Klippeklatring på Bornholm | Udfordrende og sjovt også for børn og familier uden klatreerfaring

Klippeklatring Vang Stenbrud familie outdoor Bornholm

Reklame | Klippeklatring på Bornholm

“Nøøj, det var svært – og sjovt! Må jeg prøve en tur mere?”

Alma på 9 år har netop sat fødderne på jorden igen efter sin første klatretur på af de næsten lodrette klippevægge.

Hun kikker med bedende øjne på Simon, vores klatreinstruktør.

“Selvfølgelig”, er svaret. “I får to ture i træk, før vi bytter. Og du skal nok komme til igen! Masser af gange”.

Alma hopper og klapper.

“Så vil jeg gerne prøve dén bane der”.

Vi er i Vang granitbrud på Bornholms vestkyst – og i fuld gang med dagens outdooraktivitet: Klippeklatring.

I denne artkel kan du læse om vores oplevelser. Du får også svar på de mest almindelige spørgsmål, så du selv kan komme afsted til klippeklatring med din familie.

Klippeklatring med børn

3 timer har vi til at forcere de lodrette klippevægge.

Det ser helt umuligt ud.

Men min 9 årige datter har netop klatret den første tur hele vejen op, så mon ikke også, jeg selv kan klare det, tænker jeg. Heldigvis er det ikke min tur endnu, så jeg bruger tiden på at aflure, hvor de andre sætter deres hænder og fødder.

Simon har løsnet rebet fra Almas klatresele, og de er på vej mod næste udfordring.

“Du skal være ekstra opmærksom her. Det har regnet i nat, og vandet siver ud af sprækkerne. Kan du se det?”, Simon og Alma står klar ved den næste klatrebane, og Simon deler ud af sin erfaring.

“Klipperne er lidt våde og glatte. Men du kan godt klare det – og jeg skal nok hjælpe dig”, siger han og fæstner toprebet i Almas klatresele.

Klippeklatring klatring barn familie Vang granitbrud bornholm

Der er kun små smalle sprækker at holde fast i – og klippen er glat

Fødderne glider et par gange på de glatte klipper. Men til tops når hun.

bornholm klippeklatring børn klatring familie

Yes – jeg klarede det! Det giver et stort selvtillidsboost at komme til tops på de lodrette klippevægge

Bornholm – det eneste sted i Danmark du kan klippeklatre

Bornholm er det eneste sted i Danmark, hvor du kan prøve klippeklatring.

Derfor var jeg heller ikke et sekund i tvivl om, at netop dét skulle på programmet, da vi besøgte Bornholm på vores miniferie i forsommeren.

Jeg har haft børnene med i et par indendørs klatrehaller før. Men vi er stadig klatre-noviser. Og ingen af os har taget klatrekurser (endnu).

Derfor er det en fantastisk mulighed, at Bornholm Outdoorcenter tilbyder klippeklatring med instruktør. Her kan alle være med – også nybegyndere og børn.

Klippeklatring Topreb klatring Bornholm outdoorcenter vang granitbrud

Spiderman ligner jeg ikke. Men op kommer jeg- med lidt hjælp og gode råd fra klatreinstruktøren, der har en ufattelig stor portion tålmodighed med i baglommen.

Rebklatring – den nemmeste måde at komme igang med klatring

Klatringen på klipperne foregår med topreb. Det betyder, at der går et reb fra din klatresele til et ankerpunkt i toppen af klippen og derfra ned til instruktøren.  På den måde kan instruktøren holde dig – og du falder aldrig mere end et par centimeter, hvis du glider.

Toprebet giver på den måde stor tryghed. Vi oplevede at kunne fokusere 100% på klatringen, fordi vi ikke skulle bekymre os om sikkerheden – heller ikke når vi kom op i 6 meters højde.

Rebet har også en anden fordel: Instruktøren kan hive lidt i det, hvis du står på en særlig vanskelig passage. Det er en fin hjælp til især børn, som på den måde kan få succes med klatringen, selvom de klatrer på en lidt vanskelig bane.

Jeg tænker, at rebklatring derfor også er mere begyndervenligt end bouldering. Den type klatring kender du måske fra de indendørs klatrehaller, hvor man klatrer i lav højde uden sele og reb.

Og når rebklatringen tilmed kan foregå udendørs i naturskønne omgivelser (i stedet for i en svedlugtende klatrehal), er lykken jo gjort.

