Kanotur på Gudenåen | Fra Silkeborg til Avnsø med børn og nybegyndere

Kano Kanotur Silkeborg Avnsoe Brillerne Familie Barn kanosejlads

Reklame | Kanotur ved Silkeborg.

Har du endnu ikke haft familien med på kanotur? Savner du ideer til en familievenlig og smuk kanotur? Så hop med her.

I Silkeborg kan du leje kanoer på time- og dagsbasis, og Gudenåsystemet giver mange muligheder for korte og længere ture.

Hvis du skal have børn eller nybegyndere med i kano, vil jeg anbefale dig kanoturen fra Silkeborg Havn til Avnsø tur/retur. En superfin dagstur.

I artiklen her får du svaret på, hvad der gør kanoturen til Avnsø særlig familievenlig og særlig interessant.

  • Du får et par anektdoter fra turen
  • Jeg løfter sløret for, hvor du finder den hemmelige Klüwers Kanal, der fører dig ind til en eventyrlig smuk bid af Søhøjlandet.
  • Jeg deler tips til, hvad du skal være opmærksom på, hvis du skal afsted med børn eller som nybegynder
  • Du får en guide, så du nemt kan planlægge din egen kanotur på Gudenåen.
Gudenåen kano Kanotur Silkeborg Dagstur familie børnefamilie

‘Gør det igen, Line! Få kanoen til at vippe – det er sjovt! Jeg er ikke bange mere’. Signe på 6 år var meget nervøs, da vi satte os i kanoerne i havnen i Silkeborg. Det var hendes allerførste møde med en kano. Hun overvandt dog sin frygt, efter jeg havde lavet lidt sjov, vippet med kanoen og overbevist hende om kanoens stabilitet.

Kanotur fra Silkeborg Havn til Avnsø via den hemmelige kanal | Nem dagstur for nybegyndere og familier

Kanotur familie kano Silkeborg

To forventningsfulde familier er klar til dagens kanooplevelser ved Silkeborg. Fire voksne og fem børn i alderen 6 til 11 år.

Kanoturen fra Silkeborg Havn til Avnsø testede jeg en lørdag i juni.

Kanoteamet bestod af to familier.

Min egen familie med to voksne og to børn på 9 og 11 år. Vi har været afsted på kanoture en del gange.

Den anden familie bestod af to voksne og tre børn på 6, 9 og 11 år – vores gode venner fra København. De var nybegyndere – med undtagelse af far Martin, der mindedes en enkelt kanotur engang i fjern fortid.

Jeg havde glædet mig til at dele min kanopassion med netop dem. Og havde gjort en del overvejelser om, hvad der skulle til for at gøre turen til en succes (…og de tricks får du her).

Turen var helt perfekt. Mine børn havde jo ikke prøvet kano før, og ruten og turens længde viste sig at være lige i øjet. Der var tid til, at børnene kunne padle, god tid til pauser og en svømmetur. Og alle havde højt humør undervejs og stadig energi, da vi kom retur. En rigtig god og smuk tur! – Martin, der havde sine børn med i kano for første gang.

Udstyret med redningsveste, kort og padler til både børn og voksne, lagde vi fra land i Silkeborg. Klar til en dag på vandet.

Den planlagte rute ville tage os fra kanoudlejningen på Silkeborg Havn modstrøms ad Gudenåen til Brassø og forbi Kongensholm Øen. I Brassø skulle vi finde den hemmelige Klüwers Kanal og padle ind i Avnsø. Efter en rundtur i Avnsø retur til Silkeborg.

Kanotur Silkeborg

Husene, der ligger langs åen i Silkeborg centrum, er efterspurgte. Haver og bygninger er velholdte hvilket gør sejlturen ud af Silkeborg til en smuk oplevelse.

Hjehlen hjuldamper gudenå kano sejltur familie

Den legendariske hjuldamper Hjejlen passerer os i fuld fart. Vi holder os ved bredden, og børnene griner af den vuggende ‘tivolitur’ på bølgerne, som hjuldamperen skaber.

