Danmarks (måske) bedste sted at cykle mountainbike for familier og nybegyndere
Reklame |
Danmark har mere end 1.100 km mountainbikespor fordelt over hele landet.
Men
- Hvor skal man starte, hvis man er nybegynder?
- Hvor findes børnevenlige spor?
- Hvor skal man tage hen, hvis drømmen er en familieoplevelse på mountainbikes – hvor det er sjovt for alle – både nybegyndere, øvede, børn og voksne?
De spørgsmål har jeg stillet mig selv flere gange.
Jeg vover pelsen og udpeger mountainbikesporene i Almindingen på Bornholm som Danmarks (måske) bedste sted at besøge – hvis du vil have en mountainbikeoplevelse med din familie – selvom I nybegyndere.
Sporene går under fællesbetegnelsen Trailcenter Bornholm og ligger i skoven, Almindingen, midt på Bornholm.
I denne artikel får du:
- 3 grunde til at MTB-området i Almindingen, Trailcenter Bornholm, er Danmarks (måske) bedste sted at cykle mountainbike med børn og nybegyndere
- Mine personlige oplevelser fra en dag med familien i området
- 6 tips til din første mountainbiketur med familien i Almindingen
- En praktisk guide: Hvad du bør vide, hvis du selv vil prøve MTB i Almindingen på Bornholm
3 grunde til, at MTB-sporene i Almindingen, Trailcenter Bornholm, er Danmarks (måske) bedste sted for familier og nybegyndere
Hvorfor er mountainbikeområdet i Almindingen på Bornholm Danmarks (måske) bedste sted at prøve mountainbike med børn og nybegyndere?
Her er tre grunde:
1 – Spor i alle sværhedsgrader
Trailcenter Bornholm har mountainbikespor i alle sværhedsgrader.
Både begyndere, øvede og eksperter kan boltre sig og få fantastiske oplevelser her.
Området rummer 17 spor. Fra de helt nemme begynderspor til meget teknisk krævende spor for de ypperste MTB-eksperter.
2 – Sporene er korte
I følge Rideon.dk – der har den største oversigt over MTB-spor i Danmark – er det gennemsnitlige mountainbikespor i Danmark 8,6 km langt.
Det betyder, at det tager dig en time at køre et enkelt spor, hvis du cykler ca. 8-9 km/t.
I Almindingen er sporene korte: 15 af 17 spor er under 850 meter.
Det betyder, at du – på en time – kan nå at køre det samme spor mange gange. Eller at du kan prøve flere forskellige spor.
For børn, nybegyndere og familier er dét en klar fordel:
- Korte spor er overskuelige.
- Det skaber både tryghed og stolthed at cykle det samme spor flere gange og opleve, at man bliver bedre – eller mere modig – gang for gang.
- For familier, hvor niveauet varierer blandt familiemedlemmerne, er der mulighed for at køre ture hver for sig, og alligevel mødes ofte og få en fælles oplevelse.
3 – Sporene har ét fælles startsted og fælles opkørsler
Toppen af Rytterknægten er knudepunktet på Trailcenter Bornholm. Herfra udgår en række spor.
Både de nemmeste grønne og blå spor og de vanskeligere røde spor har samme startsted. Samtidig deler flere spor også de samme opkørsler.
Det betyder, at I – selvom I kører ned ad forskellige spor – kan følges op ad bakken. Eller mødes igen på toppen.
Det betyder også, at Trailcenter Bornholm fremstår som et sammenhængende MTB-område.
Erfaringer med mountainbike med børn i Almindingen | Trailcenter Bornholm
Jeg har testet nogle af MTB-sporene i Almindingen sammen med min familie.
Mine oplevelser deler jeg her – så du har noget at spejle dig i.
Vores MTB-erfaring
Vi er en helt almindelig familie: To voksne og to børn på 11 og 13 år.
Vores MTB-erfaring ser sådan ud
- Min kæreste er erfaren MTB-rytter. Han er typen, der elsker at tracke sine ture, slå personlige rekorder, og han deltager gerne i MTB-løb i ny og næ. Han cykler jævnligt og kører primært på blå og røde spor.
