Vandring: De 10 bedste råd til vandreferie med små børn

Vandring børn børnefamilie familie

Har du små børn? Vil du gerne have dem med på en vandreferie?

Her får du 10 gode råd til vandring med små børn.

Børnefamilier kan nemlig godt tage på vandretur!

Læs også: Vandring i Østrig med små børn er børnevenligt, billigt og overraskende nemt.
Om børnefamilies vandreferie i Saalbach. Med to børn på 1 og 4 år.

De 10 bedste råd: Til børnefamilier, der vil på vandretur

1) Afstem forventningerne hjemmefra – og hver dag på ferien

Tal med dine børn om vandreferien, inden I tager afsted – og skab et tydeligt billede af, hvad I skal lave – og hvad det vil sige at være på vandretur.

Vær gerne helt konkret: Tal om dét, du selv glæder dig til. Når du deler din egen begejstring med børnene, smitter det.

Tal også om de udfordringer, I kan møde, når I vandrer – og hvad der kan blive svært eller hårdt. Lad børnene være med til at finde mulige løsninger på de udfordringer, I måske støder på. Hvad kan I gøre, hvis det bliver hårdt at gå op ad. Hvad kan I gøre, hvis det regner? Osv.

2) Gør vandreturen konkret: Øv jer hjemmefra – tag på en mikroferie

Tag børnene med ud på vandretur, før I skal afsted.

Det behøver ikke være langt væk hjemmefra – eller lang tid. Blot et par timer, hvor I afprøver vandrekonceptet. Jeg kalder den slags testture for mikroferie.

Det vigtige er, at du får mikroferien til at ligne den “rigtige” tur: Dvs. at I bærer rygsæk, at I har en lille madpakke med, at du opmundrer dit barn, at I øver jer i at se på kort – og alt det andet, du tænker, I skal gøre på den rigtige tur. Det er også vigtigt at du f.eks. ikke begynder at bære din 5 årige, hvis det bliver hårdt – hvis du har tænkt, at han/hun skal gå selv, når I først er afsted.

3) Køb en god bærestol – og afprøv den før du køber

Har du et lille barn med på vandreturen, der ikke kan gå så langt eller som har brug for en middagslur, bør I investere i en god bærestol. Det er det eneste ekstraudstyr, der er nødvendigt, for at I kan prøve kræfter med vandreferie.

Og afprøv stolen med barnet i – før du køber. Du skal både lægge vægt på, at barnet sidder godt, og at rygsækken kan indstilles til din ryg. Køb eventuel en brugt – de færreste slider en bærestol op.

4) Hav en fast base – og hold jer til dagsture 

Dagsture er en rigtig god og nem måde at komme i gang med vandreferie.

På dagsture kan I få de flotte naturoplevelser – men undgår samtidig at slæbe rundt på den tunge bagage. En fast base – f.eks. på et hotel – giver også børnene noget kendt og trygt at komme hjem til hver dag. En vandretur giver rigeligt med indtryk for små børn.

5) Vælg et hotel, hvor liftkort er inkluderet – hvis I er i alperne

Med små børn er det vigtigt, at I nemt kan komme op og ned ad bjerget. Et liftkort, der giver ubegrænset adgang til lifter, busser og gondoler giver jer stor fleksibilitet. Alene det at tage en gondol op – og ned igen – kan være en udflugt i sig selv.

Find et eksempel på hvordan et liftkort fungerer: Joker Card i Saalbach.

6) Gør første vandredag til en succes

Sørg for at jeres første vandredag er kort og overskuelig. Hav god tid og vær helt sikker på, at I kan klare ruten.

Så har du overskud til at vise børnene, at vandring er en positiv oplevelse : Skru op for din egen begejstring – tal om naturen, udsigten og de små overraskelser, der møder jer.

Hvis børnene får en succesoplevelse på førstedagen af jeres vandreferie, vil de se frem til resten af ferien. Det modsatte kan du selv tænke dig til….

7) Tag på en guidet vandretur, hvis det skal være ekstra nemt

Mange hoteller i Østrig har guider, der arrangerer vandreture i området.

Få svar på dine spørgsmål hos guiden, hvis I er usikre. Eller vælg en af de guidede vandreture, hvis I vil slippe for selv at finde vej.

8) Husk altid regntøj og en ekstra varm trøje

Selvom solen skinner fra en skyfri himmel, når I starter dagen, kan vejret hurtigt skifte.

Hav altid en ekstra varm trøje og regntøj til alle i familien med i rygsækken. Selvom det er højsommer. Særligt i bjergene kan uvejr komme meget uventet.

9) Følg vandreruter, der er familievenlige

Find informationer om de enkelte ruter, FØR I begiver jer afsted. Vær opmærksom på både højdemeter og sværhedsgrad – så I ikke ender på en tur, der kræver klatrefærdigheder.

Mange steder i Østrig er der vandreruter specielt til børnefamilier. Her er indlagt opgaver og udfordringer undervejs. Det bryder turen op i små overkommelige bidder.  Et eksempel fra Saalbach finder du i artiklen her: Vandring i Østrig med små børn – børnevenligt, billigt og overraskende nemt

10) Tag afsæt i din egen begejstring – det bliver kun sjovt, hvis du selv tror på det
Din begejstring smitter. Så simpelt er det. Skru lidt ekstra op for smilet og humøret – det kommer tifold igen.

Hvis du tænker, at den påstand er opreklameret pjat –  så læs lidt om Bonderøven Frank og motivation her:  Din begejstring smitter – glem alt om børn der siger “Jeg gider ikke”


Har du børn i skolealderen?

Så vil disse artikler måske interessere dig:

Vandretur med børn på 8 og 10 år på Gendarmstien – Danmarks vandrerute nr. 1 for børnefamilier

Vandring med større børn: Hvad jeg lærte om distancer, vægt, gåtider og grej

Line Wagener

Redaktør på Alleud.dk. Min mission med Alleud.dk er at vise andre forældre vejen til flere fantastiske outdooroplevelser med deres børn. Jeg er selv passioneret outdoormenneske - og dyrker aktiv ferie i stor stil: Cykelferie, vandring, kano- og kajakture, MTB og andre outdooraktiviteter. Ved siden af jobbet som redaktør på Alleud.dk, driver jeg konsulentvirksomheden LINE WAGENER CONSULT (www.linewagener.dk)

You may also like...

8 Responses

 1. S. Hansen siger:

  Plus nok vand at drikke og aktivering af børnene undervejs med opgaver, noget at finde ud af, konkurrencer.

 2. Morten siger:

  Det er også et godt tip lige at have noget chokolade eller energibar ved hånden til når energien svigter. Et stykke chokolade kan få selv trætte børn videre 🙂

 3. Rigtig rigtig gode tips 😀 Jeg glæder mig sindsygt meget til at kunne lave vandretur med min dreng. Det ville bare være det bedste! Tusind tak for de gode tips.

  God dag til dig 🙂

 1. 21. september 2018

  […] Frokost ved et shelter. Se hvordan du kan komme ud med dine børn her: Alleud.dk/vandreturmedbørn […]

 2. 6. maj 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn


Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev

Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.