Kanotur på Karup Å: Enestående natur, en væltet bro og to hjælpsomme flygtninge

TURBESKRIVELSE OG ANMELDELSE
Familietur i kano på Karup Å bød på slugtlignende passager, langhåret cowboykvæg og smuk natur. En væltet bro, lækage i bunden af den ene kano og stiv nordvestenvind var blandt de udfordringer, vi måtte håndtere. Og netop da turen var slut, blev vi overvældet af ægte udansk hjælpsomhed fra to venlige syrere.

Kanotur på Karup Å kan anbefales til familier, der sætter pris på at komme off the beaten track. Her er stille, og naturen er varieret og smuk. Dine børn vil elske både åens mange snoninger og den hjælp, I får serveret af strømmen i åen. Måske er I endda heldige at se oddere og isfugle.

I denne artikel får du

  • en turbeskrivelse af en todages kanotur på Karup Å gennemført i juli 2015.
  • min turanmeldelse: Hvad var det bedste, det værste – og den samlede vurdering af turen? (sidst i artiklen)

Planlæg din egen kanotur på Karup Å

Vil du selv afsted med familien i kano på Karup Å:
Så gå direkte til min komplette planlægningsguide til kanotur til Karup Å
Her får du svar på alle dine spørgsmål om kanotur på Karup Å: Hvor kan vi overnatte? Hvor lejer vi kanoer? Skal vi have sejltilladelse? osv.


På vej mod et af de mindre skarpe sving

På vej mod et af de mindre skarpe sving på Karup Å

Sådan oplevede vi kanoturen på Karup Å

Nordvestenvind på Karup Å skal man ikke spøge med

”Mor….Moooaaar!”. Min datters stemme nåede mig gennem vindens susen. Vi var halvvejs på førstedagen af vores kanotur, da jeg måtte sande, at jeg ikke kunne stå mål med vindens kræfter. Over os piskede skyerne hen over himlen, og det lange græs på åens bredder havde lagt sig fladt ned, bøjet af den friske nordvestenvind.

Vi havde padlet i læ de første par timer. Men nu var vi kommet fri af skrænterne, der havde skærmet for vinden. Flade marker strakte sig så langt øjet rakte, og vinden havde frit spil. Hver gang åen bugtede sig, fik vi vinden ind fra en ny retning.

Med ét tog blæsten så hårdt fat, at kanoen blev tvunget rundt og nu lå på tværs af åen. Min seksårige datter sad i forenden. Hun havde ellers padlet godt til og hjulpet med at holde kursen.

Tålmodigheden var opbrugt, og min datter vendte sig bebrejdende rundt med sit ”mooaaar”.

Trods kanoerfaring, vilje og ihærdighed lykkedes det mig ikke at holde kursen, og efter tre mislykkede forsøg måtte jeg  – meget bittert – sande, at vinden var den stærkeste. Kanoen lå nu ikke bare på tværs af åen, men med bagenden forrest.

Min datters blik talte sit tydelige sprog: Jeg var ikke en sej rollemodel på dét tidspunkt.

Snoninger i smalle slugter

Tidligere samme formiddag havde vi lagt de to udlejningskanoer i åen ved Hessellund Sø Camping.

Kanoholdet bestod 2 voksne og 2 børn på 6 og 9 år. Alle med kanoerfaring. Bilen var parkeret ved campingpladsen, og vi havde placeret en cykel ved et øde busstoppested på en hovedvej mellem Herning og Skive. Hvad denne cykelmanøvre skulle til for, vender vi tilbage til.

Første triumf indtraf, da det yngste besætningsmedlem erfarede, at hendes arme hen over vinteren var blevet ”meeeget længere”. De kunne nu – i modsætning til sidste kanotur – nå helt ud over kanten af kanoen, så padlen kunne få ordentligt fat i vandet.  Sikke en sejr.

De første kilomenter bugtede åen sig gennem landskabet. Stejle skrænter rejste sig på åens bredder, og det var som at sejle gennem i en smal slugt. Et landskab, som man ikke finder mange steder i Danmark.

Høje skrænter langs Karup Å

Høje skrænter langs Karup Å

Karup Å – klar til horder af turister?

Åens mange snoningerne gjorde turens første timer sjove og varierede.

I Østrig strømmer turister i tusindtal til Donauslyngen: Dér hvor floden Donau slå et 180 graders sving mellem bjergene. Vi var der i foråret på cykeltur, og imponerende var det!

