Randers Fjord: 6 oplevelser for hele familien | Familievenlige friluftsoplevelser i naturen

Randers Fjord familie aktiviteter oplevelser børn børnefamilier

Reklame |

Tag familien med til Randers Fjord.

Her er et væld af oplevelser for børn og voksne, der gerne vil være aktive sammen.

Jeg har håndplukket seks fabelagtige familieoplevelser ved Randers Fjord.

Fælles for de 6 oplevelser er, at de foregår udendørs i den smukke natur ved fjorden – og at de er oplagte for børnefamilier.

Seks oplevelser for børnefamilien ved Randers Fjord | Udendørs og coronavenligt

Området ved Randers Fjord er udpeget som Naturpark.

En naturpark er Friluftsrådets ‘kvalitetsstempel‘ til større naturområder, hvor der arbejdes med både at udvikle naturen og skabe gode rammer for friluftsliv.

Og her er virkelig meget at komme efter, hvis du vil ud i det fri med familien.

‘Go go’, siger jeg bare – området ved Randers Fjord er alt for overset som oplevelsesmekka for børnefamilier!

Her er 6 fede familieaktiviter, du bør prøve ved Randers Fjord:

1 – Skinnecykler på det nedlagte jernbanespor

Skinnecykel skinnecykeltur Allingaabro leje af skinnecykler Randers Fjord
Skinnecyklerne står klar til jer. I kan starte cykelturen i Allingåbro, ved Randers Fjord Feriecenter eller i Romalt Bakker.

Har du cyklet på en jernbane?

En tur på skinnecykler giver jer en skæv og helt anderledes familieoplevelse.

Alle kan være med – og I kan skiftes til at træde i pedalerne og sidde ved siden af og slappe af .

Skinnecyklerne er knaldrøde – og hver cykel har plads til 3 personer (to voksne og et barn eller to børn og en voksen).

I kan cykle på den nedlagte jernbane mellem Allingåbro og Romalt Bakker. Den nedlagte jernbanestrækning følger fjorden på den sydlige side.

Undervejs er der flere rastepladser. I kommer også forbi Cafe Kærbo ved Randers Fjord Feriecenter. Her kan I sidde på terrassen lige ud til skinnerne og vinke til de andre, der cykler forbi, mens I nyder is, kaffe eller en bid mad.

Nysgerrig? Se hvordan en tur på skinnecykel foregår:

Der er 17 kilometer banestrækning, som er forbeholdt skinnecyklerne. Men I kan sagtens nøjes med en kortere tur. Start turen i enten Allingåbro, ved Randers Fjord Feriecenter eller i Romalt Bakker.

LÆS MERE:

2 – Kanotur på Alling Å og Grund Fjord

Kanotur Alling aa Grund Fjord Randers Fjord kano med familien nybegynder
Alling Å og Grund Fjord er en tryg ramme til en kanotur med familien. Her er lavvandet, roligt – og der er fine pause- og overnatningssteder. I sejler forbi herregårdsmuseet Gl. Estrup, hvor I kan købe mad, holde pause eller besøge haven eller slottet. Foto: Kaj Sunesen

En kanotur på roligt vand i fredelige omgivelser – dét venter jer på Alling Å.

Alling Å bugter sig i store sving gennem landskabet. I Allingåbro løber åen ud i Grund Fjord, der er en sidegren til Randers Fjord.

Både Alling Å og Grund Fjord er lavvandede, og der sejler ingen store skibe. Det betyder, at en kanotur her vil opleves som tryg og rolig.

I kan begynde kanoturen på Alling Å ved Stenvej bro og sejle til Allingåbro. Turen er ca. 20 kilometer og kan gennemføres på 1 til 2 dage. I Allingåbro kan I fortsætte videre ud i Grund Fjord til det hyggelige fiskerleje Uggelhuse (ca. 11 km).

Undervejs passerer I herregårdsmuseet Gammel Estrup. Både barokhaven og udstillingerne er et besøg værd.

