10 undskyldninger for at fravælge aktiv ferie med børn – og hvorfor de ikke holder

Aktiv ferie - 10 dårlige undskyldninger

Har du overvejet at tage på cykeltur, vandreferie eller kanotur med dine børn – uden det er blevet til noget?

Så har du garanteret brugt én af de klassiske undskyldninger.

Jeg har hørt mange ­– rigtig mange – undskyldninger for, hvorfor voksne ikke at tager deres børn med på cykelferie, kanotur eller vandretur. Nu skal jeg fortælle dig to hemmeligheder:

Hemmelighed nr. 1: Mange af disse undskyldninger er virkelig dårlige!

Hemmelighed nr. 2: Det er synd for børn, der bliver snydt for denne type oplevelser!

I min verden er der kun én rigtig god grund til at fravælge aktiv ferie med sine børn: Nemlig hvis du selv (som forælder) HADER at bevæge dig og HADER at være udenfor.

Har du det sådan? Så skal du ikke tage på cykelferie, kanotur eller vandring med dine børn. Det bliver aldrig en succes.

MEN – hvis der ikke bor et inderligt had til fysisk aktivitet og frisk luft i dig, så tjek lige, om du har brugt en af disse 10 dårlige undskyldninger for ikke at komme afsted.

Her får du de 10 [dårligste] undskyldninger, jeg har hørt. Og hvorfor de ikke holder vand.

10 undskyldninger for ikke at tage på cykelferie, kanotur eller vandretur med børn – og hvorfor de ikke holder

1. ”Mine børn kan ikke cykle/vandre/sejle så langt”

Jo det kan de godt! Børn kan dobbelt så meget som de selv tror, 3 gange så meget, som deres far tror –  og 10 gange så meget som deres mor tror.

Det er din opgave som forælder at give dine børn muligheden for at vise dig, at de faktisk kan!

2. ”Det kræver alt for meget planlægning”

En cykelferie, kanotur eller en vandreferie kan tage tid at planlægge.

Men det behøver ikke være besværligt eller tage lang tid: Køb en pakkerejse – så er det hele organiseret for dig. Eller kopier en af de ture, du kan læse om her på Alle Ud. Her finder du ture, der er målrettet børnefamilier.

Brug f.eks. min planlægningsguide til kanotur på Karup Å, lad dig inspirere af min families cykeltur langs Donau eller tag på en vandreferie i bjergene i Østrig, som denne småbørnsfamilie.

Kopier andre – og wupti – så tager planlægningen ikke mange timer!

3. ”Vi har aldrig prøvet før”

Der er en første gang for alt. Husker du første gang, du skulle holde en tale? Eller første gang, du skulle køre bil? Men du klarede det, gjorde du ikke? Og anden gang var allerede noget lettere, ikke sandt? Og bagefter var du stolt over, at du gjorde det?

Første gang er altid en overvindelse. Også når det gælder cykelferie, vandring eller kanotur. Tro på, at det nok skal gå. Og lad være med at slå et stort brød op. Mit bedste råd til nybegyndere: Start med en mikroferie. Så får du erfaring – uden stor investering eller risiko.

4.  ”Jeg vil slappe af i min ferie”

Aktiv ferie ér afslapning. Yep, det mener jeg. For både krop og sind:

Når du bruger din krop, kobler hjernen af. Hjernen giver slip på hverdagens to-do-lister, du glemmer din trælse chef og de uendeligt mange arrangementer, du skal huske at dukke op til i børnenes institutioner og skoler. (Og dét er da virkelig afslapning!)

Og om eftermiddagen, når dagens fysiske udfoldelse er slut, er det kroppens tur til at slappe af. Kan du komme i tanker om en mere afslappende fornemmelse i kroppen end lige efter lidt fysisk aktivitet? Aktiv ferie ér afslapning. (Og psst: Du har jo børn med, så det foregår i deres tempo. Helt hårdt bliver det nok ikke for dig!)

5. ”Vi mangler udstyr”

Det gør vi alle.

Jeg har også en lang ønskeseddel med nyere, bedre eller lækrere udstyr, jeg godt kunne tænke mig.

I dag har jeg da efterhånden fået skaffet en masse lækkert grej. Men jeg startede også selv med en sort sæk over en gammel sportstaske første gang, jeg var på cykeltur. Først senere har jeg investeret i et par topgode cykeltasker.

Og min første vandretur foregik i et par kondisko. Og pyt – jeg fik jo oplevelsen!