- Vores to børn er begge cyklister med stort C. De cykler til hverdag og har været med på et utal af cykelture. Men mountainbike har de kun prøvet få gange. Og disse ture ligger nogle år tilbage. De har aldrig fået teknikundervisning. Den ene elsker adrenalinsus og fart. Den anden er til den lidt mere rolige side.
- Min egen MTB-erfaring: Jeg er ikke nybegynder, meeeen….(Åh gid vi havde talt om alpinski eller turcykling nu. Så kunne jeg lidt mere stolt fortælle om mine ‘skills’ …..Men nu gælder det MTB …Hmm… ) Jeg har taget et teknikkursus for et par år siden. Har cyklet spor forskellige steder i landet, men har ikke mange mountainbiketure bag mig. Er rigeligt udfordret på de blå spor. Fordi jeg var voksen, da jeg prøvede MTB første gang, må jeg nok erkende, at nye færdigheder kun (meget) langsomt bider sig fast. Og mit mod på MTB-sporene er heller ikke at prale med. Indrømmet: Jeg er nok lidt af en forsigtigper – så er det sagt.
Altså: Vi er nok som mange børnefamilier: Stor spredning i vores MTB-erfaring og færdigheder og stor variation når det gælder risikovillighed og mod.
Det ville vi gerne opnå på Trailcenter Bornholm
Hvorfor kaste os over MTB på Bornholm Trailcenter?
Vi elsker at lave ting sammen – meget gerne i naturen og helst noget aktivt. Skiture, kanoture, cykelture, bjergvandring, klippeklatring, stand up paddle, rappelling whatever – alt hvad der klinger på outdoor.
Vores ønske var at få en sjov fælles oplevelse. Dét var ambitionen. Hverken mere eller mindre.
Jeg havde valgt sporene i Almindingen, fordi jeg tidligere var blevet forelsket i konceptet med de mange korte spor og spor i alle sværhedsgrader.
Sådan gjorde vi
Ankomst og intro
Vi havde lavet en aftale med Flemming fra DGI Bornholm om en guidet tur på sporene.
Vi mødtes på p-pladsen på Rytterknægten, Trailcenter Bornholms ‘knudepunkt’. Her udleverede Flemming cykler til os og fortalte lidt om Trailcenteret.
De næste timer cyklede vi sammen rundt på sporene.
De grønne spor – så er vi i gang
Turen startede med nogle omgange på det grønne begynderspor, Pugga Me Fyjl, som er et kort øve-spor uden tekniske udfordringer.
Derefter kørte vi på Sneglesporet og Skildpadden – de to lette grønne spor. Sporene var meget overskuelige. Underlaget bestod af knust granit og var jævnt, uden rødder, klipper eller forhindringer. Og sporenes stigninger eller fald kunne ikke tage modet fra selv en ‘forsigtigper’ som mig.
Niveauet sættes op på blå spor
Efter en god time havde vi (læs: ‘havde laveste fællesnævner, dvs. undertegnede‘) mod på lidt større udfordringer. Og Flemming tog os med på det blå spor, Citronmånen.
‘Citronmånen’ – det lyder jo ikke så skræmmende, tænkte jeg og sagde ‘ok’.
Her mødte vi lidt snævrere og stejlere passager, et par rødder, løse sten, skarpere sving og en bro, der skulle forceres. Men ikke noget, der var over vores niveau. Og vi prøvede derfor også det andet og noget længere blå spor, Jylkâttijn – der var en anelse vanskeligere.
Selvom jeg har cyklet mere MTB end børnene, var jeg fortsat den langsomste og mest forsigtige. Ungerne tog turene i fin stil.
Skæbnen udfordes….men det er ok at stå af cyklen
Flemming opfordrede os til at prøve ét af de røde spor. Han gennemgik de vanskeligste passager på sporet og foreslog, at vi kunne stå af og trække forbi disse få teknisk krævende passager.
Uden en lokalkendt guide havde jeg ikke kastet mig ud på et rødt spor. Og ja – jeg hoppede da også af sadlen på de to vanskeligste steder. Men det gik der jo ikke ikke skår i glæden af! Børnene gjorde i øvrigt det samme.
Det røde spor blev derfor en grænseoverskridende oplevelse – men på den gode måde.