Langs åen er der gode rastepladser og overnatningsmuligheder.

Er i nybegyndere i kano? Så tag en halvdagstur på Alling Å – det er overskueligt og trygt.

LÆS MERE:

3 – Cykeltur rundt om Randers Fjord

Randers Fjord cykeltur fjorden
Når du cykler rundt om Randers Fjord, kommer du gennem denne smukke allé mellem Allingåbro og Voer. Den efterårsdag, hvor jeg selv cyklede turen, var farverne på træerne ikke til at stå for.

En cykeltur omkring Randers Fjord bringer jer igennem hele Naturparken.

Her er hyggelige fiskerlejer og imponerende herregårde.

Undervejs kan I krydse fjorden to gange:

Først ved Voer-Mellerup. Her fragter Danmarks mindste færge Ragna jer over til den anden bred. Yderst ved fjordens udmunding i Kattegat er det Danmarks eneste trækkabelfærge, der venter jer.

Færgeoverfarterne giver nogle hyggelige afbræk undervejs på cyketuren.

Overnatning kan foregå i telt, shelters, i hytter, på vandrehjem, hos private B&B, på hotel eller på områdets feriecenter.

Cykelturen hele vejen rundt om fjorden – med start og slut i Randers C – er ca. 85 km lang.

Sæt 2 til 3 dage af, hvis du vil cykle rundt om Randers Fjord med familien. Det giver jer tid nok til også at opleve seværdighederne undervejs. Eksempelvis Kyst- og Fjordcenteret ved Voer, som har et væld af aktiviteter for børnefamilier.

Turen vil jeg anbefale til familier med børn på mindst 9-10 år.

Det skyldes, at størstedelen forløber på biveje med motoriseret trafik, i åbne landskaber, hvor I kan være meget udsat for vind, og fordi turen flere steder er pænt kuperet.

Find vej:

  • Cykelturen er ikke skiltet som en selvstændig rute. I skal følge andre skiltede ruter undervejs.
    Jeg anbefaler derfor, at du benytter cykelkortet, der dækker Østjylland. Her kan du se samtlige cykelruter i området og de mange telt- og shelterpladser langs ruten.
    >> Cykelkort Østlige Jylland (1:100.000) <<

4 – Vandring på Lodsstien langs Randers Fjord

Vandreruten Lodsstien følger Randers Fjord. I vandrer i fodsporene af de lodser, der i sin tid guidede både ind i fjorden. Foto: Heidi Laura Bramsen

Bevæg jer til fods – og få mere tid til at tale sammen og opleve naturen på helt tæt hold.

Vandreruten Lodsstien starter i Randers, og stien følger fjorden til Udbyhøj ved fjordens udmunding i Kattegat.

Ruten er opkaldt efter de lodser, der for hundrede år siden guidede skibe ind gennem Randers Fjord. De gik til fods tilbage langs fjorden til deres lodsstationer.

Lodsstien er en flot og varieret tur.
Mellem Udbyhøj og Voer gik vi tæt på eller havde udsigt over fjorden det meste af tiden. – Heidi Laura Bramsen

Undervejs kommer I igennem ‘Urskoven’, forbi Udbyhøj Skanse, og I kan besøge besøge klosterhaven og se voldgraven ved det tidligere kloster Støvringgård.

Cirka halvejs skal I krydse fjorden med den lille færge Ragna ved Mellerup-Voer. I Voer kan I også besøge Kyst- og Fjordcenteret eller benytte muligheden for at få en kop kaffe eller mad fra caféen.

Jeg har endnu ikke selv vandret ruten – men den er kommet på min ‘to-walk’ liste, efter jeg har talt med Heidi, der har vandret den nordlige del af Lodsstien med sin 12 årige søn Peder:

Det er en fin tur med børn, hvis de er vant til at vandre! Landskabet og underlaget varierer, og skiltningen er god. Vi ser frem til at tage anden etape fra Mellerup til Randers Havn! – Heidi Laura Bramsen

Vandreruten er 31 km lang. Afsæt 2-3 dage, hvis du vil vandre hele ruten med børn.