Læs om cykeltur langs Donau i Østrig her.

Mens vi gled ned ad Karup Å undrede vi os over, hvorfor kommunerne hér på egnen, ikke markedsfører denne å efter samme opskrift: På Karup Å finder man nemlig ikke bare ét 180 graders sving, men håndfulde.

Svaret på dét spørgsmål fik vi ikke. Men vi kunne konstatere, at åen bestemt ikke var overrendt af turister. Skønt for os. Og synd for kommunekasserne.

Snoningerne gjorde turens første timer sjove og varierede. Børnene gættede på, hvad der mon gemte sig bag næste sving, og lysten til at padle og opdage nyt var intakt længe. Flere steder hang træernes kroner helt ned over vandet. Solens stråler skabte glitrende mønstre i vandoverfladen, og grenene formede et tag over åen og små huler, vi skulle igennem.

I løbet af formiddagen passerede vi en flok kvæg. De havde frygtindgydende horn og pandehår så langt, at børnene startede en diskussion om, hvorvidt køer egentlig går til frisør. De blev enige om, at det var yderst farlige bøfler og undrede sig over den manglende indhegning. Mon de aggressive bøfler ville svømme ud til os og angribe?

Mens børnene diskuterede, tænkte jeg mere på de saftige bøffer, der kunne lande på min middagstallerken, når disse skotske højlandskvæg blev slagtet.

Skotsk højlandskvæg græsser langs åen

Skotsk højlandskvæg græsser langs åen

Andre voksne – med manglende tålmodighed

Ud over gruppen af voksne mødte vi kun to andre kanoer på vores todages tur. En væsentlig anderledes oplevelse, end når man padler på eksempelvis Gudenåen

Maverne begyndte at rumle efter et par timer.

En spurt-konkurrence mellem de to kanoer havde betydet, at vi i høj fart var sejlet forbi en rasteplads med bord og bænke. Vi måtte derfor vælge et andet sted at lægge til. Skrænterne var høje, men vi bandt kanoerne til et par trærødder og klatrede i land. Næppe et helt officielt rastested.

Under frokosten kom to andre kanoer forbi.

Stemningen var trykket blandt de fem voksne i kanoerne. Kvinden i den ene kano fik øje på os, og hendes lyste ansigt op: ”Heeej!! Hvor langt har vi til broen ved Sdr. Resen? Ved I det? Er vi der snart? Jeg kan snart ikke padle mere!”.

Vi svarede hende med et smil, at vi jo var kommet sejlende i samme retning, så vi havde ikke været i Sdr. Resen endnu. Hun sendte os et undrende blik.

Manden, der sad bagerst i den anden kano, havde travlt med at øse vand op af kanoen. ”Jeg sidder snart i vand til knæene – den her kano er fuldstændig utæt!, kommenterede han tørt, da de gled forbi.

Den ene af vores kanoer lækkede også. Heldigvis kun en smule, for kanoudlejeren havde ikke udleveret øse eller svamp. En drikkedunk blev nu nedgraderet til øse.

Vi drøftede risikoen for at synke til bunds. Men de løsningsorienterede børn konkluderede, at vi bare kunne vade i land, for vandet var kun 40-80 cm dybt.

Ud over gruppen af voksne mødte vi kun to andre kanoer på vores todages tur. En væsentlig anderledes oplevelse, end når man padler på eksempelvis Gudenåen.

En af de mange lave broer over Karup Å, som kanoerne kun lige kunne gå under

En af de mange lave broer over Karup Å, som kanoerne kun lige kunne gå under

Udfordringerne melder sig 

Efter frokost sejlede vi under mange små lave broer. Vi passerede også Sdr. Resen (landgangsstedet for den gruppe voksne, vi havde talt med tidligere). Strømmen var kraftig her, og det var et held, at vi havde placeret os i den rigtige side og således undgik at blive fanget i blindgyden til kanooptagning.

Eftermiddagen blev turens hårdeste etape. Åen løb gennem åbne mark- og engarealer, og vinden var taget til. Heldigvis fortsatte åen med at bugte sig, og den friske modvind blev skiftevis forvandlet til sidevind og behagelig medvind.