Til slut delte vi os op i to grupper.
Jeg ville tilbage til Citronmånen – og turde give den noget mere gas og fart på sidste tur, fordi jeg havde prøvet sporet før og vidste, at det var noget lettere end det røde, vi lige havde gennemført. En rar fornemmelse. De andre valgte et par af andre spor.
Tanker og refleksioner: Rummelighed – her er plads til alle
I de par timer vi var i området ved Trailcenter Bornholm, så jeg en del forskellige type mennesker:
- Tre superrutinerede unge mænd på dyre cykler stak afsted i høj fart mod de røde spor.
- Et midaldrende par, der tydeligvis ikke havde stor erfaring med MTB, men til gengæld nød at være ude i naturen, cyklede stille og roligt rundt på de grønne spor.
- En far ankom med sin 3 årige datter og lod hende tage omgange på begyndersporet på sin løbecykel – (en genial måde at blive introduceret til MTB på!)
- En familie med piger i 6-8 år alderen havde MTB-cyklerne liggende i skovkanten og hyggede med deres madpakke, inden de skulle afsted.
- En større gruppe af 35-40 årige passerede os – formentlig fra en af de lokale MTB-klubber.
Kort sagt – alle mulige forskellige typer, kommer her.
Når du er afsted med børn – eller som nybegynder – kan det være inspirerende at se de dygtigste ryttere.
Men det kan også være intimiderende – og ødelæggende for gåpåmodet – hvis man føler, man er i et område, som er ‘forbeholdt’ eksperter….. Eller hvis man bliver råbt af på sporene (som jeg har prøvet andre steder i landet). Dét oplevede vi intet af her.
Alt i alt emmede Trailcenter Bornholm af, at der var plads til alle.
Og netop dét er også en medvirkende årsag til, at jeg varmt kan anbefale dig at udforske sporene – selvom du eller andre i familien er nybegyndere.
6 tips til din første mountainbiketur med børn i Almindingen – Trailcenter Bornholm
Sådan får du og familien en god oplevelse på mountainbikes på Trailcenter Bornholm:
1 – Medbring drikkedunke til alle
Fyld drikkedunkene op, inden I sætter jer i sadlerne. I kan tanke vand på de offentlige toiletter ved kiosken på Rytterknægten.
2 – Start på det grønne begynderspor “Pugga Me Fyjl”
Sporet ligger lige ved siden af parkeringspladsen, og er kun 150 meter langt. Det er et trygt sted at starte – og så kan I samtidig få varmet kroppen op.
Sporet er – modsat alle andre spor – ikke ensrettet. (Det undrede mig!). Så kik dig for, så du ikke kommer til at køre modsat de andre.
3 – Sænk ambitionsniveauet
Hav fokus på at det skal være sjovt og trygt – især for børn og nybegyndere.
Lad det ikke være en konkurrence om at cykle stærkt – og pres ikke nogen til at cykle ned ad spor, de ikke er trygge ved. Det er helt ok, at I kun når at cykle på de grønne (og måske et par blå spor).
4 – Book eventuelt en guide eller instruktør eller tag et teknikkursus
Hvis I alle er nybegyndere, vil jeg anbefale jer at tage et teknikkursus eller booke instruktør, der kan lære jer de basale teknikker, inden I kaster jer ud på sporene.
Sørg for at gøre tydeligt opmærksom på dine børns alder og jeres erfaring, så du sikrer, at forventningerne er afstemt.
Har I nogen med i gruppen, som har MTB-erfaring, kan I sagtens køre selv: Der er et fint oversigtskort over sporene ved p-pladsen, og skiltningen tydelig.
5 – Medbring mad
Hjernen bruger overraskende meget energi, når du koncentrerer dig om at holde balancen på jernhesten.
Der er en kiosk på Rytterknægten, hvor du kan købe en is og lækkerier. Men tag selv noget ‘rigtig’ mad med, så I har energi nok til at blive på sporene, så længe lysten er der.
6 – Brug hjelme
Alle sammen. Det behøver vel ikke være nødvendigt at nævne?