‘Øh… kano?! – Hvad er dét for noget?’

Men inden vi overhovedet kom afsted, var der opstået udfordringer i København.

“Kanotur – skal vi dét?! ….Men hvad er en kano, mor?”.

Sådan var reaktionen, da min ven Mette fortalte sin yngste datter, Signe på 6 år, at de skulle med mig på kanotur ved Silkeborg.

Mette smilede. Og pædagogisk som hun er, viste hun Signe et par fotos fra en kanotur, som min familie havde været på tidligere.

“Se Signe, her er en kano. Og her er Line. Kan du se, de padler i kanoen”. 

Men billederne skabte på ingen måde den forventede afklaring hos Signe. Den lille pige blev bare endnu mere forvirret og udbrød:

“Jamen mor, skulle VI ikke med? Hvorfor er de taget afsted allerede – helt uden os?”

Børn er skønne!

Klüwers Kanal – den smukke (og hemmeligt anlagte) indgang til naturperlen Avnsø (‘Brillerne’)

Gudenåen er blandt de mest populære åer i Danmark, når det gælder kano- og kajaksejlads – og alt muligt anden sejlads i øvrigt.

Især vandet ved Silkeborg Havn viste sig at være ret trafikeret.

Den gamle hjuldamper Hjejlen passerede os flere gange og efterlod bølger, der fik kanoerne til vippe lidt ekstra.

Eliteroere fra den lokale kajakklub piskede forbi os i tæt kapløb. Og en del andre familier, havde – ligesom os – havde lejet kanoer, kajakker eller små motorbåde for et par timer.

Men roen sænkede sig, da vi efter en god times sejlads padlede ind i Avnsø gennem Klüwers Kanal.

Klüwers Kanal Brassø Avnsø Silkeborg Kanotur

På vej ind i eventyrland: Bøgetræernes grene bøjer sig ind over Klüwers Kanal. Indsejlingen til kanalen finder du kun, hvis du ved, hvor du skal lede.

Klüwers Kanal er ikke mere end 30-40 cm dyb. Kun kanoer, kajakker og små robåde kan passere.

Kanalen har noget hemmeligt over sig. Den kan ikke umiddelbart ses fra Brassø. Kun når du leder og kommer helt tæt på, opdager du indsejlingen.

Derudover er der en anden finurlig ting ved kanalen: Den blev nemlig også udgravet i al hemmelighed.

Historien lyder, at skovridderen Carl Christian Klüwer var en handlingens mand. Én, der ikke lod sig tryne af regler og hierarkier.

Klüwer passede skoven og besluttede en dag – for knap 150 år siden – at den smukke Avnsø skulle forbindes med Brassø og dermed hele Gudenåsystemet.

Han satte gang i udgravningen af en kanal. Uden at spørge hverken sin chef eller myndighederne om lov. I al hemmelighed.

Men projektet blev opdaget, og den driftige Klüwer blev grundigt irettesat. Men heldigvis for os – her i 2018 – fik kanalen lov at bestå.

Jeg sender Hr. Klüwer en stor tak for hans handlekraft.

Kanalen og Avnsø viste sig nemlig at blive kanoturens højdepunkt. Og det er netop her det familievenlige og helt unikke kommer ind i billedet.

Puha, det var en smule udfordrende med de de hurtigtgående kajakker, damskibe og motorbåde. Men her i Avnsø er det virkelig afslappende på en ‘vi-er-et-med-naturen-måde’ – Mette, der var med på kanotur for første gang

Avnsø (‘Brillerne’) – Derfor skal du padle ind i Avnsø på din kanotur på Gudenåen

Men hvad gør Avnsø til noget særligt?

Og hvorfor er Avnsø mere familievenlig end så mange andre strækninger på Gudenåen?

Søen ligger gemt og omkranset af store bøgetræer. Den kan kun nås fra Gudenåsystemet via Klüwers Kanal i robåd, kano eller kajak.

Motorbåde og andre større fartøjer er forbudt på søen.

