Havkajak langs Bornholms klippekyst | Familietur med instruktør
Reklame | Havkajak på Bornholm
“Skal vi padle ind i grotten? Den er næsten 70 meter dyb. Dén oplevelse skal I da have med!”
Jonas, vores kajakinstruktør, peger ind mod klipperne. Vi får øje på en smal sprække – kun et par meter bred.
“Det er klippegrotten ‘Våde Ovn‘”, fortæller Jonas, “Det drypper ned fra hulens loft, så I får nok lidt vand i håret. Og vær forsigtig, grotten er meget smal, så I skal padle baglæns ud igen.”
Vi er på havkajaktur ved Bornholms nordspids.
Min 9 årige datter er med i en dobbeltkajak sammen med sin far. Vi har allerede været på havet 2 timer sammen med en anden familie og vores kajakinstruktør, Jonas. Turen startede ved Hammer Havn på Bornholms østkyst, og vi er på vej retur til havnen.
Selvfølgelig skal vi ind i grotten, inden turen slutter! Den type spektakulære oplevelser får man sjældent.
Klippehulen Våde Ovn: I havkajak kan du komme helt ind i grottens dyb
En ad gangen padler vi ind i grotten.
Våde Ovn er mindre en 2 meter på det smalleste sted.
Vandet er glasklart i grotten. Alle lyde udefra forsvinder, jo længere jeg bevæger mig ind i den 70 meter dybe grotte. Det er næsten magisk.
Egentlig ville jeg gerne blive i grotten og nyde magien. Men de andre venter, så jeg padler langsomt baglæns ud af grotten igen.
Udenfor storsmiler min datter. Hun har også været inde i grotten i den store dobbeltkajak. Og hun ligner én, der er klar på at tage turen igen.
“Det var megafedt, mor!”, siger hun og knytter hænderne af begejstring.
En tur ind i Våde Ovn er kun mulig, når havet er roligt. I dag er det vindstille og solen skinner fra en skyfri himmel. Optimalt kajakvejr. Jeg føler mig som verdens mest heldige kartoffel.
Havkajak ved Bornholms nordspids – familietur med guide
To timer tidligere stod vi i strandkanten ved Hammer Havn – min kæreste Jens, min 9 årige datter og jeg selv.
Hverken Jens eller jeg har (endnu) taget det nødvendige EPP2 kajakkursus, der gør det muligt og forsvarligt at tage på havkajaktur alene.
Derfor havde vi booket os ind på en guidet tur med instruktør fra Havkajak Bornholm, der tilbyder ture langs kysten ved Hammershus og Hammerknuden på Bornholms nordspids.
Ved siden af os stod en anden familie. De trippede og så lidt nervøse ud – ingen af dem havde prøvet havkajak tidligere.
Men vores instruktør, Jonas, hilste på alle med et stort smil, præsenterede sig og fortalte os roligt om turen, udstyret og sikkerhedsforanstaltningerne. Og vi fik udlevet svømmeveste og en neoprentrøje.
Solen skinnede, så vi spændte trøjerne fast på kajakken. Hvis det blev køligt på vandet, kunne vi tage dem på.
“Lad bare jeres sko blive her på standen. De skal nok være her, når vi kommer tilbage. Der er ingen, der stjæler på Bornholm – så bliver de fanget ved færgen eller i lufthavnen”.
Jonas gentog præcis samme svar, som jeg havde fået dagen inden, da jeg undrende spurgte, hvorfor øens udlejningscykler ikke var udstyret med cykellås.
Vi lod sandaler og sko stå. Satte os i kajakkerne, og lod Jonas skubbe os ud i vandet. (Og præcis som han havde sagt, stod vores fodtøj i sandet, da vi 2 timer senere kom retur).
Hammershus – oplev slotsruinen fra havsiden langt fra de støjende turisthorder
Efter vi havde øvet teknik i havnen, guidede Jonas os langs kysten sydpå mod Hammershus. Nordeuropas største borgruin og den mest besøgte seværdighed på Bornholm så endnu mere imponerende ud fra havet.
Fra kajakkerne kunne vi se de mange besøgende, der gik rundt som små tændstikmænd inde på land. Vi nød stilheden – og det helt unikke view mod middelalderborgen, som kun fås fra havsiden.
“Kom nu far, du laver ikke noget, det er kun mig, der padler”. Min datter var i sit es. Pagajen blev ivrigt brugt – og bag hende i dobbelkajakken sad hendes far og blev mere og mere våd.
“Hey mor, har du set, hvad vores kajak hedder?”. Jeg var sejlet på på siden af dobbeltkajakken. “OceanKing – det betyder havets konge. Vores kajak er den sejeste!”
Humøret var i top. Og dobbeltkajakken med min ivrige datter skød en god fart.
I havkajak rundt om Kamelhovederne og Hammerknuden
Klipper er der mange af på Bornholm. Men nogle af dem er mere kendte end andre.
Kamelhovederne er blandt kendiserne.
Jonas tog os med rundt om de kendte klippeformationer, der (med lidt god vilje) rigtig nok lignede kamelhoveder.
Det stille vejr gav os også mulighed for at padle helt op til Bornholmds nordspids langs Hammerknuden.
Kun fuglenens kvidren og den taktfaste lyd af pagajer, der ramte havoverfalden, brød stilheden.
Hammerknuden er en gigantisk granitklippe – og har endnu mere kendisfaktor end Kamelhovederne.
Har du ikke besøgt Hammerknuden, har du ikke været på Bornholm!
På det højeste sted rejser Hammerknuden sig 82 meter fra havoverfladen.
Mod kysten er de lodrette klippevæge op mod 35 meter højde. Kysten her er utilgængelig – med mindre man som os kommer i kajak eller båd.