Klippeklatring Bornholm

Klippeklatring foregår med stærke klatrereb.

Klatring Sikring Topreb Klippeklatring Bornholm

Du falder ingen steder, selvom du glider. Instruktøren har godt fat i rebet, der er sikret i hans egen klatresele og i et ankerpunkt i toppen af klippen.

Klippeklatring – du når at prøve mange baner og læringskurven er stejl

Vi skiftes til at klatre på de forskellige baner.

Pauserne mellem turene er tiltrængte. For det er hårdt for fingre og muskler at holde sig ind til klipperne. Klatregreb, som vi kender det fra klatrehallerne, er der jo ikke nogen af.

De tre timer på klipperne går alt for hurtigt. Det er sjovt – og vi bliver fuldstændig bidt af det.

Ikke overraskende er spørgsmålet fra min datter derfor også: “Mor – hvornår skal vi klippeklatre igen?”, da vi har sagt farvel til Simon efter dagens klatring.

klippeklatring klatring klipper bornholm børn familie nybegynder

Alma har nået toppen og er på vej ned. Hun sætter fodsålerne ind på klippen, læner sig bagover og går langsomt ned af klippesiden – næsten som rappelling.

 

Klippeklatring Bornholm Outdoorcenter Vang granitbrud klatreinstruktør instruktør

En entusiastisk instruktør er guld værd. Simon fra Bornholms Outdoorcenter har ærmet fuld af søde opmuntringer og skøre klatreanekdoter. Han vinder hurtigt tillid hos store og små.

Granitbruddet i Vang – fra arbejdsplads til outdoormekka

Ud over at være hjem for klippeklatring, er der også andre spændende faciliteter og et par interessante historier knyttet til Vang granitbrud.

Jeg synes altid det er tankevækkende, når forskellige steder, jeg besøger, fletter sig sammen i en fælles fortid. Og jo mere man kommer rundt i Danmark, des flere tråde ser jeg – og jo mere finurlig viden, kan jeg give videre til mine børn.

historierne først:

I Vang lærte jeg blandt andet, at

  • Christiansborg i København er bygget med granit fra stenbruddet i Vang.
  • Storebæltsbroen har sine rødder i Vang: I 1980´erne og i starten af 1990′ erne blev der hentet store mængder sten i granitbruddet, da forbindelsen over Storebælt skulle etableres.
  • Knap 100 mand var beskæftiget i Vang granitbrud i 1990’erne, og Bornholm var både førende og toneangivende indenfor granitproduktion i verden.

Se det anede jeg overhovedet ikke, før jeg stod i Vang!

Men det er historier, der er fine at dele med ungerne – små kroge, de kan hænge deres Danmarkshistorie op på.

Og hvad så nu?

Efter at granitbruddet i +100 år havde spillet en vigtig rolle som arbejdsplads og leverandør af granit, stoppede granitbrydningen i 2004.

Men når én epoke slutter, starter en anden.

I dag er området fredet, og Vang granitbrud er blevet et et lille outdoormekka:

  • Der er etableret vandrestier og mountainbikespor.
  • Klatreentusiaster kan boltre sig på de lodrette klippevægge.
  • Du kan vandre hen over en af Bornholms vildeste broer
  • Du kan overnatte i dét, der ifølge vores klatreinstruktør, Simon, er Danmarks dyreste shelter. Om dén rekord holder vand, har jeg ikke kunnet få bekræftet. Men arkitekttegnet, storslået og meget rummeligt (45 m2) er det i hvert fald.
Shelter Vang granitbrud bornholm overnatning

Du kan overnatte i shelter i Vang granitbrud. Udformningen er inspireret af klipperne, og shelteret ligger få hundrede meter fra klatreområdet.

Hvis du kan lide udsigt og højder, må du heller ikke snyde dig selv for en tur hen over kunstneren Peter Bonnéns spektakulære bro.

Broen går hen over en dyb kløft i granitbruddet, og udsigten over kysten er bjergtagende.

Broens bund består af gitterplader, så du får fornemmelsen af at gå frit i luften, hvis du vender blikket nedad. Og der er langt ned!

Kunstneren Peter Bonnén har skabt den spektakulære bro i Vang Grantibrud. Billedet her er fra en infostander i området og er oprindeligt fotograferet af Brynke Maibøl. Da vi krydsede broen havde disen havde lagt sig tungt i granitbruddet, så vi blev selv snydt for udsigten.