Vi havde fulgt vejrudsigten i over en uge, før vi var draget afsted. Den danske sommer havde tvunget os til at vælge to dage, der nok bød på en smule blæst, men til gengæld var fri for regn. Alternativet havde været øsende regn men vindstille.

I løbet af eftermiddagen genovervejede jeg, om vores beslutning havde været den rigtige.  Særligt da min datter og jeg havde kæmpet forgæves mod vinden og nu flød baglæns ned ad åen. Hendes sylespidse blik gennemborede mig: ”Mor, vi sejler baglæns!. Hvorfor padlede du ikke?”

Heldigvis kunne vi grine lidt af vores magtesløshed. Kanoen fik lov til at flyde – baglæns – frem til næste sving, hvor vi med strømmens hjælp fik kanoen tilbage på ret kurs. Et kvarter senere indhentede vi resten af familien – og min datter fik meget travlt med at genfortælle historien om min manglende kanoformåen.

Karup Å bugter sig gennem landskabet

Karup Å bugter sig gennem landskabet

Pas på sammenstyrtede broer på Karup Å

Men udfordringerne stoppede ikke dér. Kort før dagens slutmål ved Hagebro Kro, måtte vi have kanoerne på land. En af de lave broer var gået i knæ og spærrede for al kanotrafik.  Vi fik bagage og børn på land og satte kanoerne i vandet på den anden side af broen.

Kl. 16 nåede vi landgangsstedet ved Hagebro Kro. Det havde været en af de – for overarmene – hårdere kanodage, og vi slappede af med kortspil og hygge, da teltet var rejst.

Sammenstyrtet bro blokerer kanosejladsen

Sammenstyrtet bro blokerer kanosejladsen

Dag to: Små vandfald og frokost blandt nysgerrige malkekøer

Et par steder kunne vi se på vandets krusninger, at der var et lille fald. Vandfald er måske en overdrivelse – men alligevel nok til, at børnene heppede begejstret.

Næste morgen havde vinden lagt sig en smule.

Vi passerede gennem store landbrugsområder og bortset fra et par lystfiskere, mødte vi ikke andre mennesker, får vi nåede i mål ved Skive. Åen var blevet bredere, men strømmen havde stadig kraft og var en god hjælper. Et par steder kunne vi se på vandets krusninger, at der var et lille fald. Vandfald er måske en overdrivelse – men alligevel nok til, at børnene heppede begejstret.

Det sidste stykke frem mod Skive var den mindst interessante del af turen. Her var der flere kanalligende strækninger, og variationen i landskabet var begrænset. Det var tydeligt, at børnenes motivation faldt i takt med antallet af sving på åen. Til gengæld sejlede vi under flere meget imponerende høje broer, og vi stødte ikke på flere udfordringer før mål.

Heller ikke dag 2 lykkedes det os at time vores frokost til en officiel rasteplads. Vi satsede på, at lodsejerne i området var venligsindede og trak kanoerne på land på en mark med græssende køer. De var nysgerrige og stak deres muler ned i vores madpakker.

Turen fra Hagebro Kro til Skive tog cirka fem timer. Som aftalt med kanoudlejeren trak vi kanoerne på land under en bro ved indsejlingen til Skive. Redningsveste, padler og kanoer ville blive afhentet dér. Personer transporterer de ikke, så vi måtte selv finde en løsning.

Frokost blandt køer ved Karup Å

Frokost blandt køer ved Karup Å

Hjemtransport: Retur fra Skive til Hessellund Sø Camping

Hjemtransporten var en øvelse i logistik og god planlægning. Det skulle vise sig, at vi lige præcis dér, hvor planen var svagest, fik uopfordret hjælp udefra.

Bilen stod ved Hessellund Sø Camping, men dertil går ingen offentlig transport. Den snedig plan bestod derfor i at tage bussen fra Skive mod Herning, stå af ved den busholdeplads, der var nærmest campingpladsen. Sende en voksen afsted til campingpladsen på den cykel, vi havde efterladt ved busstoppestedet dagen i forvejen . Cyklen bag på bilen. I bil retur til busholdepladsen efter de sidste tre familiemedlemmer og derfra hjemover. Godt gennemtænkt, mente vi selv.

Inden vi satte udførelsen af denne militaristisk nøje planlagte tur i gang, skulle vores grej fragtes til banegården i Skive. En gåtur på max. 600 meter. Men også det svageste led i vores plan. For de store vandtætte pakposer var uhåndterbare – og telt, soveposer, liggeunderlag, trangia, tøj og grej til en hel familie fyldte så meget, at vi kun akkurat kunne bære det.