“Vi har aldrig prøvet før – jeg er i tvivl om MTB er noget for min familie”
Måske tænker du
“Ingen i familien har prøvet MTB før. Jeg er meget i tvivl om det er noget for os!”
No worry:
Lad os lave en sammenligning med noget, du (måske) kender. Så kan du få et konkret billede af, hvad en mountainbikeoplevelse i Almindingen er for noget:
Har du prøvet at stå på alpinski?
Hvis dit svar er “ja”, så vil du hurtigt kunne forstå
- hvordan MTB-sporene på Almindingen er bygget op
- hvorfor det er et trygt sted at starte
- hvorfor det er et fremragende sted – selvom jeres erfaring er forskellig, og der er nybegyndere i gruppen
Mountainbike på Trailcenter Bornholm er som at stå på alpinski
Konceptet er det samme:
- Farvekoderne, som du kender fra alpin, bruges til at angive sværhedsgrad på MTB-sporene i Almindingen (grøn, blå, rød, sort)
- MTB-sporene på Trailcenter Bornholm har et fælles startsted – et knudepunkt – på toppen af Rytterknægten. Fra toppen udgår mountainbikesporene i forskellige retninger. Nybegyndere kan tage grønne og blå spor. De erfarne kan tage de røde. Præcis som du kender det fra skibakken.
- Flere spor mødes i bunden, så I kan følges tilbage til startstedet på et let opadgående spor eller på grusvejen (Rågelundvej). Præcis som på skibakken, hvor I kan sidde sammen i stoleliften.
- Dét, du kender som ‘babybakken’ i alpinområdet – hvor de allerførste spæde ture med ski under fødderne trygt kan tages – finder du også på Almindingen: Sporet hedder “Pugga Me Fyjl“. Det er et bredt cirkelformet øvespor uden teknisk krævende elementer.
Lyder det som noget, du kan genkende? …..Ikke tosset vel?
Og en ekstra pointe her:
- Det er langt fra alle mountainbikeområder i Danmark, der har denne geniale opbygning – som netop gør det muligt at få en fælles oplevelse, selvom I er forskellige i niveau og temperament.
Praktisk guide: Hvad du bør vide, hvis du selv vil afsted på mountainbike i Almindingen, Trailcenter Bornholm
I guiden her finder du svar på de mest almindelige spørgsmål, der dukker på, hvis du vil prøve kræfter med mountainbike på Trailcenter Bornholm i Almidingen
Om Trailcenter Bornholm
Der er 17 mountainbikespor på Trailcenter Bornholm.
Sporene er unikke i dansk sammenhæng, fordi de ligger på klipperne.
Terrænet er kuperet og afvekslende, og sporene er opbygget, så de udnytter områdets karakteristika.
Sporene er blevet til i et samarbejde mellem Bornholms Regionskommune, Naturstyrelsen og Trailbuilders Bornholm. Det er frivillige, der bygger og vedligeholder sporene.
Find vej
Du finder Trailcenter Bornholm og MTB-sporene på toppen af Rytterknægten i skoven Almindingen midt på Bornholm. Se den blå markør på kortet.
Parkering og adresse
Du kan parkere på p-pladsen ved Rytterknægten. Det er samtidig udgangspunktet for de grønne, blå og røde spor.
Adresse: Kongemindevejen, 3710 Aakirkeby
Toiletter og kiosk
Du kan købe drikkevarer, is og snack i kiosken på Rytterknægten. Her er også offentlige toiletter, der er åbne året rundt.
Overblik over Trailcenter Bornholms mountainbikespor
Grønne spor (meget let)
- Pugga Me Fyjl (børne- og teknikspor) (150 m)
- Sneglesporet (1,8 km)
- Skildpadden (550 m)
Blå spor (let)
- Jylkâttijn (2,2 km)
- Citronmånen (650 m)
Røde spor (middelsvært)
- Hammeren (850 m)
- Sløngan (400 m)
- The Real McKofoed (600 m)
- Til Fløjtebjerget (300 m)
- Builder’s Baby (350 m)
- Bornholmerflåw (300 m)
- Skovmandens (350 m)
Sorte spor (svære)
- Mørk Guld (300 m)
- Krølle Bølles Delight (300 m)
- Den Gamle (800 m)
- Bøvl (300 m)
- Rabalderstræde (350 m)
Se video fra mountainbikesporene
Tag med ud på et par af sporene – og se, hvad du kan glæde dig til:
Pugga Me Fyjl (børne- og teknikspor, grønt spor) (Videoens varighed: 1:04)
Sneglesporet (grønt spor) (Videoens varighed: 6:24)
Videoerne er optaget af R46Fazer. Du kan finde flere videoer fra de andre spor på YouTube. Søg på R46Fazer og sporets navn.