FAQ: Klippeklatring på Bornholm

Er du i tvivl om klippeklatring er noget for din familie?

Find svar på de mest almindelige spørgsmål her:

  1. Vi har ikke klatret før – kan vi være med alligevel?

    Ja. Klippeklatring er for alle. Også børnefamilier.

    I kan prøve kræfter med klippeklatring, selvom ingen i familien har klatret tidligere.

    Instruktøren giver jer den nødvendige introduktion, sørger for alt det praktiske og sikkerhedsmæssige og hjælper jer undervejs. Der er baner i forskellige sværhedsgrader, så alle kommer godt igang.

  2. Hvor gamle skal børn være for at prøve klippeklatring?

    Hos Bornholm Outdoorcenter kan børn fra 6 års alderen deltage.

  3. Hvilket udstyr skal vi medbringe?

    Tag sko og tøj på, der gerne må blive beskidt, og som I nemt kan bevæge jer i. Almindeligt fritids- eller sportstøj er fint. Klatresko, som du måske kender fra de indendørs klatrehaller, er ikke nødvendige, når du klatrer udendørs. Du kan bruge et par vandresko, løbesko eller lignende.

    Instruktøren medbringer alt nødvendigt klatreudstyr.

    Men husk dit kamera, hvis du vil forevige oplevelsen!

  4. Hvad med sikkerheden – er klippeklatring ikke farligt?

    Instruktøren er uddannet og giver jer retningslinjer for, hvordan I opfører jer i klatreområdet.

    Du får en hjelm og klatresele udleveret. Under klatringen er du spændt fast i et reb, som instruktøren holder fast i.

    Børn under 10 år får desuden en ekstra brystsele, fordi børns tyngdepunkt er anderledes end voksnes. Brystselen giver ekstra stabilitet og sikkerhed ved et eventuelt fald.

  5. Slår jeg mig, hvis jeg falder ned? Og hvor langt falder jeg?

    Selvfølgelig kan du få lidt skrammer og knækkede negle. Men selvom du mister fodfæstet eller glider på klippen, falder du ikke ned.

    Klatringen foregår med topreb. Det betyder, at der går et reb fra din klatresele til et ankerpunkt i toppen af klippen og ned til instruktøren, der står ved foden af klippen. Med toprebet kan instruktøren holde dig, hvis du glider, så du falder aldrig mere end et par centimeter ned.

  6. Hvor kan man klippeklatre på Bornholm?

    Bornholm Outdoorcenter tilbyder klatring ved Vang granitbrud, Moseløkken stenbrud og Opalsøen. Der er ruter i forskellige sværhedsgrader.

    Vang granitbrud er et godt sted for nybegyndere og børnefamilier at prøve klippeklatring.

  7. Hvordan booker jeg klippeklatring til min familie?

    Du kan booke klippeklatring med instruktør her.
    Du kan også kontakte Bornholm Outdoorcenter via telefon eller deres kontaktformular her.


Blogindlægget er markeret med reklame, da Alleud.dk var inviteret til klippeklatringen af Destination Bornholm

Line Wagener

Redaktør på Alleud.dk. Min mission med Alleud.dk er at vise andre forældre vejen til flere fantastiske outdooroplevelser med deres børn. Jeg er selv passioneret outdoormenneske - og dyrker aktiv ferie i stor stil: Cykelferie, vandring, kano- og kajakture, MTB og andre outdooraktiviteter. Ved siden af jobbet som redaktør på Alleud.dk, driver jeg konsulentvirksomheden LINE WAGENER CONSULT (www.linewagener.dk)

You may also like...

4 Responses

  1. 5. juni 2020

    […] Både i klatrehaller med klatreseler, reb og topsikring og på lave klatrebaner uden reb – dét, du måske kender som bouldering. En enkelt gang har vi også prøvet kræfter med klippeklatring. […]

  2. 27. juni 2020

    […] i granitbruddet for at holde frokostpause. Vi vælger stedet, hvor vi for to år siden prøvede i klippeklatring netop her i Vang grantibrud. En virkelig fed oplevelse, som dog ikke er på programmet denne […]

  3. 12. august 2020

    […] HVOR:  Klippeklatring foregår i Vang Granitbrud på Bornholms vestkyst. LÆS MERE: Min personlige oplevelse med klippeklatring på Bornholm – og alt hvad du bør vide, før du b… […]

  4. 26. juni 2023

    […] >> Klatring på klipper (Bornholm)  […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn


Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev

Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.