Der er busforbindelse mellem Randers og Udbyhøj, så det er let at komme retur efter endt vandring.

LÆS MERE:

5 – Overnat i shelters ved Randers Fjord

Randers Fjord shelterplads Lunden shelter Allingåbro
Shelterpladsen “Lunden” i Allingåbro ligger i udkanten af byen og lige ned til Alling Å. Her er bålpladser, borde-bænke og kort afstand til indkøb. Lunden er én af mange fine shelterpladser ved Randers Fjord.

Ved Randers Fjord kan du overnatte på flere end 15 kystnære shelterpladser.

Dét er da fedt!

Pak soveposerne og tag en nat i det fri med børnene.

Det er hyggeligere og nemmere end du tror. Og selvom I kun er afsted en enkelt nat, giver shelterovernatningen en følelse af en hel ferie.

Personligt er jeg vild med at sove i shelter i efterårs- og forårsmånederne. Her er der mørkt og køligt om natten, ingen irriterende myg – og ofte langt mindre rift om pladserne.

LÆS MERE

6 – Klatreparken Randers

Der er baner i alle sværhedsgrader i Randers Klatrepark, så hele familien kan være med – både børn, voksne og vovelystne teenagere. Foto: Klatreparken Aalborg og Randers

Er I til adrenalin og udfordringer, er Klatreparken Randers, der ligger et par kilometer fra Randers Fjord, et helt oplagt valg.

Her får I sug i maven, når I klatrer mellem trætoppene og vind i ansigtet, når I suser gennem skoven på de lange svævebaner.

Personlig bliver jeg aldrig for gammel til klatreparker.

Jeg har haft mine egne børn med i mange af Danmarks klatreparker. Efterhånden er de blevet både modigere, stærkere og hurtigere på banerne end jeg…. Det huer mig ikke – som det konkurrencemenneske jeg er – men sjovt er det nu alligevel!

Klatreparken i Randers er fin, fordi børn ned til 6 års alderen kan være med. Og her er et ‘frit-falds-hop’ fra et højt tårn, som kræver en del mod at kaste sig ud i. (Holy moly, siger jeg bare!)

Er du nybegynder? Tøv ikke:

Der er baner i alle sværhedsgrader – til både forsigtige forældre, yngre børn og vilde teenagere. I får en grundig instruktion og er sikret med klatresele, hjelm og karabiner.

LÆS MERE:


Mere nysgerrig på Naturpark Randers Fjord?

Vil du vide mere om Naturpark Randers Fjord?

Du kan downloade en folder med kort over ruter, faciliteter og oplevelsesmuligheder her: Folder med kort over Naturpark Randers Fjord (pdf)

Læs mere om Naturpark Randers Fjord her


Artiklen er produceret som led i et samarbejde med VisitAarhusregionen og er derfor markeret med reklame. Alleud.dk har besøgt området ved Randers Fjord som led i samarbejdet. VisitAarhusregionen har ikke haft indflydelse på artiklens indhold.

Line Wagener

Redaktør på Alleud.dk. Min mission med Alleud.dk er at vise andre forældre vejen til flere fantastiske outdooroplevelser med deres børn. Jeg er selv passioneret outdoormenneske - og dyrker aktiv ferie i stor stil: Cykelferie, vandring, kano- og kajakture, MTB og andre outdooraktiviteter. Ved siden af jobbet som redaktør på Alleud.dk, driver jeg konsulentvirksomheden LINE WAGENER CONSULT (www.linewagener.dk)

You may also like...

1 Response

  1. 27. januar 2021

    […] regionens familievenlige outdooraktiviteter. Eksempelvis i Dollerup Bakker, Søhøjlandet, Naturpark Randers Fjord og Mols […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn


Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev

Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.