Det betyder, at vandet på Avnsø er næsten blikstille. Her er ingen strøm. Og ingen støj fra motorbåde, damp fra hjuldampere eller hvin fra kapløbs-ivrige kajakroer.

Jeg kunne næsten høre ‘I skovens dybe stille ro’ blive afspillet for mit indre øre, vi vi forlod den trafikerede Brassø og padlede ind i Avnsø.

Kom nu, mor. Må vi ikke også sejle lidt selv, når Gustav og Anders må?”

Min datter på 9 år ser ivrigt på mig, da vi lægger til land ved bredden i Avnsø. Hun vil gerne alene afsted i en kano sammen med sin jævnaldrende ven Ida.

Jeg giver dem lov. Der er roligt på Avnsø, og selvfølgelig kan de klare det. De to piger vokser ti centimeter af stolthed.

De voksne går i land og gør frokosten klar.

Imens padler de fire store børn rundt på Avnsø i to kanoer. Jeg sætter stille efter dem i den sidste kano. Men overvågningen er overflødig.

Børnene har helt styr på teknikken. De morer sig med at sejle i sivkanten, padler om kap og øver sig i at vende kanoerne hurtigt på den stille sø.

Jeg har svært ved at overtale dem til at padle retur til de andre, da de har været søen rundt. De have gerne brugt endnu mere tid i Avnsø.

Kano kanotur Silkeborg Brillerne Anvsø Barn Familie

De to niårige piger, Alma og Ida, år får lov til at padle rundt i det stille vand på Avnsø. Her er – modsat på resten af Gudenåsystemet – ingen motorbåde eller anden hurtig trafik.

Kano Silkeborg Kanotur Barn Padle

Et sammenstød er nær. Men vennerne Gustav og Anders på 11 år giver den gas i deres kano og får med nød og næppe afhvervet sammenstødet med deres to lillesøstre i den anden kano.

Avnsø bliver i øvrigt også kaldt ‘Brillerne’.

Søen har form som et par gammeldags briller (lorgnetter) – den type briller, der ikke har brillestænger men bliver holdt fast med en næseklemme. Den historie forsøgte jeg også at fortælle børnene – men det gav absolut ingen mening i deres verden.

Luksusfrokost og kaffe ved søbredden af Avnsø

Madpakker klinger af slatne leverpostegsmadder i manges ører.

Men i min familie e-e-e-e-elsker vi madpakker, når vi er på tur.

En madpakke betyder nemlig, at vi kan sætte os præcis, hvor vi har lyst. Finde et roligt sted, slappe af og nyde maden midt i naturen. Intet er bedre i min optik. Ingen panik på grund af sultne børn. Ingen ståen-i-kø-ved-en-travl-cafe. Bare natur og ro.

Måske skyldes vores madpakkekærlighed også, at slatne leverpostegsmadder ikke findes i vores madpakkeunivers. Standardversionen omfatter færdighakket salat fra supermarkedet toppet med peanuts, mayo og kød af en eller anden art. Nemt og lækkert turmad.

På denne tur var frokosten dog røget et stort trin op af ‘lækkerhedsstigen’:

Vi havde sandwich og salater med fra Madselskabet i Silkeborg, der laver økologisk take-away. Dét var luksus. Madselskabet havde tilmed leveret maden i små termoposer, så salat og sandwich havde holdt sig kølige og appetitlige trods det varme sommervejr.

Efter maden legede børnene i skoven – og vi voksne hældte kaffen op i de medbragte mugs.

Pause kanotur Avnsø Brillerne kano

Lykken er… en kop kaffe med udsigt. Vi holder pause på bredden ved Anvsø.

Børnearbejde….og en svømmetur i Gudenåen

Efter frokostpausen, forlod vi søbredden ved Avnsø og satte kurs retur mod Silkeborg.

Undervejs gjorde vi stop et af de steder, hvor Gudenåen har sandbred og fine bademuligheder.

