friluftsaktiviteter, der bringer en meget stor del af os ud i naturen hyppigt.
(Okay – det her var måske ikke det allermest overraskende. Men vent – der kommer betydeligt mere øjenbryns-løftende-overraskende resultater lige om lidt…)
3. Vi vil gerne være endnu mere friluftsaktive – meeeen…
Et tredje spændende resultat handler om vores drømme:
55% af os vil gerne endnu mere ud i naturen og dyrke friluftsaktiviteter, end vi gør i dag.
Dét resultat varmer mit friluftshjerte – og jeg må indrømme, at jeg da også selv er i denne gruppe.
Men hvad søren holder os så tilbage?
Hvorfor hopper vi ikke bare i de praktiske sko og kommer ud af døren?
Det svar får du her:
4. For meget arbejde forhindrer os i at dyrke mere friluftsliv
55% af danskerne vil altså gerne være mere friluftsaktive. Men afholder sig fra det – hvorfor?
Undersøgelsen viser, at arbejde er den største barriere. Det tager simpelthen for meget af vores tid. Faktisk siger 2 ud af 3, af dem, der gerne vil være mere i naturen, at det er manglende tid pga. for meget arbejde, som forhindrer dem i at komme mere ud i naturen! Ak ja.
Er arbejde også en barriere for dig? Så prøv en mikroferie i naturen.
Vejret er den næststørste barriere for danskerne: Sørgelig dansk slud og blæst forhindrer hver tredje (35%) af os fra at komme ud – selvom vi gerne vil.
Disse to barrierer er måske ikke de mest overraskende.
Dét er derimod den undskyldning, som kommer ind på en tredjeplads:
Vi bruger tiden på at spille på Ipad, computer og playstation – og dette forhindrer os simpelthen i at dyrke mere friluftsliv. Selvom vi gerne vil. Den forklaring henviser i hvert fald 15% til.
Tjah…..Tid og vejret kan vi ikke gøre så meget ved. Men den sidste barriere her – ja den er vi vel selv herre over?
5. Love og regler for ophold i naturen spiller ingen rolle for os
Et femte overraskende resultat:
Det er tilsyneladende ikke regler og love om, hvor, hvornår og hvordan man skal opføre sig i naturen, der forhindrer os i at dyrke mere friluftsliv.
Kun 2% svarer, at der er for mange regler, der skal overholdes, og at dét er årsagen til, at de ikke kommer mere ud.
Undersøgelsen giver ikke svar på, om vi reelt kender reglerne. Men reglerne er i hvert fald ikke en barriere for os.
Trænger DU til at få støvet rusten af dit teoretiske natur-kørekort? Skab dig lynhurtigt et overblik over natur-færdselsreglerne her
6. Derfor dyrker vi friluftsliv – vi vil både slappe af og have action (kan det lade sig gøre samtidigt?)
En sjette overraskende ting fra undersøgelsen er, at friluftslivet trækker i os af meget forskellige årsager.
Der er to modsatrettede tendenser:
En stor gruppe af os søger naturen som et sted til at finde ro og slappe af. Hele 79% af os (dvs. 4 ud af 5) angiver, at ro og afslapning er en meget vigtig motivationsfaktor for at komme ud i naturen.
Men samtidig er en anden stor gruppe stærkt motiveret af få sved på panden og dyrke mere actionprægede og høj-intensitetsaktiviteter. Eksempelvis mountainbike, træklatning og surfing. Fysisk aktivitet er en vigtig motivation for 70% af danskerne.
Vi bruger altså naturen til selvudfoldelse på meget forskellige måder.
En stor del af os, dyrker dog friluftslivet af begge årsager: En gang imellem søger vi pausen fra hverdagens hektiske liv – andre gange er naturen kun ramme for en sjov fysisk aktivitet.
Men der skal være plads til os alle i naturen. Sammenstød mellem grupper, der er drevet af forskellige interesser, forekommer allerede i dag.
Mit håb er, at vi alle bliver mere hensynsfulde og tolerante.
Vi har alle et ansvar for at sikre, at kan være plads til alle. Og vi kan alle komme med ideer til, hvordan vi måske også kan planlægge os ud af disse potentielle interessekonflikter.
Nå – det var en løftet pegefinger. Tilbage til undersøgelsen.
Et syvende og overraskende resultat:
7. Naturen giver os et bedre liv (Yeah – det her er måske det bedste resultat af alle!)
Danskerne oplever i høj grad, at der er en direkte sammenhæng mellem deres friluftsliv og deres sundhedstilstand og velvære.
Wauh siger jeg bare! Det er susme et skønt resultat:
- 3 ud af 4 danskerne (75%) oplever i meget høj eller høj grad, at friluftsliv forbedrer deres liv generelt!
- 84% oplever, at det forbedrer deres psykiske velvære og humør
- 80% oplever, at det forbedrer deres fysiske form og helbredstilstand.
Det varmer mit friluftshjerte at få disse tørre tal!
Men hov – den metodenørdede vil måske indvende, at resultaterne ikke påviser en kausal sammenhæng mellem den enkeltes friluftsvaner og den enkeltes objektive sundhedstilstand.
Det er rigtigt.