Folder over MTB-sporene i Almindingen
Naturstyrelsen har udarbejdet en folder om MTB-sporene i Almindingen. Her kan du få et overblik over sporene:
>> Hent folder over MTB-sporene i Almindingen her << (Pdf)
Leje af MTB-cykler
Du kan leje MTB-cykler her:
- Bornholms cykeludlejning (Rønne): Har MTB-cykler til voksne og børn (fra 20”). Mulighed for at låne en cykelanhænger til bilen
- Boss cykler (Nexø): Har MTB-cykler til voksne og børn (fra 20”). Cykler kan efter nærmere aftale leveres til trailcenteret eller du kan låne en cykelanhænger til bilen.
- Nordbornholms Cykelforretning (Allinge/Sandvig): Har MTB-cykler til voksne og børn (fra 20”). Cykler kan efter nærmere aftale leveres til trailcenteret.
Book en instruktør eller guide
- DGI Bornholm kan formidle kontakt til Bornholms MTB-instruktører og guider.
Kontaktperson er Flemming Sørensen. DGI råder også over MBT-cykler til både børn og voksne, som kan lejes i forbindelse med guidede turer og events.
Sværhedsgrader – Forstå MTB-sporenes farvekoder
Trailcenter Bornholmholm har spor i alle sværhedsgrader.
Sværhedsgraderne er angivet med farverne grøn, blå, rød, sort og orange.
Et spor er gradueret efter den vanskeligste strækning – ikke en gennemsnitsvurdering. Det betyder, at du ikke risikerer at blive overrasket over at møde en passage, der er teknisk vanskeligere eller stejlere, end du havde forestillet dig.
MTB-spor: De fem sværhedsgrader
Grøn: Meget let.
Velegnet til: Alle
Om sporet: Grusveje eller brede grusstier. Relativt fladt med moderate stigninger
Blå: Let
Velegnet til: MTB-rytter med grundlæggende færdigheder.
Om sporet: Grusveje og single tracks. Moderate stigninger, men kan også omfatte korte stejle strækninger. Belægningen kan være løs. mudret, ujævn med mindre rødder og sten
Rød: Middel
Velegnet til: Den øvede MTB-rytter.
Om sporet: Udfordrende op- og nedkørsler. Forvent drops, huller, større rødder og sten, snævre passager og singletracks. Alle forhindringer kan køres med fuld jordkontakt ved lav hastighed
Sort: Svær
Velegnet til: Ekspert MTB-rytter.
Sporet: Stejle og meget udfordrende op- og nedkørsler. Forvent drops, hop, huller, rødder og sten med intense passager og singletracks. Ikke alle forhindringer kan køres med fuld jordkontakt.
Orange: Ekstrem
Velegnet til: Specialiserede discipliner og høj-risiko MTB-kørsel
Sporet: Oftest en stejl donwhillbane med store konstruerede forhindringer og hop. Kræver særlig downhill- eller freeridecykel og benyttelse af fuldfacehjelm, halskrave, handsker og briller.
Artiklen er markeret med reklame, da Alleud.dk har besøgt Bornholm som led i et samarbejde med Destination Bornholm. Destination Bornholm har ikke haft indflydelse på artiklens indhold.
Få tips til cykelferie, kanotur, vandring og friluftsliv med børn
Tilmeld dig Alleud.dk's nyhedsbrev
Woop woop - du har nu tilmeldt dig Alleud.dk's nyhedsbrev. Inden længe modtager du ideer til FRILUFTS-ADVENTSGAVER Herefter får du gratis artikler om aktiv ferie og friluftsliv med børn. Du kan til enhver tid afmelde dig igen - med ét klik.