Børnene hoppede i badetøjet og fandt deres snorkler frem. De fik svømmet og set en del ‘meget store’ (?!) Gudenåfisk, inden vi padlede det sidste stykke tilbage til havnen og afleverede kanoerne.

Det er virkelig sjovt at sejle i kano. Men jeg synes, det er snyd, at du bare kan komme på kanotur igen og igen, Alma. I min familie har vi jo kun prøvet én gang – Ida på 9 år, der var på kanotur for første gang

Kanotur børn familie kano Silkeborg Gudenå

De to piger på 9 år har fået styr på teknikken i kanoen. Styrmanden tager en pause med benene oppe. Børnearbejde er tilladt, når man er i en kano.

På kajen i Silkeborg evaluerede vi turen.

Der var ‘tommel-op’ fra både store og små, og jeg var glad for, at det var lykkes mig at overbevise vores storbyvenner om, at kanotur slet ikke er så tosset endda. Nu er udfordringen kun, at børnene plager om endnu en kanotur.

Jeg vil helt bestemt tage familien med på kanotur igen. Det er en god måde at være sammen på. Der er plads til alle tempi, og det styrkede virkelig holdånden og sammenholdet, at vi skulle være sammen om at komme fremad. Alle børn vil rigtig gerne prøve igen. – Mette, der havde sine 3 børn med i kano for første gang

Kanotur Silkeborg Kano Klüwers Kanal Gudenå

Livet er skønt, når man kan dele sin passion for udeliv med sin familie og gode venner


Sådan bliver kanoturen en succes med børn og nybegyndere

Jeg havde glædet mig meget til kanoturen. At min ven Mette havde vist mig den tillid at overlade sin families kanodebut i mine hænder var en stor tillidserklæring.

Jeg havde derfor også nøje overvejet, hvordan turen skulle tilrettelægges, så de ville få en god oplevelse (og blod på tanden efter flere kanooplevelser).

Jeg traf tre beslutninger, der betød, at kanoturen blev en positiv oplevelse for alle kanodebutanterne

  1. Turen skulle være relativ kort
    En kort tur er en overskuelig tur – næsten uanset hvad børn eller voksne i øvrigt synes om at padle i kano.
    Der er god tid til pauser, plads til impulsive aktiviteter og gode muligheder for at give børnene plads og rum til at øve sig i kanoerne.
  2. Så få kanoer som muligt
    Til 9 personer vil det være naturligt at vælge fire kanoer. Men jeg skar antallet ned til tre.
    Det betød, at der ville være færre fartøjer at holde styr på. Og at de ældste børn kunne sidde sammen 2 og 2 i kanoerne og hygge sig.
  3. Ruten skulle være varieret og spændende
    Børns motivation bliver hurtigt kvalt af ensformighed. De fleste børn er nysgerrige og elsker variation og små overraskelser. Og netop dét er kanoturen til Avnsø leveringsdygtig i:
    Her padler du både på et almindeligt åstykke (Gudenåen) og hen over en større sø (Brassø). I trafikeret vand (ved havnen) og helt stille vand (Avnsø). Gennem et byområde og ud i et meget smukt, roligt og naturskønt område.
    Og Klüvers Kanal og historien om Klüwer er et lille finurligt ad-on.

Sådan kommer du selv afsted på kanotur ved Silkeborg

Dagstur på Gudenåen fra Silkeborg

  • Kanoleje: Silkeborg Kanocenter udlejer kanoer på time- eller dagsbasis. Redningsveste er inkluderet i kanolejen.
  • Kort: Du får udleveret et kort af kanoudlejeren. Orienter dig eventuelt hjemmefra via googlemaps.
  • Start- og slutsted: Silkeborg Kanocenter ligger ved slusen, hvor Østergade krydser Gudenåen. I henter og afleverer kanoer samme sted. Her er også toilet.
  • Turforslag: Kopier turen fra denne artikel:
    Sejl sydpå fra Silkeborg Havn ad Gudenåen til Brassø og forbi Kongsholm Øen. Kryds Brassø og find Klüvwers Kanal på Brassøs højre bred lige efter et skilt, der står placeret i sivene. Kanalen kan ikke ses, før I kommer helt tæt på. Følg kanalen til Avnsø (‘Brillerne’).
    I Avnsø kan I padle søen rundt, og der er flere steder, hvor I kan lægge til land.
    Effektiv padletid tur/retur inklusiv Avnsø rundt: 2-2½ timer

Flerdages kanotur på Gudenåen

Gudenåen er Danmarks længste å, og kanosejlads er tilladt på 140 af åens 160 km.