Når flygtninge hjælper danskere på tur

Med pakposer på nakken begyndte vi traveturen mod banegården. Der blev indlagt stop for hver 20 meter. Børnene havde deres hyr med de tunge poser. En del biler passerede os – og børnene sendte dem lange blikke. Men efter få minutter blev vi reddet:

Et par cyklister stoppede. Det viste sig at være to syriske flygtninge. De tilbød at tage de tungeste pakposer bag på cyklerne og viste os – hjemmevante – vejen til banegården. Undervejs høre vi deres historie.

De fortalte om deres taknemmelighed over at være endt i Skive, om deres barske tur hertil og om det savn, der nagede dem. Den ene havde børn på samme alder som vores og havde ikke set dem i over 9 måneder.

En rørende afslutning på vores todages tur gennem Nordvestjylland, som satte nyt perspektiv på dét, der pludselig virkede så luksuriøst: En kanotur i et fredeligt land i selskab med sin familie.


Kanotur på Karup Å – Vores vurdering

De 3 bedste ting ved turen:

  1. Åens fine strømforhold og de mange snoninger på den første strækning fra Hessellund Sø Camping
  2. De mange forskellige dyr, vi så (malkekøer, guldsmede, fugle, fisk og skotsk højlandskvæg)
  3. Roen og oplevelsen af at være helt alene i naturen: Vi mødte kun få andre kanoer, åen gik gennem smukke, øde naturområder og det meste af tiden var vi langt fra veje og byer.

De 3 ting, vi gerne havde undværet på turen

  1. Vinden fra nordvest på førstedagen
  2. Hullet i bunden af den ene af de to udlejningskanoer
  3. Trafikstøj fra hovedvejen, da vi overnattede i telt ved Hagebro Kro

Vores samlede vurdering

Fire ud af fem stjerne til Kanoturen på Karup Å:

Fantastisk smuk tur med unik natur. Masser af variation i omgivelserne.

Fin og billig teltslagningsmulighed ved Hagebro Kro med adgang til vand, toilet og bad i hotellets kælder. Her kan man også indtage aftensmad og morgenmad, hvis man ikke selv vil kokkerere. Vi var generet af trafikstøjen fra hovedvejen bag kroen og ærgrede os over, at vi på en ellers meget naturskøn tur ikke kunne overnatte et mere roligt sted.

Dagsetaperne var lige i overkanten. Vi havde foretrukket at dele turen på 56 km over tre dage, men det var ikke muligt, da vi ikke kendte til shelterpladsen Nikkeborg mellem Hagebro Kro og Skive. Dén overnatningsmulighed er selvfølgelig med på min store planlægningsguide til Karup Å – så du kan tilrettelægge din tur bedre.

Karup Å er perfekt for familier, der kan lide at være væk fra masserne.

Familier med børn under 6-7 år kan nyde en halvdagstur fra Hessellund Sø Camping – men vil formentlig opleve distancerne på todagesturen som alt for lange.


Vil du afsted på kanotur på Karup Å? 
Planlæg din tur med denne komplette guide for kanotur på Karup Å.
Her finder du information om, hvornår I kan sejle, ideer til kortere kanoture på Karup Å, link til kortmateriale mv.   

Line Wagener

Redaktør på Alleud.dk. Min mission med Alleud.dk er at vise andre forældre vejen til flere fantastiske outdooroplevelser med deres børn. Jeg er selv passioneret outdoormenneske - og dyrker aktiv ferie i stor stil: Cykelferie, vandring, kano- og kajakture, MTB og andre outdooraktiviteter. Ved siden af jobbet som redaktør på Alleud.dk, driver jeg konsulentvirksomheden LINE WAGENER CONSULT (www.linewagener.dk)

You may also like...

2 Responses

  1. Birgitte siger:

    Også gode anmeldelser på turen herfra (vi tog den uden den stærke vind ;-)). Dejlig guide, fotos og fortælling Humørikonet smile

  2. Hans-Henrik siger:

    Jeg vil sige at din beretning er meget rammende, vi havde nær sat vores makkerkano over styr ved den sammensunkne bro, strømmen var voldsom hård og kanoen kom på tværs!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn


Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev

Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.