Kystklipperne på Hammerknuden har sprækker og hylder, der gør området særdeles attraktivt for fugle. Flere steder er klipperne helt hvide. Farven skyldes, ifølge Jonas, fugleklatter fra de mange tusind fugle, der holder til i området.
Da vi nåede nordspidsen af Hammerknuden tog vinden til. Små bølgetoppe fik kajakkerne til at vugge let. Vi vendte om og påbegyndte tilbageturen.
Havkajak – også for børn og nybegyndere: Sådan kommer I afsted på guidet tur
Havkajakker er – sammenlignet med f.eks. kanoer og andre kajaker – meget stabile. Det gør dem til et trygt fartøj – også for nybegyndere.
Hos Havkajak Bornholm har de stor erfaring med at tage børn og nybegyndere med på havet.
Børn kan være med, hvis de kan svømme. Fra 8 års alderen kan børn deltage i en dobbeltkajak med en forælder. Fra 14 års alderen kan de fleste børn padle selv. Beslutningen ligger dog hos instruktøren, der bl.a. vil tage højde barnets størrelse og formåen og vind- og vejrforhold.
På en guidet tur får I grundig instruktion i padleteknik, og hvordan I forholder jer på vandet. Instruktøren har de nødvendige sikkerhedskurser og tilrettelægger turen efter deltagernes evner og niveau – og vindretning og vejrforhold i øvrigt. Alle har selvfølgelig også svømmeveste på. Og I får udleveret våddragter eller neoprentrøjer.
Ved at deltage i en guidet tur bliver de helt unikke oplevelser, du kan få i en havkajak, tilgængelige også for børnefamilier uden kajakerfaring. Den slags sætter jeg stor pris på!
Bornholm er tilmed det eneste sted i Danmark, hvor du kan padle langs en klippekyst.
Drømmen om egen kajak og et kajakcertifikat er kommet et padletag nærmere
”Er turen allerede slut? Hvornår skal vi prøve havkajak igen? Det var vildt sjovt!” – Alma, 9 år
Min datters begejstring er ikke til at skjule, da vi efter godt 2 timer på havet igen rammer stranden i Hammer Havn.
Hun har prøvet havkajak én gang tidligere. Det var til et outdoorarrangement i Faaborg, hvor hun padlede rundt i havnen i en juniorkajak. Siden har hun spurgt mange gange, hvornår vi dog skulle på kajakferie.
Hendes drøm blev indfriet på Bornholm. Eller rettere – hun fik endnu mere blod på tanden.
Det samme gjorde jeg.
Min egen passion for havkajak blev tændt for 15 år siden på New Zeeland. Det var dengang i ungdomsårene, hvor man var mindre bekymret og bare lejede en dobbeltkajak og tog afsted. Uden erfaring i øvrigt. Vi så pingviner og var ved at miste kajakken til tidevandet. Men oplevelsen står knivskarpt – og siden har jeg drømt om at få taget det nødvendige kajakkursus, så endnu en aktiv ferieform kan tilføjes til vores repertoire.
Mon 2018 bliver året, hvor jeg får taget kurset? Det håber jeg. Drømmen om flere oplevelser i havkajak er i hvert fald intakt.
Havkajak er en fantastisk familieaktivitet – også med børn!
5 gode råd – hvis du vil have familien med på en guidet havkajaktur
- Oplys børnenes alder ved booking – og spørg til muligheden for en dobbeltkajak
Det giver stor tryghed at have børn med i en dobbeltkajak.
Samtidig er det lettere for barnet, fordi du kan kan hjælpe med at skabe fremdrift.
Book jeres havkajaktur her: Havkajak Bornholm - Medbring en vandflaske
Det er ulideligt at være tørstig og samtidig omgivet af saltvand, der ikke kan drikkes. - Husk et vandtæt cover til din mobil
Hvis du vil tage billeder på havet, så tag dine forholdsregler:
Et vandtæt cover (reklamelink) og en rem, så du kan have mobilen om halsen, så telefonen ikke forsvinder i havets dyb, er 2 uundværlige stykker grej.
Alle billeder i denne artikel er taget gennem et mobilcover. Det kan give billederne et lidt grumset skær. Men hellere dét end en druknet mobil. - Vælg hurtigttørrende shorts og t-shirts
Selvom I næppe kæntrer, kan I nemt blive lidt våde. Det sprøjter fra pagajerne, når I padler. Badetøj eller hurtigttørrende sportstøj er et godt valg.
Instruktøren udleverer våddragt eller neoprentrøjer, som holder jer varme, hvis det blæser eller temperaturen er lav. - Brug solcreme – i rigelige mængder
Vandet reflekterer en stor del af UV-strålerne. I er derfor mere udsatte for solens stråler på vandet end på land.
Husk derfor også at smøre jer ind under hagen og på undersiden af armene.
God tur!
Blogindlægget er markeret med ‘reklame’, da Alleud.dk samarbejder med Destination Bornholm, som har betalt havkajakturen.
3 Responses
[…] Havkajaktur med instruktør er et godt alternativ for dig, der ikke vil tage et kursus, men som gerne vil på havkajaktur med børnene. Jeg vil gerne gen-anbefale en havkajaktur på Bornholm med guide. […]
[…] lytter til skrigene fra områdets mange ynglende fugle. For to år siden var vi på kajaktur langs Hammerknuden. På denne tur kom vi helt tæt på fuglefjellet og kunne se Hammerknuden fra søsiden. I dag nyder […]
[…] HVOR: Du finder Hammer Havn og startstedet for de guidede kajakture på Bornholms vestkyst. LÆS MERE: Min personlige oplevelse med havkajak på Bornholm – og alt hvad du bør vide, før du booker […]