Langs åen er der fine rastepladser og mange telt- og campingpladser.

Der er gode muligheder en længere kanoferie på Gudenåen med Silkeborg som knudepunkt. Jeg har selv været afsted flere gange og kan bestemt anbefale det.

Turforslag:

  1. Tørring – Silkeborg (ca. 68 km)
    Dette er den måske mest populære tur på Gudenåen – og ikke uden grund:
    Variationen er stor. De første dage er Gudenåen smal og snirklet, og I fornemmer tydeligt, at I sejler medstøms.
    Den sidste del af turen går gennem større søer, og det kuperede midtjyske landskab tårner sig op omkring bredderne, indtil I rammer Silkeborg.
    Glem ikke en afstikker ind i Avnsø via Klüwers Kanal, når I padler gennem Brassø.
  2. Silkeborg – Randers (ca. 70 km)
    Start i Silkeborg og følg Gudenåen nordpå.  Første del af turen går gennem Silkeborg Langsø, herefter følger et længere å-stykke frem mod Tange Sø. Derfra videre til Fladbro lige før Randers.

Hvor langt kan vi padle om dagen?

  • Som tommelfingerregel kan du regne med, at I kan padle med en hastighed på ca. 4. km/t. Læg dertil alle pauser.
  • Dagsdistancer på 10-15 km er passende med børn.
  • Vær også opmærksom på, at modvind eller sidevind på særligt på søerne påvirker hastigheden og kan trække en del ekstra kræfter ud af armene.

Praktisk: Transport af kanoer og bil

  • Transport af kanoerne til startstedet i Tørring eller fra slutdestinationen i Randers sørger Silkeborg Kanocenter for.
  • I kan få jeres bil transporteret fra startstedet til slutdestinationen, så I slipper for at tage tilbage til startstedet og hente bilen. Læs mere på Silkeborg Kanocenter

LÆS OGSÅ: De 9 bedste råd til kanotur med børn

Undgå problemer: Sådan holder du dine ting tørre på kanotuen

Selvom vejret er godt, bør du sikre dine ting mod vand.

Der kommer hurtigt til at ligge lidt vand i bunden af kanoen. Det sprøjter, når børnene padler. Og hver gang du skifter for at padle i den anden side, trækker du vand med ind over kanoen.

Hold skiftetøj, madpakke, mobiltelefon og andet bagage tørt:


Artiklen er markeret med reklame, da Alleud.dk samarbejder med Visit Silkeborg.
Visit Silkeborg havde betalt kanoleje og frokost men har ikke haft indflydelse på artiklens indhold.

Line Wagener

Redaktør på Alleud.dk. Min mission med Alleud.dk er at vise andre forældre vejen til flere fantastiske outdooroplevelser med deres børn. Jeg er selv passioneret outdoormenneske - og dyrker aktiv ferie i stor stil: Cykelferie, vandring, kano- og kajakture, MTB og andre outdooraktiviteter. Ved siden af jobbet som redaktør på Alleud.dk, driver jeg konsulentvirksomheden LINE WAGENER CONSULT (www.linewagener.dk)

You may also like...

1 Response

  1. 10. december 2022

    […] Når du vandrer på Himmelbjergruten skal du hen over denne fine bro over Klüvers Kanal. Her padler mange ind i kanoer, fordi kanalen fører ind til den lille stille Avnsø,. Jeg har tidligere skrevet en artikel om denne begyndervenlige kanotur. Find artiklen her; Kanotur fra Silkeborg til Avnsø […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn


Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev

Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.