Men til gengæld viser en statistisk multiple regressionsanalyse i undersøgelsen, at der ér en statistisk sammenhæng mellem borgernes oplyste friluftsvaner og deres oplevede sundhedstilstand.
Oversat til lidt mere foreståeligt dansk:
Undersøgelsen påviser: Jo oftere man er friluftsaktiv, jo bedre et helbred oplever man at have.
Tilbage til den metodenørdedes potentielle kritik: “Det påviser ikke, at danskerne rent faktisk objektivt bliver sundere af friluftsliv”.
Nej – det er rigtigt.
Men jeg tror på, at den subjektive oplevelse rent faktisk påvirker vores fysiske tilstand. Der ér en sammenhænge mellem sind og krop. Det fornægter medicinalindustrien muligvis – men vi en stor gruppe, der ikke gør
Så tommel op:
- Danskerne oplever, at friluftsaktiviteter spiller en positiv rolle for livet, psykisk velvære, humør og fysisk helbred.
- Og undersøgelsen påviser, at jo mere friluftsaktiv man er, des bedre helbred oplever man at have.
Et super vigtigt resultat….
- For os som forældre – der har en stor indflydelse på vores børns dagligdag og friluftsmuligheder (det betyder nok det samme for små mennesker!)
- For politikerne, kommunerne, staten og diverse fonde: I en samfundsmæssig kontekst skal vi skrive dette bag øret: Investeringer i natur og friluftsfaciliteter betaler sig samfundsmæssigt – og bør selvfølgelig prioriteres af en hver politiker med respekt for sig selv.
Beklager at punkt 7 her blev lidt statistisk teknisk. Det kommer der ikke mere af!
8. Børn sætter pris på skole-undervisning i naturen
Børns friluftsaktiviteter er også belyst. Det mest interessante, jeg vil hive frem her, handler om, hvordan børn oplever det, når de deres skoleundervisning fysisk flyttes ud i naturen.
Børnene siger, at det er sjovere, når undervisningen foregår i naturen. De får bevæget sig mere. De oplever mindre larm, bliver mindre trætte og kan bedre holde koncentrationen.
Flere folkeskolelærere er blevet interviewet til undersøgelsen. En siger:
Det er meget konfliktfattigt at være ude i naturen, for der er plads. Det er der slet ikke i samme omfang i fysiske rum. Naturen skaber en helt anden dynamik, end et rum gør. (Folkeskolelærer om at undervise børn ude i naturen)
9. Uddannelse og indkomst spiller ikke rolle for vores friluftsliv
Den niende ting, der overraskede mig er, at socioøkonomiske forhold (uddannelse og indkomst) ikke er styrende for friluftslivet.
Det er overraskende, fordi uddannelse i alle mulige andre sammenhænge kan forklare variationer i vores holdninger og adfærd.
Men tilsyneladende ikke når det gælder friluftsliv!
De overraskende resultater er:
- Der er ikke forskel på, hvor ofte danskerne med forskellig uddannelseslængde dyrker de mest udbredte friluftsaktiviteter (gåture, hundeluftning i naturen og ture for at opleve naturen).
- Der er ikke den store forskel på det udbytte, personer med forskellig uddannelseslængde oplever, at de får af at opholde sig i naturen.
Overraskende – men egentlig mere bare skønt!
10. Kvinder er mere friluftsaktive – og får større udbytte af at opholde sig i naturen
Det sidste overraskende resultat knytter sig til forskelle mellem kønnene.
Og héer har jeg virkelig løftet øjenbrynene – for resultaterne er lige modsatte af, hvad jeg forestillede mig:
Undersøgelsen viser:
- Kvinder opholder sig mere i naturen end mænd (jeg troede det ville være omvendt!)
- Kvinder oplever et større udbytte af at opholde sig i naturen end mænd.
Både i forhold til deres liv generelt, deres psykiske velvære og humør, deres fysiske form og helbredstilstand og deres sociale liv.
Mænd dyrker altså mindre friluftsliv – og når de gør, oplever de ikke lige så store gevinster.
Mystisk og overraskende.
Jeg undrer mig over hvorfor …..men det giver undersøgelsen, desværre ikke svar på. Har du et bud??
Kilde: Friluftsrådets undersøgelsen om danskernes friluftsliv 2017
Få ideer til, hvad DU kan lave i naturen med dine børn:
-
Naturbingo – nemt og sjovt med de yngste børn
-
Besøg himmelrummet: Prøv en af Danmarks mange planetstier
-
Orienteringsløb light: Find vej i… – Danmarks sjoveste skovaktivitet
-
7 friluftsbøger, du bør kende: Sprængfyldt med ideer til aktive ferier og friluftsoplevelser
Skøn læsning og spændende undersøgelse! At så mange får et bedre velvære af at være udenfor kommer bestemt ikke bag på mig, men skønt at få det bekræftet!
Hej Sarah
Ja – jeg tænker præcis det samme. Det er en superdejlig “nyhed”!
Vh. Line
Fedt at du har tygget rapporten igennem for mig! Og tak fer de 10 pointer 😉
Mvh Louise Berg
Hej Louise
Velbekommme! Jeg elsker facts – og når det tilmed handler om friluftsliv var det jo ren fornøjelse!
Vh. Line