I mangler måske udstyr –  ja – men sig pyt og tag afsted alligevel – Lån noget grej, brug hvad I har eller købt noget brugt. Eller vælg en tur, hvor I ikke behøver så meget udstyr: F.eks. en pakkerejse – eller en cykeltur, hvor I overnatter indendørs.

6. ”Det er ikke sjovt, når det regner”

Er det sjovt i Lalandia, når 500 andre børn skriger?

Der er situationer på alle ferier, som ikke er eventyrlige.

Regner det, så hold ind og snup kop varm kakao. Det vil dine børn klappe i hænderne over. Eller tag en overliggerdag med et museumsbesøg.

Er der ikke mulighed for at søge ly, så vend den trælse situation til en udfordring: Giv dine børn den gave det er at erfare, at de kan klare ting, selvom det er svært og hårdt. De bliver mere stolte, end du kan forestille dig. Og situationen bliver med sikkerhed dén, I kommer til at grine mest af og tale mest om, når I kommer hjem.

7. ”Det er alt for farligt”

Der er meget, der er farligt her i livet.

Det sikreste er at blive liggende under sin dyne dagen igennem. Men dér får man ikke mange mindeværdige oplevelser!

Der er ikke grund til at opsøge farerne eller være dumdristig. Men at cykle en lille tur, padle ned af en dansk å eller vandre en dag op i bjergene. Hmmmm jeg kan forestille mig ret meget andet, som er betydeligt mere farligt.

8. ”Jeg bryder mig ikke om at sove i telt”

Fair nok – så lad være med det!

Aktiv ferie behøver ikke være primitivt. Du kan sagtens tage på cykeltur og sove indendørs under en lækker dundyne. Her er 6 forslag til indendørs overnatning på cykelferien. Eller læs artiklen her om småbørnsfamilien, der tog på vandretur og overnattede på hotel (uden det blev dyrt i øvrigt).

9.  ”Mine børn er alt for små”

Nogle mener, at babyer er for små til at tage på museum, gå på cafe eller se TV. Men det har de fleste forældre alligevel udsat deres puslinge for. Du kan godt tage på aktiv ferie, selv med helt små børn. Turen skal bare tilpasses præcis de behov, dine børn har. I skal medbringe dét udstyr, der gør turen overskueligt for dig – og I skal selvfølgelig ikke kaste jer ud ret lange distancer.

Se hvordan Danny og Lotte løste udfordringer med blebørn på en cykeltur.

Nøglen er tilpasning: Tilpas jeres tur , så den matcher jeres ønsker og behov.

10.  ”Aktiv ferie?! Nej – det gider mine børn ikke”

Så spørger jeg: Hvem er den voksne? Dig!

Det er dig som forælder, der skal vise vejen. Hvis du glæder dig, smitter det. Hvis du inddrager børnene i planlægningen og forberedelserne begynder børnene også glæde sig. Lad dem få små konkrete ansvarsområder og opgaver. Og del din egen begejstring. Det smitter. Jeg ved det – det virker.

Derfor skal du droppe de dårlige undskyldninger – og tage på aktiv ferie med dine børn

Har DU brugt nogle af disse 10 undskyldninger? Nu ved du, at de ikke holder vand.

Jeg har kun ét enkelt budskab til dig:

Hvis du bare har lille bitte smule lyst til at prøve en aktiv ferie med dine børn, så gør det. Du fortryder det ikke. Det er kvalitetstid, nærvær og fælles oplevelser, I bare ikke får andre steder.

God tur!

//Line

Indlægget indeholder affiliatelink


Få konkrete ideer til cykeltur, vandretur, kanotur og friluftsliv med børn:

Tilmed dig Nyhedsbrev fra Alle Ud her

You may also like...

2 Responses

 1. Tak for er skønt indlæg! Vibhar lige været på to ugers ferie – den første uge var ren afslapning på hotellet og vi brugte klapvognen meget til den to-årige – selvom vi aldrig før har haft klapvogn med på ferie!
  Den anden uge lejede vi en bil og kørte på ture op i bjergene. Klapvognen kunne ikke være i bilen, men det kunne bæreselen – og vi oplevede ingen problemer overhovedet!
  Det var dejligt at tage barnet med ud i smuk natur, da det nu engang er den slags ferier vi selv er vant til,

  • Line Wagener siger:

   Hej Camilla
   Dejligt at høre, at I kom omkring uden klapvognen (som jo virkelig kan være noget af en hæmsko!) – og ja, det gælder om at vise sine børn dét, man selv sætter pris på.
   Vh. Line

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv dine børn lyst til flere friluftsoplevelser!

Få ideer til frilufts-adventsgaver

Du har nu tilmeldt dig Alle Ud's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.